U Središću počela gradnja Američke međunarodne škole

U Središću počela gradnja Američke međunarodne škole

Igor Soban/PIXSELL

Nakon promjene šesnaest lokacija u pola stoljeća postojanja u našem gradu, Američka međunarodna škola dobit će svoju zgradu nasuprot Bundeka, na prostoru koji je dosad koristio Bejzbol klub Zagreb. Na tom je prostoru na simboličnoj svečanosti označen početak radova na školi.

Američka međunarodna škola dobila je od grada koncesiju na zemljište na 99 godina, a nakon njezina dovršetka predviđena je i gradnja gradske osnovne škole i vrtića. Gradonačelnik Milan Bandić smatra da je to znak zahvale za sve što je Amerika učinila za Hrvatsku.

Prisjetiti se možemo prije petanaestak godina kada je Bill Clinton se spustio na Pleso, a bombe padale na Markov trg. Tada je Hrvatska krvarila i pomoć je bila najpoptrebitija, a kad dobijete pomoć od glavne svjetske velesile, onda je stvar bila izvjesnija u borbi za našu neovisnost. Ovo je jedna mala gesta i znak pažnje da ovdje na igralištu bejbola, koji ćemo do 1. travnja preseliti na Jarun, nikne američka škola. Mi projektiramo preko ograde na 20 tisuća kvadrata hrvatsku i zagrebačku školu i vrtić tako da ćemo mi početi s radovima iduće godine u ljeto kad američka škola se bude završavala, zaključio je gradonačelnik.          

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Juliet Vall Noyes istaknula je da je Američka međunarodna škola u Zagrebu osnovana 1966. s 13 učenika, a danas ih 270.

Zgrada nove škole koristit će međunarodnoj zajednici, kao i hrvatskim učenicima i građanima koji želi da njihova djeca uče po američkom kurikulu. Američka međunarodna škola je izvanredna škola. Učenici su joj iz od 30 zemalja, uključujući, naravno, Hrvatsku. Diploma te škole otvara vrata najboljih sveučilišta i koledža u Hrvatskoj i širom svijeta, istaknula je američka veleposlanica.  

Zbog američke škole Središće se oprostilo od Bejzbol kluba Zagreb koji će rad nastaviti na Jarunu. Za nadati se da će Američka međunarodna škola, čije je otvaranje osobno pozdravila i američka veleposlanica u našoj zemlji, imati blagotvoran utjecaj na obrazovanje svih, pa tako i hrvatskih učenika te da će njena gradnja ubrzati gradnju gradskih škole i vrtića u Središću.