Bibliovizor

Bibliovizor

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Posljednje emisije

Subota, 21.04.2018 16:03

Proza Nenada Popovića, poezija Dražena Katunarića i Krune Quiena

"Gubitak je osnova pripovijedanja, bez obzira radi li se o gubitku na razini društva kao cjeline ili o intimnom gubitku koji se dogodio pojedincu", piše Đurđa Knežević u povodu "Dnevnika iz grada P." književnika i književnog urednika Nenada Popovića. Popovićev dnevnik ima značajke i antropološke studije. Kad se već zatekao u gradu P. (radi se o Puli u koju se netom doselio i koju tek upoznaje), Nenad Popović uzeo je bilježiti situacije iz neposredne okoline i one šire, na državnoj, ali i regionalnoj razini, predočio nam je svoja opažanja i razmišljanja, opise svojih novih sugrađana, ljude gurnute na marginu. Zabilježio je odnose između ljudi, stanje društva, atmosfere gradova u kojima je prije živio i u ovom, u kojem sada živi. Svoj je zadatak ograničio (barem je tako kanio) na samo dvije godine, od 2013. do 2015., no opisao je više-manje epohu. Dario Grgić prikazat će pjesničku knjigu "Znak u sjeni" Dražena Katunarića, književnika i također istaknutog književnog urednika. Biserka Goleš Glasnović piše o izboru iz poezije Krune Quiena, koji je priredio i pogovorom popratio Zvonimir Mrkonjić.

Subota, 14.04.2018 16:03

Proza u prijevodu: Palmen, Obioma, Kehlman

Damir Radić za emisiju piše o romanu "Ti kažeš" suvremene nizozemske autorice Connie Palmen koji je prevela Romana Perečinec. Roman je to o umjetničkoj i ljubavnoj vezi između slavne pjesnikinje Sylvije Plath i njezinog partnera, također pjesnika, Teda Hughesa, ispričan iz Hughesove perspektive. Chigozie Obioma autor je romana "Ribari", koji je prevela Mirna Čubranić. Taj roman, koji govori o obitelji nigerijskih ribara, a čija je poetika bliska magijskom realizmu, prikat će Vesna Solar. Milka Car piše o noveli "Trebao si otići" Daniela Kehlmanna, u prijevodu Latice Bilopavlović Vuković. Novela je to tjeskobne atmosfere o jednom kratkom obiteljskom putovanju.

Subota, 07.04.2018 16:03

Iz domaće produkcije

Roman privlačnog naslova „Pitanje anatomije“ Marine Vujčić zaokupljen je prividnim mirom samoće, samotnim navikama i samozavaravanjima, ali i iscjeliteljskim svojstvima kreativnosti. O romanu piše Vesna Solar. Božidar Alajbegović prikazuje roman „Igrač“ Marine Šur Puhlovski. Radi se o psihološkom i socijalnom romanu, višeglasnom tekstu kojemu je glavna tema ovisnost o kocki. Branko Maleš piše o pjesničkoj zbirci „Zimsko računanje vremena“ Franje Nagulova.

Subota, 31.03.2018 16:03

Roman Laurenta Bineta

Tema emisije je roman "Sedma funkcija jezika" Laurenta Bineta, koji je prevela Ivana Šojat. To je drugi Binetov roman koji možemo odrediti kao učenu vježbu iz satire. Binet polazi od smrti Rolanda Barthesa nesretnim slučajem 1980. godine i začinje fabulu o ubojstvu vodećeg francuskog književnog kritičara i teoretičara. U središtu romana je istraga ubojstva koja razotkriva urotu golemih razmjera usmjerenu protiv pariške literarne scene u doba zenita francuske teorije. Roman pripovijeda paralelnu povijest francuske inteligencije na početku osamdesetih, što uključuje likove kao što su Michel Foucault, Jacques Derrida, Julia Kristeva, Louis Althusser i Gilles Deleuze, ali također i Umberta Eca i Johna Searlea. Binetov roman pretvara neke od vodećih mislilaca današnjice u komične likove, no istodobno svojevrstan je hommage njihovu radu. O toj dvostrukosti sam je Binet u jednom intervjuu rekao: "Smatram da to nije proturječno. Oni su ljudska bića i mogu im se rugati kao takvima, no istodobno me može zanimati njihova misao. Njihovi radovi mogu me impresionirati, naljutiti ili se mogu s njima ne slagati, ali misao i pisanje uvijek shvaćam ozbiljno. Pomno sam ih čitao i moj je roman postao način da stupim u dijalog s njihovim djelima."

Najave

Svendsen, Domaš

Subota, 28.04.2018. 16:03 - 16:33

Lars Svendsen je suvremeni norveški filozof, koji u svojim radovima spaja psihološke i filozofske uvide s iskustvima popularne kulture i smatra da filozofija treba odgovarati i na konkretna pitanja koja ...

Aščić, Gašpar, Jurčević, Crnogorac
Subota, 05.05.2018. 16:03 - 16:34

Sve najave