Sušena riba za Badnjak

Sušena riba za Badnjak

Mirjana Maroević i Zoran Krpetić

Na Badnjak se u nas, barem u Dalmaciji, jede bakalar. Ali nekada se u Dalmaciji posebice na otocima sušila i pripremala riba… Taj zaboravljen i gotovo sasvim napušten način sušenja ribe bio je povod da Splićanin Zoran Krpetić, podrijetlom s maloga otoka Vrgade u zadarskome arhipelagu, održi predavanje neobična naziva: "Jadranski morski pas – pas čuvar naše kulturne baštine". On kaže da je "bijeli pas" – koji spada u tzv. landovinu doista "siromaška spiza", ali nutricionistički izuzetno vrijedna i kao stvorena za posni obrok… Otočani Vrgade, naime, tradicijski su sušili našu ribu, pa tako i psa, ražu, mola, skušu, giricu ili hobotnicu - kaže Krpetić u razgovoru s Mirjanom Maroević, podsjećajući da smo preuzeli nordijski sušeni bakalar i to onaj lošije kvalitete, a zaboravili koristiti naš dalmatinski ukusniji i neopravdano zaboravljen način sušenja i pripremanja ribe:

Komentari