Branitelji proglasili Antu Glibotu "Osobom 2017. godine"

Branitelji proglasili Antu Glibotu "Osobom 2017. godine"

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata 1991. proglasila je jednog od najutjecajnijih intelektualaca iseljene Hrvatske Antu Glibotu „Osobom godine 2017“. Uz prigodni program, to je priznanje danas svečano uručeno laureatu u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Priznanje je dodijeljeno Gliboti zbog njegova doprinosa afirmaciji Hrvatske i hrvatskih branitelja. To priznanje dosad su primili Đuro Glogoški, general Mladen Markač i predsjednica Republike Kolinda Grabar - Kitarović.

Ante Glibota je rođen 1945. godine u Slivnu kod Imotskoga, nakon sloma Hrvatskog proljeća 1972. godine završava u zatvoru te nakon izlaska odlazi u Pariz gdje stječe svjetsku slavu kao galerist i organizator brojnih međunarodnih izložbi umjetnina i arhitekture u Americi, Koreji, Japanu i Kini.

Stvaranjem demokratske Hrvatske devedesetih godina, Ante Glibota želi ulagati u Hrvatsku, kupuje Croatia records, ali ga "stari drugovi" varaju i pljačkaju i on se vraća u Francusku. Trenutno je potpredsjednik Europske akademije znanosti i umjetnosti u Parizu.

Redovito piše javna pisma hrvatskim predsjednicima i premijerima, tražeći lustraciju i reforme društva, a najavljuje i da će svoju bogatu privatnu zbirku umjetnina darovati hrvatskom narodu i otvoriti muzej u rodnom Slivnu.

Ante Glibota o reformama društva

Ante Glibota o darovnici zbirke

Komentari