Izbori su počeli - kako glasati?

Izbori su počeli - kako glasati?

Marijan Susenj/PIXSELL

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati. Na 612 biračkih mjesta birači mogu glasati na 4 listića na kojima su liste kandidata za gradonačelnika/icu, kandidata za Gradsku skupštinu, za Vijeća gradskih četvrti te mjesne odbore.

U Zagrebu postoje 4 glasačka listića različitih boje. Za članove Gradske skupštine listić je smeđ, za izbor gradonačelnika plav, vijeće gradske četvrti ružičaste je boje te za mjesni odbor bijel, a ubacivat će se u četiri različite kutije.

8 je kandidata za gradonačelnika i 21 lista za Gradsku Skupštinu.

Potrebno je ponijeti ispravnu identifikacijsku ispravu - osobnu, putovnicu, vozačku ili bilo koju drugu ispravu koju je izdalo javno tijelo. One osobe koje nemaju ispravu moraju otići u prvu najbliži Ured opće uprave po tzv. plavu potvrdu.

Osobe koje neće moći pristupiti biračkim mjestima zbog zdravstvenih razloga ili druge nemogućnosti, upućuju poziv na biračko mjesto do 12 sati gdje će komisija organizirati odlazak do potrebitoga (stan, bolnica, dom, itd...).

Više informacija na www.zgizbori.hr 

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-pošte dip@izbori.hr. GONG će tijekom izbornog dana pružati informativnu podršku biračima tako da će zaprimati neanonimne dojave građane o uočenim nepravilnostima i odgovarati na upite putem e-maila gong@gong.hr, telefona (01) 4825 444 te Facebook i Twitter profila.