Emisija 15.11.2017.

Emisija 15.11.2017.

Marina Novak o kongresu AEC-a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; 54. glazbena tribina Opatija; Aljoša Jurinić o ovotjednom nastupu uz Simfonijski orkestar HRT-a.

Prošloga je tjedna, od 9. do 11. studenog, Muzička akademija u Zagrebu bila domaćin 44. kongresa i generalne skupštine Europske udruge konzervatorija, muzičkih akademija i visokih škola za glazbu, skraćeno AEC-a. U tri dana Kongresa 350 sudionika, koje su činili profesori, dekani i rektori institucija iz Europe, Azije, Amerike, Afrike i Australije imali su prilike posjetiti Zagreb, novu zgradu Akademije i sudjelovati u predavanjima, diskusijama, radionicama te pogledati produkcije Muzičke akademije u Zagrebu, kao što su Papandopulova Madame Buffault i projekt ansambla Harmonija disonance. O događanjima na kongresu razgovaramo s Marinom Novak, koja na zagrebačkoj Akademiji obnaša dužnost prodekana za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje.

Glazbena tribina Opatija prošloga je tjedna održana 54. godinu zaredom. Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo predstavljeno je na različitim koncertima, okruglim stolovima, predavanjima i radionicama. Osim domaćih skladatelja koji žive i djeluju u Hrvatskoj, Tribinu su posjetili i oni koji svojim djelovanjem obogaćuju glazbene živote i drugih zemalja. U opsežnoj reportaži Jane Haluze donosimo razgovore s troje hrvatskih glazbenika "outsidera", dvoje žive i djeluju u Austriji, skladateljica Margareta Ferek Petrić i dirigent Edo Mičić, a jedan je živio i studirao u Kievu, a uz kompoziciju se kao doktorand na zagrebačkom PMF-u profesionalno bavi i biologijom - Boris Jakopović. Predstavljamo i središnjeg inozemnog gosta-skladatelja ovogodišnje Tribine, mladog Austrijanca Bernda Richarda Deutscha.

Prošle je godine otvorio sezonu Zagrebačke filharmonije izvedbom 1. klavirskog koncerta Sergeja Rahmanjinova. U veljači ove godine održao je recital u Velikoj dvorani Lisinski, a sasvim drukčiji program izveo je u svibnju u ciklusu Pleyel Svetislava Stančića. Ovoga ponedjeljka održao je recital u ciklusu Lisinski u Rijeci, a već sutra nastupit će u Majstorskome ciklusu Simfonijskoga orkestra HRT-a izvodeći Klavirski koncert u c-molu Wolfganga Amadeusa Mozarta. U završnome dijelu ovotjednoga Svijeta glazbe ugošćujemo najtraženijega hrvatskog mladoga pijanista - Aljošu Jurinića.

 

Emisiju ostvaruju: Tanja Halužan, Dario Poljak i Jana Haluza

Urednica: Jana Haluza

O emisiji Svijet glazbe

Svijet glazbe emisija je u kojoj se otvara platforma za razgovore, okrugle stolove, prezentacije, ankete i koncertne interpretacije uživo u studiju Trećeg programa Hrvatskoga radija.

Pročitaj više

Svijet glazbe
Svijet glazbe

HRT – HR 3 — Glazba, umjetnost

Svijet glazbe emisija je u kojoj se otvara platforma za razgovore, okrugle stolove, prezentacije, ankete i koncertne interpretacije uživo u studiju Trećeg programa Hrvatskoga radija.

Sljedeća emitiranja

Srijeda, 17.10.2018. 11:00 - 13:00

Srijeda, 24.10.2018. 11:00 - 13:00

Poslušajte

Emisija 10.10.2018.
Srijeda, 10.10.2018 11:00

Emisija 26.09.2018.
Srijeda, 26.09.2018 11:00