Mali Sirijci spremaju se za školske klupe

Mali Sirijci spremaju se za školske klupe

Pilot projekt integracije sirijskih izbjeglica, koji su prošloga tjedna stigli u Zadar, ušao je u novu fazu. Predstavnici Međunnarodne zajednice za migrante u Uredu državne uprave održali su sastanak s mjerodavnima, kako bi 13-ero školske djece uskoro moglo ponovno sjesti u školske klupe.

Sirijski mališani, koji već znaju nekoliko hrvatskih riječi, za tjedan dana mogli bi ponovno nastaviti svoje obrazovanje u zadarskim školama. Jedan je to od klučnih koraka u njihovoj integraciji u hrvatsko društvo - kaže Ivan Piteša iz Međunarodne organizacije za migrante, nakon sastanka u Uredu državne uprave u Zadru:

Trenutno tražimo modalitete, a s informacijama koja škola i koja razredna odjeljenja, o tome ćemo kada dobijemo povratnu informaciju od nadležnih, budući da je to sada u procesu.

Na sastanku se razgovaralo i o aspektu kako i na koji način lokalna zajednica može pomoći u integraciji malih Sirijica, te odgnati moguće bojazni od jedne sasvim nove situacije za naše društvo:

Možemo održati sastanke, dane otvorenih vrata s učiteljima, ako treba i roditeljima, da približimo ovu tematiku. Druga stvar je da naši prevoditelji mogu u inicijalnom periodu socijalizacije djece i navikavanja kako njihove okoline na njih, tako i njih na novu okolinu.

Očekuje se da će se upravo najmlađi najbrže i integrirati. Njihovi roditelji prije nego što počnu raditi i ostvarivati svoja socijalna prava moraju uz pomoć međunarodne organizacije riješiti administrativna pitanja:

Prijavili su se na sve relevantne službe, koje su upoznate s njihovim pravima i dalje će korak po korak raditi na ostvarivanju svojih prava.

Iako je ovaj pilot projekt novost za hrvatsko društvo u UN-ovoj organizaciji vjeruju kako će on biti putokaz za sve buduće slične situacije.

prilog Vladimira Šetke

Komentari