Bibliovizor

Bibliovizor

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Posljednje emisije

Subota, 13.10.2018 16:03

Blasim, Nikolova, Ferrante

Hassan Blasim, filmski je redatelj i pisac rođen u Iraku, živi u Finskoj i piše na arapskom jeziku. Autor je dviju zapaženih knjiga kratkih priča. O jednoj od njih, naslovljenoj "Irački krist", u prijevodu Mihaele Veline, za emisiju piše Igor Gajin. "Baršunasti pokrov" naslov je knjige novela makedonske književnice Olivere Nikolove, u prijevodu Jelene Lužine. Knjiga govori o ženama ubojicama iz različitih razdoblja i s raznih strana svijeta, a prikazat će je Željko Senković. Dragan Jurak piše o trećem dijelu napuljske tetralogije Elene Ferrante, "Priči o onima koji bježe i onima koji ostaju", u prijevodu Ane Badurine.

Subota, 06.10.2018 16:03

Jergović, Avdić, Grcić

"Nezemaljski izraz njegovih ruku" naslov je romana Miljenka Jergovića o kojemu za emisiju piše Vesna Solar. Roman je to o Sarajevskom atentatu, koji spaja dokumentarističko (povijesno) istraživanje i pripovjednu fikciju. Roman "Kap veselja" Selvedina Avdića situiran je u postsocijalistički radnički grad. I u ovom romanu, kao i u prethodnim proznim djelima, Avdić je zaokupljen temom posljednjeg rata, kao i predratnog i poslijeratnog doba. Roman će prikazati Vanja Kulaš. Branko Maleš piše o pjesničkoj zbirci "Ljeto/summer" Katje Grcić.

Subota, 29.09.2018 16:03

KNJIGE JULIJE KRISTEVE I JACQUESA RICOTA

Knjiga razgovora s filozofkinjom Julijom Kristevom i esejistička knjiga filozofa i etičara Jacquesa Ricota teme su emisije. Julia Kristeva, istaknuta psihoanalitičarka, teoretičarka i književnica rođena je u Bugarskoj, a od 1966. godine djeluje u Francuskoj. Njezini rani radovi vezani su uz polje lingvistike i semiotike, poslije se više posvećuje psihoanalizi i filozofskom feminizmu. Nedavno je objavljena knjiga zagonetnog naslova "Ja se putujem"; riječ je o razgovorima koje je s Juliom Kristevom vodio klinički psiholog, romanopisac i kolumnist mlađe generacije Samuel Dock. U tim dijalozima Kristeva progovara o pitanjima identiteta, egzila, politike, ali i o pisanju, unutarnjem životu i drugim intimnim temama. Jacques Ricot je suvremeni francuski filozof i profesor filozofije, osobito zaokupljen područjem etike. Njegova promišljanja o problemima kao što su samoubojstvo, eutanazija, kraj života, emocije i suosjećanje potaknula su osobito zanimanje stručne javnosti. U emisiji će biti riječi o njegovoj knjizi "Promišljanje o kraju života".

Subota, 22.09.2018 16:03

Goce Smilevski, Marko Vidojković, Nada Topić

Priča o Abelardu i Heloizi, njihovoj zabranjenoj ljubavi, tajnom braku, progonstvu i tragičnoj sudbini, od 12. stoljeća do danas ispričana je mnogo puta, ali Goce Smilevski prvi je ponudio Heloizinu verziju priče. Smilevski je autor proslavljenih romana na tragu biografije i djela filozofa Spinoze i oca psihoanalize Sigmunda Freuda. Roman "Heloiza ili povratak riječi" nastavak je srodnih istraživanja. Knjigu je preveo Borislav Pavlovski, a za emisiju je prikazuje Vesna Solar. Marko Vidojković autor je satiričko-akcijskog SF romana "E baš vam hvala" o kojemu piše Božidar Alajbegović. Branko Maleš prikazat će pjesničku zbirku "Bezbroj i druge jednine" pjesnikinje i prozaistice Nade Topić. Svijet brojeva ishodište je poetskog svijeta te knjige.

Najave

Sovjetska matrjoška

Subota, 20.10.2018. 16:03 - 16:31

"Sovjetska matrjoška i zaboravljeni dijelovi; razotkrivanje u tri točke" naslov je ogleda Nebojše Lujanovića koji čitamo u današnjoj emisiji. Razotkriti stereotipna gledanja na boljševičku, pa onda i sovjetsku kulturu, nastojanje ...

Romani Rachel Cusk
Subota, 27.10.2018. 16:03 - 16:34

Knjige Krešimira Nemeca i Giorgia Agambena
Subota, 03.11.2018. 16:03 - 16:34

Sve najave
Poslušajte