Zagrebački SDP traži smanjenje prireza na porez na dohodak

Zagrebački SDP traži smanjenje prireza na porez na dohodak

Davor Puklavec/PIXSELL

Smanjiti prirez na porez na dohodak za dva posto glavni je prijedlog kojeg su na današnjoj konferenciji zagovarali SDP-ovi gradski zastupnici. To je točka koju žele uvesti na dnevni red sutrašnje sjednice Gradske skupštine, a osim toga komentirali su i druge točke dnevnog reda.

"Smanjiti prirez sa 18 na 16 posto socijalno je osjetljiva mjera kojom se stavlja veći teret na imovinu a rasterećuje rad," rekao je SDP-ov gradski zastupnik Dominik Etlinger, pojasnivši da bi za građane to značilo godišnju uštedu između 100 i 200 kuna za ljude s prosječnom plaćom u gradu Zagrebu. Rasterećujemo rad, a s druge strane ukoliko bismo povećali prihodovnu stranu što se tiče poreza na imovinu za samo 1 posto nadoknadili bismo 90 milijuna kuna gubitka u gradskom budžetu. 

Međutim, gradonačelnik Milan Bandić ne podržava ovu mjeru jer smatra da je stopa prireza, s obzirom na zagrebačke potrebe, niska. Znaju li oni koliki je prirez? Pola njih ne zna u gradu koliki je prirez! Od mogućnosti koju bi grad Zagreb trebao imati prireza, mi koristimo 60 posto. Od 30 (koristimo) 18. U postojećim projektima grada Zagreba i zamahu kojeg gradimo 17 godina i od grada Zagreba smo napravili europsku metropolu, govoriti o smanjenju prireza je neozbiljno i neodgovorno, izjavio je gradonačelnik Bandić.

Maksimalana zakonska stopa je 18 posto, to je promijenjeno, bilo je 30. Vjerojatno gradonačelnik smatra da je poklanjanje šlapa vrtićima ozbiljna mjera, a rasterećenje rada i stavljanje imovine u funkciju neozbiljna mjera, rekao je Etlinger dodavši da bi Grad trebao staviti u funkciju zapuštene prostore poput Paromlina i Gredelja, što bi omogućilo veće prihode od imovine te ostavilo prostora za spomenuto smanjivanje prireza. Vidjet ćemo hoće li zastupnici sutra dići ruke i uvrstiti ovaj prijedlog na dnevnu red sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

A na sjednici će biti i prijedlog gradonačelnika Milana Bandića da nacionalne manjine dobiju svoje zastupnike u skupštini, pa bi tako srpska nacionalna manjina imala tri, Bošnjaci dva, a Albanci jednog zastupnika. Protiv ovog prijedloga izjasnio se Dominik Etlinger rekavši da SDP podržava svaki pozitivan iskorak što se tiče prava nacionalnih manjina, međutim još uvijek čekamo da nam netko objasni kako će prava nacionalnih manjina poboljšati činjenicom da postoji fiksna kvota za ljude iz određenih nacionalnih manjina da tamo sjede. I autobusi, itramvaji, i kazališta, i škole, i vrtići, i sva ostala gradska infrastruktura nije pod nijednom nacionalnom zastavom osim Hrvatske. I bez obzira na to koje ste nacionalnosti vidite da je stanje u vrtićima loše, da je stanje u školama zabrinjavajuće, da 7 posto ljudi u gradu Zagrebu i dalje nema vodu - i to se vidi bez obzira na to jeste li pripadnik srpke nacionalne manjine, bošnjačke ili albanske, istaknuo je Etlinger.

Osim toga, SDP se izjasnio i o tome što smatra dobrim rješenjem za Osnovnu školu u Vrbanima - zalažu se za to da se nakon desetogodišnjeg zakupa Gradu Zagrebu osigura vlasništvo nad školom, i to za umanjenu cijenu koju će do tada plaćati kao najam za taj prostor, ili da se to riješi Zagrebačkim holdingom na leasing.

Uz to, smatraju da prijedlog obnove pročelja o kojem će se na sjednici raspravljati nije kvalitetno riješen, jer nije dovoljno naplaćivati obnovu pročelja u Zagrebu kao da je jedna zona nego je nužno napraviti i energetsku obnovu koja ne bi bila samo estetske prirode, kako je prijedlogom predviđeno. Također, predložili su da se iz dnevnog reda izbaci prijedlog o naplati odvoza otpada, jer u sebi ne sadrži ključne promjene s obzirom na dosadašnji sustav naplate. Postoje načini da se to poboljša, rješenja postoje, ali ne možemo naprijed dok Grad Zagreb naplaćuje odvoz zraka iz kanti, naglasio je Etlinger.

S obzirom na brojna neslaganja oko točaka dnevnog reda, sutrašnja sjednica zasigurno će biti sjedište žustrih rasprava.