Arhiva slušaonice - Izlog sadašnjice

Srijeda, 10.01.2018 20:00

Srijeda, 10.01.2018 20:00

Druga emisija u nizu posvećenome festivalu "New Music Biennal" i BBC-evu programu "Hear and Now" donosi snimke izvedbi djela danskih autora s večeri posvećene danskoj glazbi u Cafeu Oto u Londonu. Ansambl Apartment House izvodi novu obradu skladbe danskoga pionira fluksusa Henninga Christiansena, a Jakob Kirkegaard predstavlja svoju obradu elektroničke suite velikog skladateljskog imena danske elektronike, skladateljice Else Marie Pade. U drugome dijelu emisije donosimo izbor snimaka praizvedbi novih djela izvedenih u Southbank centru u Londonu te na dokovima u Hullu. Predstavljamo skladateljicu Micu Levi, poznatu kantautoricu folklorne glazbe Elizu Carthy te istaknutog mladog skladatelja Marka Simpsona u izvebi klavirskog trija Gould.

Srijeda, 03.01.2018 20:00

Srijeda, 03.01.2018 20:00

Izlog sadašnjice u novu godinu ulazi donoseći poetički i stilski, pa i žanrovski raznoliku glazbu izvedenu na prošlogodišnjem izdanju festivala New Music Biennal, koji se smjestio u Londonu te, većim dijelom u Hullu, britanskoj prijestolnici kulture za proteklu, 2017. godinu. Autori koji su se predstavili u sklopu programa koji u ciklusu Hear and Now prenosi i britanski BBC, nadahnuti su pomorskom tradicijom, zvukovima prirode, grada i specifičnih obilježja Yorkshirea, a to se odražava i u njihovoj glazbi. Uz poznati manchesterski trio GoGo Penguin, to su skladatelji: Gavin Bryars, Chris Watson, Laurence Crane, Daniel Elms i Ray Lee te skladateljica Anna Meredith. Za kraj emisije donosimo izvedbu Koncerta za violončelo Pera Norgarda s festivalskog koncerta posvećenoga danskim skladateljima.

Srijeda, 06.12.2017 20:00

Srijeda, 06.12.2017 20:00

U ciklusu Izlog sadašnjice prostor posvećujemo ovogodišnjem izdanju međunarodnog festivala eksperimentalne glazbe i suvremene umjetnosti Novalis koji je održan u Zagrebu i Zadru krajem kolovoza. Festival je to koji je pokrenuo mladi skladatelj Davor Branimir Vincze, i sa svojim suradnicima ostvario izvrstan festivalski niz pod mottom: inovacija, instrukcija i interdisciplinarnost. Svjež pristup suvremenoj glazbi kao i projekt skladateljskih radionica, uz nastup vrhunskih specijaliziranih ansambala i predstavljanje najnovije produkcije mladog skladateljskog naraštaja privukli su pozornost publike, ali i medija. Hrvatski radio snimao je koncerte u Zadru, koje predstavljamo u dvije emisije. Druga emisija donosi koncert austrijskog ansambla Schallfeld sa zanimljivim interaktivnim programima u koje je bila uključena i praizvedba Marka Ciciliania, te skladbe Frederika Neyrincka, Pie Palme, Lorenza Romana i Christofa Ressija, dok sa koncerta Tria Catch održanog u Kneževoj palači slušamo prvi dio koncerta sa skladbama Vite Žuraja, Mirele Ivičević i Martina Schüttlera te praizvedbu skladbe Sare Glojnarić "sugarcoating #2". Uz reprodukcije možete čuti i dio razgovora s umjetničkim voditeljem festivala Davorom Branimirom Vinczeom i skladateljicom Sarom Glojnarić.

Srijeda, 29.11.2017 20:00

Srijeda, 29.11.2017 20:00

U ciklusu Izlog sadašnjice prostor posvećujemo ovogodišnjem izdanju međunarodnog festivala eksperimentalne glazbe i suvremene umjetnosti Novalis koji je održan u Zagrebu i Zadru krajem kolovoza. Festival je to koji je pokrenuo mladi skladatelj Davor Branimir Vincze, i sa svojim suradnicima ostvario izvrstan festivalski niz pod mottom: inovacija, instrukcija i interdisciplinarnost. Svjež pristup suvremenoj glazbi kao i projekt skladateljskih radionica, uz nastup vrhunskih specijaliziranih ansambala i predstavljanje najnovije produkcije mladog skladateljskog naraštaja privukli su pozornost publike, ali i medija. Hrvatski radio snimao je koncerte u Zadru koje ćemo predstaviti u dvije emisije. Prva emisija donosi nastup švicarskog ansambla Pre-Art Solisti koji zahvaljujući svojoj otvorenosti prema najmlađem naraštaju skladatelja i posebnome natječaju već ima od svojeg osnutka značajan broj skladbi pisanih upravo za te glazbenike. U programu koji su predstavili u Zagrebu i Zadru uvrštene su i tri nagrađene skladbe za ansambl među kojima je prvonagrađena "identification<changeability>stagnation" hrvatskog skladatelja Matka Brekala (1993.), te drugonagrađena "Monochrome 4" ukrajinske skladateljice Anne Arkushyne (1989) i trećenagrađena "Countless Shades of Blues" turskog skladatelja Mithatcana Öcala. Na koncertu su svirane i skladbe Matthiasa Artera, Heidi Baader-Nobs, Emrea Sihana Kalelija i Michela Rotha.

Srijeda, 08.11.2017 20:00

Srijeda, 08.11.2017 20:00

Izlog sadašnjice posvećuje niz emisija festivalu Izlog suvremenog zvuka održanom 3. do 6. svibnja ove godine u organizaciji Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu. Uz slušanje koncerata koje je snimio Hrvatski radio, donosimo i razgovore o suradnjama, programu, te predstavljanje poetika i umjetnika tog festivala. U posljednjoj emisiji u nizu donosimo priču o projektu Poolsation, o kojemu za Izlog sadašnjice govore Miodrag Gladović, Michel Kubaček i Davorka Begović, a za kraj slušamo snimku koncerta austrijske skupine Radian, kojim je završio ovogodišnji festival.

Srijeda, 01.11.2017 20:00

Srijeda, 01.11.2017 20:00

Izlog sadašnjice posvećuje niz emisija festivalu Izlog suvremenog zvuka održanom 3. do 6. svibnja ove godine u organizaciji Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu. Uz slušanje koncerata koje je snimio Hrvatski radio, donosimo i razgovore o suradnjama, programu, te predstavljanje poetika i umjetnika tog festivala. U trećoj emisiji iz niza posvećenog ovogodišnjem festivalu Izlog suvremenog zvuka posebnu pozornost posvećujemo studenstkim projektima, kao i umjetničkim radovima i konceptima koji su otvorili prostor i mladim umjetnicima. U prvome dijelu emisije razgovarat ćemo s umjetničkom ravnateljicom festivala, Davorkom Begović te poslušati koncert Studentskog ansambla Umjetničke akademije u Splitu, dok drugi dio emisije preuzimaju vizualci, kolege s Odsjeka za animirani film i nove medije zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Srijeda, 25.10.2017 20:00

Srijeda, 25.10.2017 20:00

Izlog sadašnjice posvećuje niz emisija festivalu "Izlog suvremenog zvuka" održanom 3. do 6. svibnja ove godine u organizaciji Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu. Uz slušanje koncerata koje je snimio Hrvatski radio, donosimo i razgovore o suradnjama, programu, te predstavljanje poetika i umjetnika tog festivala. Druga emisija u tom nizu donosi snimku koncerta posvećenog prerano preminulom irskom glazbeniku Dannyju O'Reillyju, s kojim je niz hrvatskih glazbenika surađivao na amsterdamskoj sceni 90-tih godina, dok je u središtu pozornosti emisije Šalter ansambl i projekt međunarodne suradnje koja uključuje hrvatske, švicarske, srpske i slovenske glazbenike. Njihov cjelovečernji koncert nakon zagrebačke premijere nastavio je gostovati po drugim gradovima, a 10. studenog imat će ga priliku slušati publika u Splitu na festivalu "Ispod bine".

Srijeda, 04.10.2017 20:00

Srijeda, 04.10.2017 20:00

Izlog sadašnjice ove srijede donosi recentne praizvedbe s festivala u Lucernu, te predstavlja zanimljiv pristup oblikovanju spoja tradicije i suvremnosti u djelu iz 2014. argentinskog skladatelja Juana Pabla Nicolettija. Partikularan pristup tradicijskoj glazbi u rukopisu na Rostrumu nagrađivanog argentinskog skladatelja Juana Pabla Nicolettija upoznajemo kroz skladateljske komentare, objašnjavanje orkestracijskih postupaka i zanimljivih instrumenata koje je koristio u skladbi Qhapaqkunap, koju slušamo u tumačenju Filharmonije Francuskog radija. Drugi dio Izloga sadašnjice posvećen je izvedbama novih djela s ovogodišnjeg festivala u Lucernu. Na programu su praizvedbe skladbi Matthewa Kanera, Lise Streich i Luce Francesconija, sa koncerta održanog 2. rujna 2017.

Srijeda, 27.09.2017 20:00

Srijeda, 27.09.2017 20:00

Eksperimentalna i improvizirana glazba te nova djela suvremenih autora iz programa koncerta prestižnog ljetnog ciklusa BBC Proms ispunit će prvi dio emisije. Koncert održan u vanjskome dijelu izvedbenog prostora Tate Modern u Londonu bio je dio programa BBC3 odnosno njihove emisije Open Ear, a predstavljena su djela Emilie Levienaise Farrouch, Rodriga Constanze Lamb, Cassandre Miller te Actress, pravim imenom Darren J. Cunningham. U drugome dijelu emisije donosimo orkestralni ciklus Seven towers švicarske skladateljice Cécile Marti. Pripremila Karolina Rugle, odabrala urednica Iva Lovrec Štefanović.

Srijeda, 20.09.2017 20:00

Srijeda, 20.09.2017 20:00

New Directions dvodnevni je festival smješten u švedskome mjestu Pitea, koje je postalo poprištem izvedbenih, glazbenih, edukativnih i produkcijskih napora trenutnoga vrha suvremene glazbe ponajprije nordijskih autora. Izlog sadašnjice u nizu dviju emisija donosi snimke koncerata s ovogodišnjeg festivala održanog u ožujku, a druga donosi četiri skladbe švedske skupine skladatelja srednje i mlađe generacije koja je predstavljena na koncertu pod nazivom "New Sweden - New Directions ReNeoVated", naslov je nastao iz imena ansambla Centra Norrboten Musik. Slušat ćemo skladbe Britte Bystroem, Andree Tarodi, Đure Živkovića i Johana Ullena.

Srijeda, 13.09.2017 20:00

Srijeda, 13.09.2017 20:00

"New Directions" dvodnevni je festival smješten u švedskome mjestu Pitea, koje je postalo poprištem izvedbenih, glazbenih, edukativnih i produkcijskih napora trenutnoga vrha suvremene glazbe, ponajprije nordijskih autora. Izlog sadašnjice u dvije emisije donosi snimke koncerata s ovogodišnjeg festivala, održanog u ožujku. U prvoj predstavljamo glazbu koju su skladali Sven-David Sandström, Tebogo Monnakgotla, Josefine Lindstrand, Johannes Pollak, Toshi Ichiyanagi i Sofia Gubaidulina.

Srijeda, 06.09.2017 20:00

Srijeda, 06.09.2017 20:00

Izlog sadašnjice donosi jedinstvenu priliku slušanja ove godine nastalih i praizvedenih djela u interpretaciji glazbenika jednog od ponajboljih ansambala za suvremenu glazbu u svijetu, ansambla Intercontemporain. Riječ je o projektu Genesis ostvarenom na posebnom obljetničkom koncertu za 40 godina ansambla, održanom 30. ožujka ove godine u Parizu. Genesis predstavlja jednu od osnovnih misija ansambla od njegova osnutka: stvaranje. Matthias Pintscher, umjetnički ravnatelj ansambla, predložio je sedmoro skladatelja da napišu svatko po skladbu koja bi predstavljala jedan od sedam dana stvaranja, prema biblijskom tekstu Postanka. Svaki je skladateljski uradak u sklopu ovoga projekta nastao na drugačiji način: ni iz čega, obnavljajući ili ekstrapolirajući postojeći materijal i sl. Slušamo djela Chaye Czernowin, Marka Nikodijevića, Francka Bedrossiana, Anne Thorvaldsdóttir, Joana Magranéa Figuere, Stefana Gervasonija te Marka Andrea.

Srijeda, 30.08.2017 20:00

Srijeda, 30.08.2017 20:00

Tijekom kolovoza u pet emisija ciklusa Izlog sadašnjice donosimo izbor skladbi koje su bile u ovogodišnjoj konkurenciji prestižnog svjetskog skladateljskog natjecanja IRC - Međunarodnog skladateljskog Rostruma koji je održan u svibnju u Palermu. Pod okriljem UNESCO-a, odnosno IMC (Međunarodnog glazbenog savjeta) te uz prinos Europske radijske unije, u tradiciji od 1954. godine ovo natjecanje i susret radijskih urednika i recentne glazbe u prijedlozima za emitiranje u radijskim emisijama, nagrada i preporuka Rostruma uvijek je bila sjajni znak svakome skladatelju koji je bio uvršten u konkurenciju. Ove je godine sudjelovalo 29 radijskih postaja iz zemalja sa 5 kontinenata, a ponovno su u konkurenciju ušle Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Srijeda, 23.08.2017 20:00

Srijeda, 23.08.2017 20:00

Tijekom kolovoza u pet emisija ciklusa Izlog sadašnjice donosimo izbor skladbi koje su bile u ovogodišnjoj konkurenciji prestižnog svjetskog skladateljskog natjecanja IRC - Međunarodnog skladateljskog Rostruma koji je održan u svibnju u Palermu. Pod okriljem UNESCO-a, odnosno IMC (Međunarodnog glazbenog savjeta) te uz prinos Europske radijske unije, u tradiciji od 1954. godine ovo natjecanje i susret radijskih urednika i recentne glazbe u prijedlozima za emitiranje u radijskim emisijama, nagrada i preporuka Rostruma uvijek je bila sjajni znak svakome skladatelju koji je bio uvršten u konkurenciju. Ove je godine sudjelovalo 29 radijskih postaja iz zemalja sa 5 kontinenata, a ponovno su u konkurenciju ušle Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Srijeda, 16.08.2017 20:00

Srijeda, 16.08.2017 20:00

Tijekom kolovoza u pet emisija ciklusa Izlog sadašnjice donosimo izbor skladbi koje su bile u ovogodišnjoj konkurenciji prestižnog svjetskog skladateljskog natjecanja IRC - Međunarodnog skladateljskog Rostruma koji je održan u svibnju u Palermu. Pod okriljem UNESCO-a, odnosno IMC (Međunarodnog glazbenog savjeta) te uz prinos Europske radijske unije, u tradiciji od 1954. godine ovo natjecanje i susret radijskih urednika i recentne glazbe u prijedlozima za emitiranje u radijskim emisijama, nagrada i preporuka Rostruma uvijek je bila sjajni znak svakome skladatelju koji je bio uvršten u konkurenciju. Ove je godine sudjelovalo 29 radijskih postaja iz zemalja sa 5 kontinenata, a ponovno su u konkurenciju ušle Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Srijeda, 09.08.2017 20:00

Srijeda, 09.08.2017 20:00

Tijekom kolovoza u pet emisija ciklusa Izlog sadašnjice donosimo izbor skladbi koje su bile u ovogodišnjoj konkurenciji prestižnog svjetskog skladateljskog natjecanja IRC - Međunarodnog skladateljskog Rostruma koji je održan u svibnju u Palermu. Pod okriljem UNESCO-a, odnosno IMC (Međunarodnog glazbenog savjeta) te uz prinos Europske radijske unije, u tradiciji od 1954. godine ovo natjecanje i susret radijskih urednika i recentne glazbe u prijedlozima za emitiranje u radijskim emisijama, nagrada i preporuka Rostruma uvijek je bila sjajni znak svakome skladatelju koji je bio uvršten u konkurenciju. Ove je godine sudjelovalo 29 radijskih postaja iz zemalja sa 5 kontinenata, a ponovno su u konkurenciju ušle Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Srijeda, 02.08.2017 20:00

Srijeda, 02.08.2017 20:00

Tijekom kolovoza u pet emisija ciklusa Izlog sadašnjice donosimo izbor skladbi koje su bile u ovogodišnjoj konkurenciji prestižnog svjetskog skladateljskog natjecanja IRC - Međunarodnog skladateljskog Rostruma koji je održan u svibnju u Palermu. Pod okriljem UNESCO-a, odnosno IMC (Međunarodnog glazbenog savjeta) te uz prinos Europske radijske unije, u tradiciji od 1954. godine ovo natjecanje i susret radijskih urednika i recentne glazbe u prijedlozima za emitiranje u radijskim emisijama, nagrada i preporuka Rostruma uvijek je bila sjajni znak svakome skladatelju koji je bio uvršten u konkurenciju. Ove je godine sudjelovalo 29 radijskih postaja iz zemalja sa 5 kontinenata, a ponovno su u konkurenciju ušle Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Srijeda, 26.07.2017 20:00

Srijeda, 26.07.2017 20:00

Na zaključku niza posvećenog bijenalnome festivalu suvremene glazbe Musica Nova Helsinki, Izlog sadašnjice predstavlja novo djelo finskog skladatelja Erkkija Veltheima u izvedbi ansambla Stargaze kojim ravna umjetnički ravnatelj festivala Andre de Ridder. U nastupu Tapiola Sinfoniette, pak, susreću se skladatelji dvaju naraštaja - s djelima Gyoergya Ligetija, Michela Van Der Aa, Jarka Pekke Hartikainena te Georga Friedricha Haasa.

Srijeda, 19.07.2017 20:00

Srijeda, 19.07.2017 20:00

Druga emisija ciklusa Izlog sadašnjice koju posvećujemo ovogodišnjem izdanju festivala Musica Nova iz Helsinkija donosi izvedbe monumentalnih djela dvojice skladatelja: prvu integralnu izvedbu temeljnoga djela takozvane spektralne glazbe, ali i najveće djelo iz opusa francuskog skladatelja Gerarda Grisesya, njegov ciklus "Les espaces acoustiques", a potom i poetički potpuno različitu skladbu - djelo bubnjara i skladatelja s njujorškom adresom, Quasima Naqcija "Preamble". Izvedbe ostvaruju Helsinška filharmonija i ansambl Stargaze.

Srijeda, 12.07.2017 20:00

Srijeda, 12.07.2017 20:00

Želja da odlazak s jednoga koncerta na drugi bude svojevrsno umjetničko putovanje, u središtu je pozornosti novog umjetničkoga voditelja festivala Musica Nova Helsinki, njemačkog dirigenta Andrea de Riddera (koji je u ožujku nastupio s našim orkestrom u Majstorskome ciklusu). Pod naslovom Open spaces festival se ove godine održao u veljači, a u izlogu donosimo niz emisija posvećenih ovom najznačajnijem finskom festivalu suvremene glazbe koji se odvija bijenalno. Koncert kojim je otvoren ovogodišnji festival Musica Nova u Helsinkiju donio je svjetske i finske praizvedbe - djela dvojice finskih skladatelja mlađe generacije, Saulija Zinovjeva i Sebastiana Hillija (čija je skladba ove godine dobila prestižnu nagradu Rostrum za skladatelje do 30 godina), te skladbe sve utjecajnijeg nizozemskog skladatelja Michela van der Aa i američkog skladatelja Andrewa Normana. Simfonijskim orkestrom Finskoga radija ravnao je dirigent i umjetnički ravnatelj festivala Andre de Ridder.

Izlog sadašnjice
Izlog sadašnjice

HRT – HR 3 — Glazba, kultura

Ciklus koji više od 20 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Najave

Izlog sadašnjice

Srijeda, 24.01.2018. 20:00 - 22:00

Prvi od dvaju programa iz inovativnog ciklusa "Music We'd Like to Hear", koncert održan u crkvi St. Mary at Hill u Londonu prošloga lipnja, na programu je treće po redu ...

Sve najave
Poslušajte
Srijeda, 10.01.2018 20:00

Srijeda, 10.01.2018 20:00

Srijeda, 03.01.2018 20:00

Srijeda, 03.01.2018 20:00

Srijeda, 06.12.2017 20:00

Srijeda, 06.12.2017 20:00

Srijeda, 29.11.2017 20:00

Srijeda, 29.11.2017 20:00