Otočani : poreznim olakšicama olakšati troškove

Otočani : poreznim olakšicama olakšati troškove

foto: otoci.eu

Ususret sutrašnjoj svečanosti dodjele oznaka Hrvatski otočni proizvod u Preku, na Ugljanu se danas okupljaju otočni poduzetnici. Hop oznaka potvrda je kvalitete pa pomaže pri prodaji, kažu, no otočanima bi država trebala pomoći i na druge načine.

Hop oznaka pomaže pri prodaji jer je dodatna potvrda kvalitete, no bilo bi puno korisnije kad bi proizvođačima sa sjedištem na otoku država pomogla poreznim olakšicama, slažu se naši sugovornici. Marija Kuljerić sa Silbe , iz LAG-a Mareta, nositeljica je 6 oznaka za svoje proizvode:  Svi misle da mi imamo porezne olakšice kod poreza na dohodak. Olakšice imaju područja posebnne državne skrbi, dugi niz godina imala su i brdsko-planinska područja ali otoci to nikad nisu imali i to je nešto što bi nama svakako bilo dobro jer bi mrvicu olakšalo poslovanje koje je skuplje zbog troškova prijevoza. Ljudi trebaju znati da kilometar prijevoza morem košta puno puno više nego kilometar prijevoza kopnom - kaže nam ova otočna poduzetnica.

Treba nam i stalni izložbeni prostor za hop-proizvode u Zagrebu i više sajmova otočnih proizvoda, dodaje Kuljerić te predlaže otočanima da se i sami više druže i savjetuju unutar svog klastera. 

Ima ipak općina koje nastoje olakšati svojim poduzetnicima poslovanje. Jure Brižić, načelnik općine Preko kaže kako ...svima koji otvore tvrtku mi smo rekli da ćemo ih osloboditi svih davanja prema općini Preko 4 godine. Nadamo se da će ta mjera biti poticajna, a mi ovdje imamo i LAG koji je maksimalno na usluzi svakom poduzetniku i poljoprivrednom gospodarstvu

O svemu ovom sutra i prekosutra govorit će se u Preku, dijelom na svečanosti dodjele Hop oznaka, dijelom na sjednici Otočnog vijeća u subotu.

Promocija projekta Hrvatski otočni proizvod odvijat će se dva dana :

13. listopada
16 - 17.30    otvaranje lokaliteta Avantura otok (Muline)                                                                     
18 – 19        izložba dobitnika oznake HOP za 2017. (predvorje sportske dvorane OŠ Valentina Klarina)     
19 - 20.30    svečana dodjela oznake HOP (sportska dvorana OŠ Valentina Klarina) 

14. listopada

10 - 12       sjednica Otočnog vijeća (Pučko otvoreno učilište Dom na žalu)
10 - 18     prodajna izložba dobitnika oznake HOP iz Zadarske županije (Preko, ispred Konzuma) i obilazak OPG-ova
 

 

 

 

Komentari