Jesen u Kaštelima 14. listopada

Jesen u Kaštelima 14. listopada

Tradicijska priredba JESEN U KAŠTELIMA 2017. - Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, uz Sajam plodova zemlje, bit će održana u subotu 14. listopada 2017. Kaštel Kambelovcu (Brce), u sklopu obilježavanja Svjetskog dana hrane.

Manifestacija Dani kruha – zahvalnosti za plodove zemlje u Kaštelima ima dugu tradiciju, obilježava se od 1991. godine u odgojno-obrazovnim ustanovama, a već 21 godinu kao jedinstvena gradska manifestacija na trgovima i ulicama. Svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima upriličuje se manifestacija, kako bi se ukazala važnost očuvanja i zaštite okoliša, zdrave prehrane i ekološke poljoprivrede.

Poljoprivreda u Kaštelima ima dugu i bogatu tradiciju, a otkriće Kaštelanskog crljenka, kao sinonima svjetski poznate vinske sorte Zinfandel učinio je grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih destinacija u svijetu. S obzirom da Kaštela iz godinu i godinu bilježi sve veći porast dolazaka gostiju želja nam je ponuditi kvalitetne sadržaje u destinaciji u posezoni . U cilju promicanja agro-turističke ponude Kaštela, posebno Crljenka kaštelanskog, i ostalih tradicijskih djelatnosti Turistička zajednica grada Kaštela i Grad Kaštela u suradnji s kaštelanskim udrugama i odgojno-obrazovnim ustanovama organizira manifestaciju „Jesen u Kaštelima – Sajam plodova zemlje“ u kojoj su objedinjene manifestacije Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Osim sajma eko proizvoda održat će se izložba vinorela (slike slikanih vinom) i kaštelanska vina.

 

Od 9 do 20 sati: Sajam plodova jeseni

- izložba vinorela (slika slikanih vinom)

- izložba suvenira od 1500 godina stare kaštelanske masline

10:00 Svečano otvaranje manifestacije

- blagoslov kruha

- projekcija filma o crljenku kaštelanskom

11:00 Prigodni program učenika kaštelanskih škola, vrtića i udruga

13:00 Nastup Neda Kovačeva i Rovinježovi

- kušanje gastro ponude

15:00 Vožnja kočijom

17:00 Kulturno umjetnički program i kušanje gastro ponude

 

Na izložbeno – prodajnim štandovima škole, vrtići, udruge, proizvođači predstaviti će krušne proizvode i plodove zemlje, kaštelanski vinari predstavit će svoja vina i proizvode, a naći će se i drugi eko proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Osim kruha i krušnih proizvoda to mogu biti i stara zaboravljena jela, recepti, ljekovito bilje i pripravci od ljekovitog bilja. Učenici mogu prikazati na panoima i svoje spoznaje o jestivom bilju, plodovima zemlje, krušarica, žitaricama i drugim biljnim vrstama u prehrani. Pozivaju se vlasnici starih alata da ih predstave.

I ove godine manifestacija Jesen u Kaštelima imat će humanitarni karakter.

  U slučaju lošeg vremena manifestacija će se održati u Bratskoj kući K. Kambelovac, Brc

Komentari