Državni arhiv u Zadru: Sjećanje na Zadar 1918.

Državni arhiv u Zadru: Sjećanje na Zadar 1918.

U prigodi stogodišnjice završetka Prvoga svjetskog rata i propasti Austro-Ugarske Monarhije, a u sklopu znanstvenog skupa koji se na istu temu priređuje na Odjelu za povijest Filozofskog fakulteta u Zadru, Državni arhiv u Zadru priređuje izložbu “ZADAR 1918.”, autora dr. sc. Ante Gverića.

Propašću Austro-Ugarske Monarhije i talijanskom okupacijom Zadar ne samo da je izgubio višestoljetnu ulogu dalmatinskoga administrativnog i svekolikoga središta, nego je uskoro postao upravo tuđ u svojemu vlastitom okruženju. 
Na poslijeratnim mirovnim konferencijama ratni pobjednici su krojili mnoge, pa i naše granice. Granice u Dalmaciji (i u Istri) odredile su se nakon gotovo dvije godine teških pregovora. Rezultat je bio jedan od možda najpogubnijih prijedloga koji se našao na pregovaračkom stolu: Rapalskim ugovorom (1920.) Zadar se našao pod suverenitetom strane i daleke države; stranac u vlastitoj kući, enklava u vlastitom etničkom tkivu. Voljom i silom jakih svjetskih sila, ratnih pobjednika, Zadar na koncu Velikoga rata biva neprirodno pripojen susjednoj, prekomorskoj zemlji. Zadar nije ostvario nacionalnu integraciju – ma kakva ona bila – kao ostali hrvatski krajevi u monarhističkoj Jugoslaviji s kojima bi dijelio zajedničku nacionalnu sudbinu. Naprotiv, godina 1918. za Zadar je značila ne samo naglu i strmoglavu, svekoliku detronizaciju u Dalmaciji već i žarišnu točku koja će biti uzrokom mnogih njegovih turbulencija i katastrofa kroz 20. stoljeće.
Ovom izložbom Državni arhiv u Zadru daje skroman doprinos sjećanju na jednu od najznačajnijih godina u višestoljetnoj prošlosti Zadra. 

Otvorenje izložbe je u ponedjeljak, 5. studenoga 2018. u 18,00 sati u Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru.
Izložba ostaje otvorena do 30. studenoga. Moći će se besplatno razgledati svakim radnim danom od 10 do 13 sati te od 17 do 20 sati.

Komentari