Tribina Darka Hudelista o Katoličkoj crkvi

Tribina Darka Hudelista o Katoličkoj crkvi

Rotary Club Split poziva sve zainteresirane građane na predstavljanje knjige, projekciju filma i predavanje poznatog novinara i publicista DARKA HUDELISTA o temi "KAKO JE KATOLIČKA CRKVA UOČI RASPADA JUGOSLAVIJE 'NEVIDLJIVO' PRIPREMALA HRVATSKU NEZAVISNOST".

Novinar-istraživač Darko Hudelist održat će javno predavanje na tribini Rotary Cluba Split 12. listopada s početkom u 18 sati u hotelu "Park" na Bačvicama. Hudelist će tom prigodom predstaviti svoju novu knjigu "Rim, a ne Beograd. Promjena doba i mirna ofenziva Katoličke Crkve u Hrvatskoj u Titovoj SFR Jugoslaviji (1975.-1984.)".
 
Tema Hudelistove knjige "Rim, a ne Beograd" jest nacionalno-politički angažman Katoličke Crkve u Hrvatskoj u Jugoslaviji, s naglaskom na veliki jubilejski državotvorni projekt Crkve pod nazivom "Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata", koji je trajao punih 10 godina, od 1975. do 1984. - u vrlo važnome, sudbonosnome i prijelomnome razdoblju naše (hrvatske), regionalne (bivše jugoslavenske) i svjetske povijesti, kada se (dugoročno) odlučivalo o budućnosti Europe i svijeta. Prvi vrhunac toga projekta održan je u Solinu, u kolijevci hrvatske povijesti i početka pokrštavanja hrvatskoga naroda, u razdoblju od Male Gospe 1975. do Male Gospe 1976. Bila je to Jelenina ili Hrvatska marijanska godina, koju Hudelist u svojoj knjizi razrađuje u nekoliko poglavlja.  

Darko Hudelist u svojoj knjizi "Rim, a ne Beograd" prvi put otkriva, na sustavan način i uz primjenu znanstvene/historiografske metodologije, kako je Katolička Crkva u Hrvatskoj (Crkva u Hrvata) odigrala ključnu ulogu u nastanku hrvatske samostalnosti. Njezin državotvorni projekt odvijao se takoreći nevidljivo, tj. na način koji su mogli vidjeti i prepoznati samo vjernici/katolici (iako ni oni ne do kraja, osim nekolicine, tj. vrlo malog broja najupućenijih), a koji državna komunistička vlast nije mogla zabraniti. Pokret "Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata" kulminirao je Nacionalnim euharistijskim kongresom u Mariji Bistrici 1984. u nazočnosti od 250-400 tisuća ljudi, što je ujedno bio, simbolički gledano, prvi (neslužbeni) referenedum o hrvatskoj državnoj neovisnosti, nepunih sedam godina prije onoga službenog referenduma, u svibnju 1991.

Istovremeno i usporedo s pisanjem knjige "Rim, a ne Beograd", a suočen s teškim bolestima, Darko Hudelist je doživio svoje obraćenje, o čemu će također govoriti na predavanju.

U sklopu predavanja, Hudelist će, pored brojnih grafičkih prikaza, prikazati dokumentarni film (u trajanju od 20-ak minuta) o proslavi Jelenine godine u Solinu, 12. rujna 1976. (film je proizvela Kršćanska sadašnjost iz Zagreba).

Već u prvim recenzijama, knjiga Darka Hudelista "Rim, a ne Beograd" proglašena je remek-djelom.

Ivica Šola je u Slobodnoj Dalmaciji (27. kolovoza 2017.) napisao da je Hudelist "na osam stotina stranica, na temelju činjenica, arhivske građe i svjedoka vremena, (...) napravio historiografsko remek-djelo". A Darko Pavičić je u Večernjem listu (30. kolovoza 2017.) ustvrdio da je Hudelistova knjiga "kapitalno djelo novije hrvatske historiografije".

Knjiga se, od ljetos prodaje i u Beogradu, gdje je također izazvala veliku znatiželju i pažnju tamošnje kritičke javnosti.

Komentari