Ars acustica

Ars acustica

Emisija Ars Acustica na Trećem programu Hrvatskoga radija od 1995. godine propituje inovativne pristupe glazbenim i dramskim formama i bavi se eksperimentiranjem zvukom .

Naglasak je u emitiranju i promociji izvornih umjetničkih djela ostvarenih u produkciji Dramskog programa i skladanih za radijski medij a kojima je osnovni pokretač zvuk u umjetničkoj formi (zvučni pejzaži, zvučne instalacije, „sound art“, elektroakustička glazba, radio poezija, nove dramske forme...).

Posljednje emisije

Subota, 13.01.2018 23:30

Letjeti zvukom, topiti riječi

U emisiji slušamo ulomke s impro koncerta što su ga 1. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održali Mia Zabelka, električna violinistica iz Austrije, ruski glazbenik Roman Stolyar i hrvatska umjetnica Vesna Mačković. Često govor promatramo kao nešto što egzistira odvojeno od drugih zvukova. Često zvukove doživljavamo kao nešto strano što postoji u prostoru. Često mislimo da prostor, kao složeno i beskonačno biće, teško može biti opisan govorom. Istraživanje jedinstva govora, zvuka i prostora zahtijeva potpunu pažnju i dubinu od onih koji žele istraživati. Način na koji istražujemo prostor, govor i zvuk je ujedinjenje spontanosti, sinestezije i sinteze. Kada je nepoznata riječ izgovorena, ona postaje strani zvuk. Kada je stvoren zvuk određene glasnoće, visine, dinamike - možemo ga promatrati kao riječ, iako nepoznatu. Što se događa u našim umovima kada čujemo nešto - možemo li to prepoznati kao riječ ili samo kao zvuk? Koji trud moramo uložiti da bismo instantno zvuk pretvorili u riječ? Tijekom izvedbe, hrvatska umjetnica Vesna Mačković, ruski glazbenik Roman Stolyar i austrijska električna violonistica Mia Zabelka istražuju krhke granice između zvuka i riječi, vidljive i nevidljive, čujne i nečujne.

Subota, 28.10.2017 23:30

Vatra

U emisiji slušamo radove studenata Muzičke akademije u Zagrebu na temu vatre. Dramski program Hrvatskoga radija ove godine obilježava 90 godina od izvedbe prve radio drame "Vatra" Ive Šrepela koja je emitirana 7. travnja 1927. godine. Dramski program pozvao je studente umjetničkih akademija da šalju svoje radove na spomenutu temu, a prvi su se odazvali studenti 4. godine primjenjene kompozicije Linda Uran i Filip Horvat.

Subota, 21.10.2017 23:30

Krleža, stani u red

Rad tematizira nevidljivost umjetnika danas. Autorica Vesna Mačković koristeći glasove triju izvođača i iPad looper s efektima uživo proizvodi eksperiment glasa, zvuka i teksta na temu nevidljvosti umjetnika, nečujnosti ili krivo-čujnosti. Izvođači kombiniraju unaprijed pripremljen tekst s improviziranim vlastitim glasom i zvukom koji proizvode raznim predmetima. Autorica njihove glasove izvrće, manipulira i efektira uživo. Ni sami izvođači nisu sigurni u što će se pretvoriti ono što će učiniti kad otvore usta, puste glas ili proizvedu zvuk.

Subota, 14.10.2017 23:30

Palma Ars Acustica

Emisija je posvećena ovogodišnjem natjecanju Palma Ars Acustica finale kojega je održano u svibnju u Beču. Slušat ćemo najprije djelo "she being Brand" čiji je autor Portugalac Miguel Azguime jedan od finalista ovogodišnjeg natjecanja. Djelo je nastalo za potrebe projekta Miso Music Portugal koji je održan pod naslovom „Erotic Sound Fictions“ a koji je propitivao erotiku u glazbi. Autor je kao polazište odabrao pjesmu američkog pjesnika "E. E." Cummingsa koju su onda slobodno interpretirali birtanska pjevačica i skladateljica Frances Lynch, američki vokalist, udaraljkaš i skladatelj David Moss i sam autor. Irsku Radioteleviziju predstavljala je na natjecanju Palma Ars Acustica autorica talijanskih korijena i irske adrese Susanna Caprara. Njena skladba Onironautica je zvučna priča sastavljena od niza međusobno povezanih apstraktnih skica originalno izvedenih uživo, no koje sadrže i dokumentarne snimke sakupljene širom svijeta.

Sljedeća emitiranja

Subota, 20.01.2018. 23:30 - 00:00

Subota, 27.01.2018. 23:30 - 00:00

Poslušajte

Letjeti zvukom, topiti riječi
Subota, 13.01.2018 23:30

Vatra
Subota, 28.10.2017 23:30

Krleža, stani u red
Subota, 21.10.2017 23:30

OKOLO, NAOKOLO, U
Subota, 15.07.2017 23:30