Sirijac Abi brzo pronašao posao

Sirijac Abi brzo pronašao posao Sirijac Abi brzo pronašao posao

Već više od tjedan dana u Zadru boravi 40 izbjeglica iz Sirije u sklopu Vladina pilot-projekta integracije 150 tražitelja azila u hrvatsko društvo. I već daje rezultate: 30-godišnji pekar Abdulkader Alsawari u Zadru je našao posao. Kaže da je u novoj radnoj sredini dočekan više nego srdačno.

Abdulkader, od milja zvan Abi, i njegova obitelj tri su godine boravili u Turskoj. U Zadar su došli potkraj siječnja, a kako bi se mogao skrbiti za suprugu i djecu prioritet je bio naći posao. "Veoma sam sretan, uspjelo mi je iz prve. Najbolji je to način da pomognem sebi i obitelji, a svakako ne želim biti na teret državi. Jako mi je to važno", kaže Alsawari.

Nije mu teško biti na nogama od tri ujutro. "Ovo je moj novi život, a ne biste vjerovali, nismo mi toliko ni različiti. Jedini mi je problem jezik, koji prilično razumijem, ali se trudim i progovoriti", kaže. 

Hrvatska se obvezala trajno primiti 150 osoba iz ratne zone. Druga skupina već čeka u Kutini, gdje uče osnove hrvatskog jezika. Ivan Piteša iz Ureda za međunarodne migracije se mijenja slika iz 2015. i 2016. godine, što je bila, kaže, masovna neregularna migracija. Izbjeglice su sada, objašnjava, dobile međunarodnu zaštitu i time uživaju sva prava kao i hrvatski državljani. Kaže i kako je Zadar prošao "dosta testova" i na ovaj način pokazao solidarnost. 

Abi je probio led pronalaskom posla. Rođen u Alepu, s trajnom adresom u Zadru, ima mnogo planova, a uz potporu zajednice u koju je došao, nisu neostvarivi. Integracija je ključna, pa će i djeca uskoro sjesti u školske klupe.

Komentari