Arhiva slušaonice - Izlog sadašnjice

Srijeda, 11.04.2018 20:00

Srijeda, 11.04.2018 20:00

Prva emisija u dvolistu posvećenome festivalu Classix Kempten donosi izvedbe sedam djela s koncerata održanih 28. i 29. rujna prošle godine u kazališnoj dvorani u Kemptenu. Festival komorne glazbe CLASSIX Kempten 2017 imao je namjeru otvoriti raspravu o uzrocima i posljedicama prividnog isključenja skladateljica iz glazbene industrije, od ranijih generacija, sve do današnjih vremena. Ipak, odabrane skladbe skladateljica iz dvaju stoljeća, prema riječima organizatora, daju prostor da se vidi i čuje ono što ona jesu: umjetnička djela za čiju evaluaciju nije potrebno lijepiti rodnu oznaku. Na programu su skladbe iz različitih razdoblja prošloga i ovoga stoljeća skaldateljica: Lili Boulanger, Katije Tchemberdji, Tatjane Komarove, Ivane Stefanović, Amy Beach, Sofije Gubajduline i Johanne Senfter.

Srijeda, 28.03.2018 20:00

Srijeda, 28.03.2018 20:00

Simfonijske partiture, solistički koncert i elektroakustičke skladbe prvi put javno izvedene upravo u interpretacijama koje slušamo u Izlogu sadašnjice na programu su treće u nizu emisija posvećenih prošlogodišnjem festivalu praizvedbi Nove glazbe održanome u Katowicama. Prijatelj glazbenog Zagreba, skladatelj Zygmunt Krauze i Slawomir Czarnecki iz nešto starije skladateljske generacije, zatim elektroničar Marcin Stanczyk, Slawomir Kupczak i Roman Czura autori su djela čijim izvedbama ravna dugogodišnji dirigent poljskih orkestara, Brazilac Jose Maria Florencio, uz solista na Rhodes klavijaturama, Piotra Orzechowkog.

Srijeda, 21.03.2018 20:00

Srijeda, 21.03.2018 20:00

Festival praizvedbi nove glazbe koji se u ožujku prošle godine sedmi put održao u Katowicama donosimo u ciklusu Izlog sadašnjice, a u drugoj emisiji kroz izvedbe Simfonijskoga orkestra Poljskoga radija upoznajemo raznolike pristupe i poetike skladanja za simfonijski orkestar suvremenih poljskih autora. Donosimo praizvedbu simfonijskoga djela Normandia skladatelja Jaceka Domagale, Prvi koncert za violu poljsko-nizozemske skladateljice Hanne Kulenty Majoor te Mashrabiyyu - poemu lutajućega svjetla za engleski rog ili obou, francuski rog, 93 orkestralnih glazbenika podijeljenih u 6 skupina u prostoru te elektroničku glazbu mladoga poljskog autora koji djeluje pod imenom Prasqual. Uz to, slušamo i Gut, orkestralno djelo korejsko-poljske skladateljice Hyewon Lee, studentice Krzysztofa Pendereckog. Pripremila autorica: Karolina Rugle Odabrala urednica ciklusa: Iva Lovrec Štefanović

Srijeda, 14.03.2018 20:00

Srijeda, 14.03.2018 20:00

Prošle je godine, od 14. do 26. ožujka, u Katowicama u Poljskoj održan Festival praizvedbi nove glazbe poljskih autora. Bio je to sedmi po redu festival koji je predstavio gotovo 30 djela poljskih skladatelja različitih generacija, čija su djela - uz domaćine: Simfonijski orkestar Poljskoga radija - praizveli brojni istaknuti interpreti. U prvoj emisiji niza koji Izlog sadašnjice posvećuje glazbi izvedenoj na festivalu slušamo snimke izvedbi s koncerata održanih 14. i 24. ožujka prošle godine, djela Marcina Bortonowskog, Ryszarda Gabryśa, Lidije Zielinske, Jaroslawa Mamczarskog Krzysztofa Woleka te Dariusza Przybylskog Pripremila autorica: Karolina Rugle Odabrala urednica ciklusa: Iva Lovrec Štefanović

Srijeda, 28.02.2018 20:00

Srijeda, 28.02.2018 20:00

Izlog sadašnjice u dva nastavka donosi reprodukcije s prošlogodišnjeg festivala The Time of Music u Viitasaariju (Finska), čija je središnja tema bila Umjetnost i autonomija. Druga emisija donosi reprodukciju portretnog koncerta mladog međunarodno uspješnog cijenjenog skladatelja Sebastijana Hillija (1990.). Hilli je poznat kao pobjednik skladateljskog natjecanja Toru Takemitsu 2015. godine, kada je u dobi od svega 25 godina predstavio svoju prvu orkestralnu skladbu Reachings, skladbu koju su potom izveli u Finskoj na festivalu Musica Nova pod vodstvom Andrea de Riddera. Tu smo snimku već slušali i sa reprodukcije festivala, ali i kao skladbu pobjednicu prošlogodišnjeg 64. međunarodnog skladateljskog Rostruma na kojem je nagrađen u kategoiji skladatelja do 30 godina. Ove je godine Sebastian Hilli nominiran za nagradu Gaudeamus, a u Izlogu sadašnjice predstavljamo tri instrumentacijski i poetički različita djela: Elogio de la sombra za gudački kvartet, skladbu skladanu prema poeziji Jorgea Luisa Borgesa, Paraphrase II koji kombinira materijal iz Giant Steps Johna Coltranea i acid house glazbu u izvedbi ansambla Uusinta, koji prati gitarista Petrija Kumela u izvedbi Koncerta za gitaru i mali ansambl.

Srijeda, 21.02.2018 20:00

Srijeda, 21.02.2018 20:00

Izlog sadašnjice u dva nastavka donosi reprodukcije s prošlogodišnjeg festivala Time of Music u Viitasaariju (Finska), čija je središnja tema bila Umjetnost i autonomija. Posebni gosti festivala bili su skladatelji James Dillon i Mark Appelbaum. Premda se njihova glazba uvelike razlikuje, obojica teže stvaranju prema vlastitim načelima. Kod Appelbauma se to očituje u ponekad čudnim kompozicijama na razmeđi umjetničkih područja, pa i kontrole i slobode. Dillon je pak samouki skladatelj poznat po djelima koja izlaze iz formalnih okvira koncertnoga formata. U ovoj emisiji slušamo interpretacije ansambla Talea uz sopranisticu Juliet Fraser, a pod ravnanjem Jamesa Bakera i Marka Appelbauma. Osim Appelbaumove i Dillonove glazbe, slušamo i skladbu Fracture Mechanics koju je skladao mladi finski skladatelj Jouni Hirvelä.

Srijeda, 14.02.2018 20:00

Srijeda, 14.02.2018 20:00

U središtu emisije iz ciklusa Izlog sadašnjice i koncerta "Zov vjetra" održanoga u koncertnoj dvorani Gare du Nord u Baselu je flauta - instrument prisutan od ranih početaka civilizacije, a svoj je značaj utvrdio i u glazbi suvremenih skladatelja prošloga stoljeća, zadržavši taj položaj i danas. Skladatelji Junghae Lee i Giorgo Tedde stoje iza koncepta i odabira programa koji istražuje percepciju vremena i prostora u različitim kulturama i ključno vrijeme razvoja i korištenja flaute triju kultura: na Dalekom istoku (daegeum), na Bliskom istoku u području Kavkaza (shvi i duduk) te u Europi (blok flauta i moderna inačica flaute). Na programu su nove skladbe i aranžmani tradicijske korejske, armenske i sefardijske glazbe Jungheeja Leeja i Giorgija Teddea, zatim skladba Pwyll Giacinta Scelsija, plesni stavci barokne suite za flautu solo Josepha Bodina de Boismortiera, Invocations VI Beata Furrera, kao i intermezza tradicijskih melodija iz Armenije i Koreje. Autorica: Karolina Rugle Odabrala urednica ciklusa: Iva Lovrec Štefanović

Srijeda, 31.01.2018 20:00

Srijeda, 31.01.2018 20:00

Posljednju emisiju niza u kojem u Izlogu sadašnjice donosimo BBC-jev program Hear and Now velikim dijelom posvećujemo koncertu Birmingham Contemporary Music Group, ansamblu za suvremenu glazbu koji ovim koncertom slavi 30 godina aktivnosti na suvremenoj glazbenoj sceni. U sklopu tog koncerta slušat ćemo glazbu koju su skladali: Rebecca Saunders, Claudia Molitor, Helmut Lachenmann te Ondřej Adámek. U drugome dijelu Izloga sadašnjice u središtu je Huddersfield Contemporary Music Festival, glazbeni festival koji je narastao u jedan od najznačajnijih festivala iz područja suvremene glazbe s kojeg su za program odabrana djela Claudije Molitor i Rebecce Saunders, dok za kraj emisije slušamo 1. gudački kvartet skladatelja Josepha Phebbsa iz 2015. godine koji je na festivalu u Cheltenhamu izveo Gudački kvartet Piatti.

Srijeda, 24.01.2018 20:00

Srijeda, 24.01.2018 20:00

Prvi od dvaju programa iz inovativnog ciklusa "Music We'd Like to Hear", koncert održan u crkvi St. Mary at Hill u Londonu prošloga lipnja, na programu je treće po redu emisije u kojoj Izlog sadašnjice donosi glazbu iz BBC-eva ciklusa emisija Hear and Now. Podnaslovljen Many & One, ovaj koncert donosi djela za vokalne i instrumentalne ansamble, ali i solističke skladbe koje izvodi gitarist Seth Josel. Skladateljica Sarah Hughes svoju glazbu temelji filozofskim zapisima antičkoga Rima, američka skladateljica Noemi Epstein predstavlja djelo posvećeno Johnu Cageu, a svjetska praizvedba djela Christiana Wolffa donosi nesvakidašnju priliku slušanja suvremene glazbe za bendžo. Taj se niz nastavlja u skladbi za lutnju njemačkoga skladatelja Haukea Hardera koji je skladao djelomice u temperiranoj, a dijelom u prirodnoj ugodbi. U drugome dijelu emisije slušamo snimku skladbe za orkestar i rock glazbenike britanskogA skladatelja Davida Bedforda, u povodu 80. godišnjice od njegova rođenja.

Srijeda, 04.10.2017 20:00

Srijeda, 04.10.2017 20:00

Izlog sadašnjice ove srijede donosi recentne praizvedbe s festivala u Lucernu, te predstavlja zanimljiv pristup oblikovanju spoja tradicije i suvremnosti u djelu iz 2014. argentinskog skladatelja Juana Pabla Nicolettija. Partikularan pristup tradicijskoj glazbi u rukopisu na Rostrumu nagrađivanog argentinskog skladatelja Juana Pabla Nicolettija upoznajemo kroz skladateljske komentare, objašnjavanje orkestracijskih postupaka i zanimljivih instrumenata koje je koristio u skladbi Qhapaqkunap, koju slušamo u tumačenju Filharmonije Francuskog radija. Drugi dio Izloga sadašnjice posvećen je izvedbama novih djela s ovogodišnjeg festivala u Lucernu. Na programu su praizvedbe skladbi Matthewa Kanera, Lise Streich i Luce Francesconija, sa koncerta održanog 2. rujna 2017.

Srijeda, 27.09.2017 20:00

Srijeda, 27.09.2017 20:00

Eksperimentalna i improvizirana glazba te nova djela suvremenih autora iz programa koncerta prestižnog ljetnog ciklusa BBC Proms ispunit će prvi dio emisije. Koncert održan u vanjskome dijelu izvedbenog prostora Tate Modern u Londonu bio je dio programa BBC3 odnosno njihove emisije Open Ear, a predstavljena su djela Emilie Levienaise Farrouch, Rodriga Constanze Lamb, Cassandre Miller te Actress, pravim imenom Darren J. Cunningham. U drugome dijelu emisije donosimo orkestralni ciklus Seven towers švicarske skladateljice Cécile Marti. Pripremila Karolina Rugle, odabrala urednica Iva Lovrec Štefanović.

Srijeda, 20.09.2017 20:00

Srijeda, 20.09.2017 20:00

New Directions dvodnevni je festival smješten u švedskome mjestu Pitea, koje je postalo poprištem izvedbenih, glazbenih, edukativnih i produkcijskih napora trenutnoga vrha suvremene glazbe ponajprije nordijskih autora. Izlog sadašnjice u nizu dviju emisija donosi snimke koncerata s ovogodišnjeg festivala održanog u ožujku, a druga donosi četiri skladbe švedske skupine skladatelja srednje i mlađe generacije koja je predstavljena na koncertu pod nazivom "New Sweden - New Directions ReNeoVated", naslov je nastao iz imena ansambla Centra Norrboten Musik. Slušat ćemo skladbe Britte Bystroem, Andree Tarodi, Đure Živkovića i Johana Ullena.

Srijeda, 13.09.2017 20:00

Srijeda, 13.09.2017 20:00

"New Directions" dvodnevni je festival smješten u švedskome mjestu Pitea, koje je postalo poprištem izvedbenih, glazbenih, edukativnih i produkcijskih napora trenutnoga vrha suvremene glazbe, ponajprije nordijskih autora. Izlog sadašnjice u dvije emisije donosi snimke koncerata s ovogodišnjeg festivala, održanog u ožujku. U prvoj predstavljamo glazbu koju su skladali Sven-David Sandström, Tebogo Monnakgotla, Josefine Lindstrand, Johannes Pollak, Toshi Ichiyanagi i Sofia Gubaidulina.

Srijeda, 06.09.2017 20:00

Srijeda, 06.09.2017 20:00

Izlog sadašnjice donosi jedinstvenu priliku slušanja ove godine nastalih i praizvedenih djela u interpretaciji glazbenika jednog od ponajboljih ansambala za suvremenu glazbu u svijetu, ansambla Intercontemporain. Riječ je o projektu Genesis ostvarenom na posebnom obljetničkom koncertu za 40 godina ansambla, održanom 30. ožujka ove godine u Parizu. Genesis predstavlja jednu od osnovnih misija ansambla od njegova osnutka: stvaranje. Matthias Pintscher, umjetnički ravnatelj ansambla, predložio je sedmoro skladatelja da napišu svatko po skladbu koja bi predstavljala jedan od sedam dana stvaranja, prema biblijskom tekstu Postanka. Svaki je skladateljski uradak u sklopu ovoga projekta nastao na drugačiji način: ni iz čega, obnavljajući ili ekstrapolirajući postojeći materijal i sl. Slušamo djela Chaye Czernowin, Marka Nikodijevića, Francka Bedrossiana, Anne Thorvaldsdóttir, Joana Magranéa Figuere, Stefana Gervasonija te Marka Andrea.

Srijeda, 30.08.2017 20:00

Srijeda, 30.08.2017 20:00

Tijekom kolovoza u pet emisija ciklusa Izlog sadašnjice donosimo izbor skladbi koje su bile u ovogodišnjoj konkurenciji prestižnog svjetskog skladateljskog natjecanja IRC - Međunarodnog skladateljskog Rostruma koji je održan u svibnju u Palermu. Pod okriljem UNESCO-a, odnosno IMC (Međunarodnog glazbenog savjeta) te uz prinos Europske radijske unije, u tradiciji od 1954. godine ovo natjecanje i susret radijskih urednika i recentne glazbe u prijedlozima za emitiranje u radijskim emisijama, nagrada i preporuka Rostruma uvijek je bila sjajni znak svakome skladatelju koji je bio uvršten u konkurenciju. Ove je godine sudjelovalo 29 radijskih postaja iz zemalja sa 5 kontinenata, a ponovno su u konkurenciju ušle Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Srijeda, 23.08.2017 20:00

Srijeda, 23.08.2017 20:00

Tijekom kolovoza u pet emisija ciklusa Izlog sadašnjice donosimo izbor skladbi koje su bile u ovogodišnjoj konkurenciji prestižnog svjetskog skladateljskog natjecanja IRC - Međunarodnog skladateljskog Rostruma koji je održan u svibnju u Palermu. Pod okriljem UNESCO-a, odnosno IMC (Međunarodnog glazbenog savjeta) te uz prinos Europske radijske unije, u tradiciji od 1954. godine ovo natjecanje i susret radijskih urednika i recentne glazbe u prijedlozima za emitiranje u radijskim emisijama, nagrada i preporuka Rostruma uvijek je bila sjajni znak svakome skladatelju koji je bio uvršten u konkurenciju. Ove je godine sudjelovalo 29 radijskih postaja iz zemalja sa 5 kontinenata, a ponovno su u konkurenciju ušle Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Srijeda, 16.08.2017 20:00

Srijeda, 16.08.2017 20:00

Tijekom kolovoza u pet emisija ciklusa Izlog sadašnjice donosimo izbor skladbi koje su bile u ovogodišnjoj konkurenciji prestižnog svjetskog skladateljskog natjecanja IRC - Međunarodnog skladateljskog Rostruma koji je održan u svibnju u Palermu. Pod okriljem UNESCO-a, odnosno IMC (Međunarodnog glazbenog savjeta) te uz prinos Europske radijske unije, u tradiciji od 1954. godine ovo natjecanje i susret radijskih urednika i recentne glazbe u prijedlozima za emitiranje u radijskim emisijama, nagrada i preporuka Rostruma uvijek je bila sjajni znak svakome skladatelju koji je bio uvršten u konkurenciju. Ove je godine sudjelovalo 29 radijskih postaja iz zemalja sa 5 kontinenata, a ponovno su u konkurenciju ušle Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Srijeda, 09.08.2017 20:00

Srijeda, 09.08.2017 20:00

Tijekom kolovoza u pet emisija ciklusa Izlog sadašnjice donosimo izbor skladbi koje su bile u ovogodišnjoj konkurenciji prestižnog svjetskog skladateljskog natjecanja IRC - Međunarodnog skladateljskog Rostruma koji je održan u svibnju u Palermu. Pod okriljem UNESCO-a, odnosno IMC (Međunarodnog glazbenog savjeta) te uz prinos Europske radijske unije, u tradiciji od 1954. godine ovo natjecanje i susret radijskih urednika i recentne glazbe u prijedlozima za emitiranje u radijskim emisijama, nagrada i preporuka Rostruma uvijek je bila sjajni znak svakome skladatelju koji je bio uvršten u konkurenciju. Ove je godine sudjelovalo 29 radijskih postaja iz zemalja sa 5 kontinenata, a ponovno su u konkurenciju ušle Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Srijeda, 02.08.2017 20:00

Srijeda, 02.08.2017 20:00

Tijekom kolovoza u pet emisija ciklusa Izlog sadašnjice donosimo izbor skladbi koje su bile u ovogodišnjoj konkurenciji prestižnog svjetskog skladateljskog natjecanja IRC - Međunarodnog skladateljskog Rostruma koji je održan u svibnju u Palermu. Pod okriljem UNESCO-a, odnosno IMC (Međunarodnog glazbenog savjeta) te uz prinos Europske radijske unije, u tradiciji od 1954. godine ovo natjecanje i susret radijskih urednika i recentne glazbe u prijedlozima za emitiranje u radijskim emisijama, nagrada i preporuka Rostruma uvijek je bila sjajni znak svakome skladatelju koji je bio uvršten u konkurenciju. Ove je godine sudjelovalo 29 radijskih postaja iz zemalja sa 5 kontinenata, a ponovno su u konkurenciju ušle Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Srijeda, 26.07.2017 20:00

Srijeda, 26.07.2017 20:00

Na zaključku niza posvećenog bijenalnome festivalu suvremene glazbe Musica Nova Helsinki, Izlog sadašnjice predstavlja novo djelo finskog skladatelja Erkkija Veltheima u izvedbi ansambla Stargaze kojim ravna umjetnički ravnatelj festivala Andre de Ridder. U nastupu Tapiola Sinfoniette, pak, susreću se skladatelji dvaju naraštaja - s djelima Gyoergya Ligetija, Michela Van Der Aa, Jarka Pekke Hartikainena te Georga Friedricha Haasa.

Izlog sadašnjice
Izlog sadašnjice

HRT – HR 3 — Glazba, kultura

Ciklus koji više od 20 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Sljedeća emitiranja

Srijeda, 02.05.2018. 20:00 - 22:00

Poslušajte
Srijeda, 11.04.2018 20:00

Srijeda, 11.04.2018 20:00

Srijeda, 28.03.2018 20:00

Srijeda, 28.03.2018 20:00

Srijeda, 21.03.2018 20:00

Srijeda, 21.03.2018 20:00

Srijeda, 14.03.2018 20:00

Srijeda, 14.03.2018 20:00