Arhiva slušaonice - Putovi hrvatske glazbe

Petak, 19.01.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena - uoči 100. rođendana Antonia Janigra

Uoči koncertne proslave 100. rođendana violončelista, dirigenta i pedagoga Antonia Janigra koji je na mnoge načine obilježio hrvatsku kulturu ostavljajući duboke tragove u njezinoj glazbi, donosimo odabir upravo hrvatskih partitura koje je tumačio uz svoje ansamble.

Petak, 12.01.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacije glazbe vremena - in memoriam Miroslav Miletić

Emisiju posvećujemo violistu i skladatelju Miroslavu Miletiću koji nas je napustio početkom ove godine u 93. godini, ostavljajući dragocjene tragove kao interpret i skladatelj značajnog opusa.

Petak, 15.12.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena uz skladatelje Olju Jelasku i Ivana Božičevića

Imaginacija glazbe vremena temat je 18. sezone ciklusa Putovi hrvatske glazbe usmjeren na interpretaciju glazbe, odnos skladatelja i interpreta. Naši gosti u splitskome studiju su skladatelji Olja Jelaska i Ivan Božičević uz nove autorske nosače zvuka. Olja Jelaska svoj je 50. rođendan (prije nekoliko dana) proslavila praizvedbom recentne skladbe nastale u sasvim posebnome projektu koji je povezao skladatelje iz Europe i interprete na kineskim glazbalima, dakako u Kini. U Šangaju je praizvedena skladba "Painted Metamorphosis" koju ćemo ekskluzivno upoznati, baš kao i neke skladbe koje su se našle na novom autorskome nosaču zvuka naslovljenome po jednoj od skladbi "Vjetar u planini Karmel". Autorski nosač zvuka nastao objavom snimaka sa prošlogodišnjeg autorskog koncerta Ivan Božičević, skladatelj i glazbenik različitih žanrova, predstavlja u emisiji, dan nakon promocije u Splitu. Uz "Chamber Music" - ciklus pjesama na stihove Jamesa Joycea i "Tisuću borova, jedan mjesec" za komorni ansambl na zaključku emisije donosimo radijsku premijeru nove studijske snimke skladbe "Osti za manistru" koju je Božičević pisao za (ovih dana slavljenički) Jazz orkestar HRT-a na čijem će se novom nosaču zvuka upravo i naći.

Petak, 08.12.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena - Nada Bezić i Zoran Juranić

Nastavljajući temat imaginacije glazbe vremena ovaj petak ugošćujemo muzikologinju Nadu Bezić te skladatelja i dirigenta Zorana Juranića. Muzikologinja koja radi kao voditeljicu knjižnice i arhivaHrvatskoga glazbenog zavoda dr. sci. Nada Bezić ove je godine primila prestižnu nagradu "Josip Andreis" za knjigu "Glazbene šetnje Zagrebom". Uz razgovor o nastanku knjige, te njezinom već drugom izdanju, prisjetit ćemo se i kako je Hrvatski glazbeni zavod slavio ove godine svoju sjajnu obljetnicu postojanja, a upravo je drugi gost, skladatelj i dirigent Zoran Juranić (ovogodišnji višestruki obljetničar) vezan za "glazbenjak" kao dirigent njihova Društvenog orkestra. Uz prisjećanje na neka značajna skladateljska i dirigentska ostvarenja, čut ćemo i svježu skladbu "Suze sv. Lovre" koja je praizvedena na otvaranju ovogodišnje Glazbene tribine u Opatiji, na koncertu Simfonijskog orkestra HRT-a.

Petak, 01.12.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena uz Valtera Dešpalja

Posvećenost hrvatskoj glazbi i glazbenicima ciklus Putovi hrvatske glazbe nastavlja i u 18. sezoni uz temat "imaginacija glazbe vremena" - u fokusu su interpreti, tumači glazbe koji svojom kreacijom donose glazbu slušateljstvu. Violončelist, pedagog i aranžer Valter Dešpalj (Zadar 1947.) nedavno je primio novoustanovljenu nagradu za životno djelo Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, nagradu koja nosi ime "Ive Mačeka", što je izravni povod da u emisiji ugostimo velikana hrvatske glazbene kulture koji će uz vlastiti odabir hrvatskih partitura u njegovu tumačenju otvoriti sjećanja i razmišljanja o vlastitome umjetničkom i pedagoškom djelovanju, ali i sjećanja na glazbenike s kojima je surađivao te one koje je kao profesor odaslao na koncertne pozornice. Glazbe Ive Mačeka, Stjepana Šuleka, Igora Kuljeića, Brune Bjelinskog, Srđana Dedića i Rudolfa Matza te Dešpaljeve obrade Bacha za gitariste, ali i Bacharacha za violončeliste donosimo prema odabiru gosta Valtera Dešpalja.

Petak, 17.11.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena - skladatelji i interpreti nakon 54. Glazbene tribine u Opatiji: Sanda Majurec, Mia Elezović, Tomislav Oliver i Vid Veljak

Putovi hrvatske glazbe u svojoj 18. sezoni emitiranja tematiziraju pojmove i prakse interpretacije glazbe. Nakon nedavno održane 54. Glazbene tribine u Opatiji (u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja) otvaramo teme odnosa suvremenih skladatelja i njihovih interpreta kroz ostvarene projekte, pra-izvedbe i suradnje. Također, novi poticaji za nove mogućnosti djelovanja najmlađih skladatelja stigli su sa plenuma koji je upravo održan u sklopu opatijske tribine. Gosti emisije u svojevrsnom okruglom stolu bit će skladatelji Sanda Majurec i Tomislav Oliver, te interpreti Mia Elezović i Vid Veljak.

Petak, 03.11.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena uz Anđelka Krpana i Davorina Kempfa

Interpretacija glazbe kao imaginacija glazbe vremena tematski je okvir 18. sezone ciklusa Putovi hrvatske glazbe, a ovu emisiju ostvarujemo uz violinista Anđelka Krpana i skladatelja Davorina Kempfa. Uz violinista i pedagoga Anđelka Krpana usmjeravamo pozornost na hrvatske partiture koje on kao solist, ali i umjetnički voditelj gudačkog kvarteta Sebastian pažljivo odabire i uključuje u redovni glazbeni život, te predano bilježi i na nosačima zvuka. Davorin Kempf je početak ove koncertne sezone ostvario praizvedbom novonapisane skladbe za pobjednički ansambl natjecanja "Ferdo Livadić" - In modo classico za kvartet saksofona Ardemus i članove ansambla Cantus, dok je ubrzo održan i autorski koncert uz životnu obljetnicu. O odnosu sa glazbenicima interpretima, te životu njegove glazbe koja se potvrđuje i u različitim tumačenjima, doznajemo u drugome dijelu emisije.

Petak, 13.10.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena uz ansambl Responsorium i saksofonista Nikolu Fabijanića

Putovi hrvatske glazbe u 18. sezoni emitiranja tematiziraju interpretaciju glazbe kao imaginaciju glazbe vremena. Priprema i suvremeno izvođenje drevnih partitura nerijetko su veliki izazov pa je 400. obljetnica objavljivanja zbirke "Madrigali et Canzonette a Tre Voci" Tomasa Cecchinija bila pravi trenutak za izvedbu ali i trajni trag glazbe najznačajnijeg talijanskog skladatelja koji je djelovao u hrvatskim krajevima u prvoj polovici 17. stoljeća. Upravo je ansambl Responsorium na tragu svoje misije i prijašnjih ostvarenja objavio novi nosač zvuka koji ćemo predstaviti uz goste, članove ansambla - baritona Darka Soltera, violinista Silvia Richtera i orguljaša Marija Penzara. Drugi dio emisije ispunit će suvremeni zvuk saksofonskog koncertiranja uz Zagrebačke soliste, s kojima je nosač zvuka ostvario Nikola Fabijanić zabilježivši nove skladbe Davora Bobića i Dubravka Palanovića uz svježu interpretaciju antologijske Sinfoniette Brune Bjelinskog. Donosimo i ulomak najnovijek saksofonskog koncerta u hrvatskoj literaturi, Bird Concerta koji je Petar Obradović napisao upravo za Nikolu Fabijanića - djelo je praizvedeno ljetos na Dubrovačkim ljetnim igrama, a dobit će uskoro svoju trajnu snimku.

Petak, 06.10.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena uz Davora Branimira Vinczea, Saru Glojnarić, Mirelu Ivičević i Papandopulo kvartet saksofona

Novu osamnaestu sezonu ciklusa Putovi hrvatske glazbe otvaramo uz razgovor o ljetnom festivalu suvremene i eksperimentalne glazbe Novalis, koji je svoje koncerte ostvario u Zagrebu i Zadru, donoseći izvrsne suradnje skladatelja i vrhunskih interpreta. O tome govore skladatelj i umjetnički voditelj festivala Davor Branimir Vincze, i skladateljica Sara Glojnarić. Na festivalu je bila uvrštena i skladba Mirele Ivičević koju smo snimili prije njezina odlaska u Finsku gdje će još jedna suradnja s novim interpretima ostvariti nove izvedbe njezinih partitura. Osvrnut ćemo se na odnose sa interpretima, te kako je prošla svibanjska praizvedba skladbe posvećene Zadarskome komornom orkestru. Sjajni početak sezone uz koncert u Maloj dvorani Lisinski i snimanje novog nosača zvuka označio je ovotjedni nastup saksofonskog Papandopulo kvarteta, čiji članovi Tomislav Žužak i Gordan Tudor svjedoče upravo o značaju imaginacije vremena u stvaranju interpretacije koja glazbu donosi i pronosi slušateljima.

Petak, 29.09.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Sjećanje na one koji više nisu s nama - Dubravka Vrbljanac (1947-2017) i Pero Gotovac (1927-2017)

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak donose sjećanja glazbom na vrhunsku tonmajstoricu Dubravku Vrbljanac, koja je preminula ljetos. Trag njezina razumijevanja glazbe i kreiranja tonske slike ostaje u brojnim koncertnim i studijskim snimkama u fonoteci Hrvatskog radija, ali i na brojnim nosačima zvuka. Iz obilja snimaka i tih dragocjenih tragova donosimo jedan mogući izbor, dakako hrvatske glazbe. Nezaobilazni urednik i producent nekadašnjeg "Jugotona", ali i sjajni dirigent, skladatelj i aranžer, duhovit i drag čovjek Pero Gotovac nedavno nas je napustio u 91. godini ostavljajući brojne tragove. U emisiji ćemo se prisjetiti njegove "Mise Delmate" za muški zbor. Urednica: Iva Lovrec Štefanović.

Nedjelja, 16.07.2017 11:00

42. Osorske glazbene večeri - uvodna emisija i izravni prijenos otvorenja

Uvodna emisija uoči svečanog koncerta otvorenja festivala posvećenog hrvatskom glazbenom stvaralštvu otvara teme festivalskog programa, skladatelja obljetničara koji su u središtu pozornosti, ali i protežnosti koju ima festival nacionalnog statusa. U emisiji ćemo predstaviti ovogodišnji festivalski program koji je pripremio umjetnički ravnatelj Branko Mihanović uz kojega o Udruzi "Osorske glazbene večeri" koja je nositelj festivala govori njezin predsjednik Matko Matija Marušić. U emisiji ćemo ugostiti dugogodišnju pratiteljicu festivala u Osoru, muzikologinju Zdenka Weber koja od ove godine sudjeluje u žiriju novoutemeljene nagrade koja nosi ime osnivača Daniela Marušića, te skladatelja i pedagoga Željka Brkanovića koji je uz svojeg oca Ivana u fokusu festivalskog programa. Donosimo i razgovore s izvođačima koji će svirati na svečanom koncertu otvorenja - bas Ante Jerkunica, orguljaš Mario Penzar, te članovi Zagrebačkog kvarteta i Kvarteta Papandopulo.

Petak, 16.06.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: 40. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe (Osijek, Valpovo, Belišće)

Na zaključku 17. sezone emitiranja ciklusa Putovi hrvatske glazbe donosimo reportažu s proteklog 40. Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe koji je održan u Osijeku, Valpovu i Belišću. Uz ulomke s koncerata koji su okupili više od 1000 izvođača, doznajemo o natjecanju koje promiče autorska djela pisana za tamburaške sastave i orkestre, upoznajemo dio ostavštine velikana tamburaške glazbe Julija Njikoša. Razgovarali smo s članovima ocjenjivačkog suda festivala o novim obzorima tamburaškog muziciranja i obrazovanja, doznali zanimljive detalje o pisanju i aranžiranju glazbe za tamburaške sastave u razgovoru s dvojicom nagrađivanih mladih skladatelja Matkom Brekalom i Tihomirom Ranogajcem, a o Hrvatskom tamburaškom savezu i festivalu govorio nam je Krešimir Račić. Iz brojnih snimljenih razgovora izdvojili smo komentar mladog dirigenta Davora Kelića o njegovu vrlo uspješnom sudjelovanju na ovogodišnjem festivalu.

Petak, 12.05.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori Frane Đurovića

U emisiji ugošćujemo Franu Đurovića, laureata Nagrade "Josip Štolcer Slavenski" koju dodjeljuje grad Čakovec za najbolju praizvedbenu skladbu prošle godine. Upravo smo uz tu, nagrađenu Simfoniju i započeli ovu sezonu emitiranja, a uz razgovor o opusu koji je predstavio na posebnom autorskom koncertu u Čakovcu 11.05., komentirat ćemo i Đurovićevu praizvedbu na proteklome Muzičkom biennalu Zagreb, te se prisjetiti jednog ostvarenja od prije 10 godina koje je bilo povezano s tragom Marina Držića, čija se velika obljetnica proslavila upravo prije nekoliko dana.

Petak, 05.05.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: uz 29. MBZ - novi obzori hrvatskih praizvedbi (2)

U drugoj emisiji posvećenoj hrvatskoj glazbi na proteklom Muzičkom biennalu Zagreb komentiramo praizvedbe orkestralnih partitura Vjekoslava Nježića, Sande Majurec i Ivana Josipa Skendera koje su praizveli Simfonijski orkestar HRT-a i Zagrebačka filharmonija, te zaključno događanje u Tunelu Grič, undercut operu naslova TE, koju su skladateljski ostvarili Dalibor Bukvić i Ana Horvat, a izvedbeno ansambl Antiphonus. U razgovor naših gostiju uključit će se i umjetnički ravnatelj festivala Krešimir Seletković.

Petak, 28.04.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: uz 29. MBZ - Novi obzori hrvatskih praizvedbi (1)

Festival koji više od pola stoljeća u Zagrebu svakog neparnog proljeća otvara prostore za novu i najnoviju glazbu uz brojna i značajna gostovanja inozemnih umjetnika i ansambala - Muzički biennale Zagreb uvijek je tijekom svoje slavne povijesti pozornost poklanjao i uvrštenju hrvatskih skladatelja u svoje rasporede. Uz nova mlada tumačenja studentskih ansambala koja biennalskoj publici donose već poznate partiture hrvatskih skladatelja, te obligatno podsjećanje na opus osnivača festivala Milka Kelemena - nove su skladbe hrvatskih skladatelja dobile životnu priliku ili pak priliku za život upravo u festivalskom okruženju. Od zanimljive predstave "Žabica kraljica" koju je glazbenim ruhom jedinstveno opremila Sara Glojnarić, do praizvedbi u tumačenjima vrhunskih ansambala poput ansambla Intercontemporain ili Modern (skladbe Berislava Šipuša, odnosno Tibora Szirovicze), u prvom prolazu festivalskog tijeka čuli smo i ostvarenja novih partitura Frane Đurovića, Viktorije Čop, Vjekoslava Nježića, Mladena Tarbuka u tumačenjima naših ansambala , te prvi put u Hrvatskoj nagrađene partiture Davora Branimira Vinczea i Matka Brekala za projekt pre-art Soloists.

Petak, 21.04.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Uz 190 godina Hrvatskoga glazbenog zavoda

Tragovi vremena koje je imalo daleki i snažni pogled u osnutku jedinstvenog kulturnog glazbenog društva prije 190 godina u današnjem vremenu itekako nosi značaj bogate povijesti, ali i novih obzora koje prostor Hrvatskoga glazbenog zavoda ima i donosi. U prigodi proslave svečanosti obljetnice, posjetili smo Knjižnicu HGZ-a i doznali zanimljive detalje iz prošlosti ali i sadašnjeg trenutka društva koje se temelji na okupljanju ljubitelja glazbe, pružajući i raznolike platforme i mogućnosti komunikacije, čuvanja ali i poticanja glazbe i muziciranja. Naša sugovornica je muzikologinja Nada Bezić koja je upravo i na sam dan proslave provela znatiželjne posjetitelje obilaska zgrade.

Petak, 07.04.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori maestra Pavla Dešpalja

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak ugošćuju skladatelja i dirigenta, maestra Pavla Dešpalja, koji nakon slavljeničkih koncerata uz 80. rođendan - prije 3 godine, ne popušta u rasporedima nastupa, skladanja, snimanja i osvajanja nagrada. O novom albumu hrvatske orkestralne glazbe "Sunčana polja" koji je osvojio dva značajna Porina ove godine, o povratku u Kneževu palaču uz Zadarski komorni orkestar, o skorašnjim nastupima u Zagrebu, Dubrovniku i Varaždinu, o novoj skladbi za Zagrebačku filharmoniju, uz prisjećanje na uspješne skladbe i snimke, i koncertne izvedbe, doznajemo uz glazbu samog maestra Pavla Dešpalja, ali i Blagoja Berse, Jakova Gotovca, Stjepana Šuleka, te Svetislava Stančića i Igora Kuljerića.

Putovi hrvatske glazbe
Putovi hrvatske glazbe

HRT – HR 3 — Glazba, kultura, talk show

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Sljedeća emitiranja

Petak, 26.01.2018. 11:00 - 13:00

Petak, 02.02.2018. 11:00 - 13:00