Sajam domaćih proizvoda uz ljepoticu Zrmanju

Sajam domaćih proizvoda uz ljepoticu Zrmanju Sajam domaćih proizvoda uz ljepoticu Zrmanju

Bukovački prisnac, novigradske dagnje, smokvenjaci, pjenušac od meda i još puno drugih domaćih delicija našlo se danas izloženo uz ljepoticu Zrmanju u Obrovcu, na prvom sajmu Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava zadarskoga zaleđa.

OPG-ovi,  turističke agencije, suvenirnice, kulturno umjetnička društva, pokazali su danas koliko je bogatstvo zadarskoga zaleđa. Na žalost nedovoljno iskorišteno. Upravo je stoga Lokalna akcijska grupa Bura pokrenula sajam na kojem će poljoprivredna gospodarstva predstaviti svoje autohtone i proizvode, i na kojem će biti izabrani oni najbolji kojima će se pružiti prilika da se predstave na tržištu Europske unije. Konačni cilj je kaže Vladimir Dedić  voditelj LAG-a Bure:

Cilj kroz projekt nam je pokušati naći kanal s kojim ćemo  distribuirati naše proizvode van Hrvatske u zemlje partnere i također oni svoje proizvode kod nas.

Iza svega stoji veliki trud ističe  Eugen Novaković, iz Posedarja, koji se predstavio s proizvodima od suhih smokava:

Od 8 uvečer do 2 po ponoći vi ovo radite, slušate radio malo.

Na žalost, unatoč kvaliteti do polica trgovačkih lanaca teško je doći:

Trgovački lanci oni traže tri K, Kvalitet, Kontinuitet i Količinu. Mi imamo samo kvalitet. Kad su nas pitali jednanput Rusi za 800 tona proizvoda od smokava, kažem da živim kao kornjača 300 godina  ja to ne bi mogao, ali Dalmacija može.

Rješenje je stoga udruživanje. U tome bi im trebao pomoći i novi zakon kaže državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak:

Definirat ćemo i po prvi put Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kako bi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo dobilo funkcionalan i održivi oblik i kako bi ono bilo temelj buduće poljoprivrede u Republici Hrvatskoj.

Obrovac je danas svečano obilježio i blagdan Svetog Josipa, svojega zaštitnika. Tim je povodom  otkriven i kip blaženog Alojzija Stepinca, rad akademskog umjetnika Vida Vučaka. Kip je postavljen u povodu 330. obljetnice proglašenja Svetog Josipa nebeskim zaštitnikom hrvatskog naroda. 

prilog Božidara Kolege

Komentari