Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radiodrama je osobita radijska emisija, u svijetu poznatija kao radio feature, koja nastoji bilježiti vrijeme i stvarnost u kojoj živimo obraćajući pri tom naročitu pozornost na zvuk i strukturu donošenja priče.

Mikrofon, dakle, želi biti u središtu zbivanja loveći sve zvukove i atmosfere koje ga određuju i tako svjedočiti, a autor(i) nastoje u fokus dovesti glavne aktere samog događanja pokušavajući razotkriti goruće uzroke i posljedice koje su događaj proizvele a onda iz njega i proizašle.

Posljednje emisije

Utorak, 17.04.2018 14:00

Dokumentarna radio drama - Jasna Mesarić, Marija Pečnik Kvesić: "Čovjek od bronce"

Jasna Mesarić, Marija Pečnik Kvesić: ČOVJEK OD BRONCE

Utorak, 10.04.2018 14:00

Dokumentarna radio drama - Nikola Strašek: "Djeca s kolodvora"

U središtu Zagreba, na mjestu gdje veliki broj građana svakodnevno prolazi, okuplja se na žalost svakim danom sve brojnija grupa ljudi - buntovnih tinejđera, okorijelih starih pijanaca i tako provode dane pijući, skitajući i proseći, zabavljajući se - u bijegu od onoga što će prosječan građanin nazvati normalnim životom. Među njima su i dvoje dvadesetogodišnjaka, Romina i Plehan, čije isprepletene ispovijesti čine dokumentarnu radio dramu "Djeca s kolodvora". Autor je Nikola Strašek. Urednik Ljubo Pauzin.

Utorak, 03.04.2018 14:00

Dokumentarna radio drama - Lada Martinac Kralj, Ljubo Pauzin, Miroslav Pijaca "Za križon"

Osobita i po mnogo čemu jedinstvena tradicija uskrsnih procesija zbiva se svake godine u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak na uskom prostoru u krugu od dvadesetak kilometara između 6 mjesta na hrvatskom otoku Hvaru. Prema raširenom vjerovanju početak ovih procesija, u narodu zvanih “Za križon”, seže 500 godina unatrag i prenosi se s generacije na generaciju. Prema tako utemeljenom kolektivnom sjećanju tradicija “za križon” nikada nije prekinuta u svih tih 500 godina, osim jednom, a i tada je održana na drugom mjestu. Premda nastala iz vjerskih povoda, procesija “Za križon” uvijek se izmicala strogom nadzoru crkve i svećenika i dan danas organiziraju ih sami vjernici okupljeni u bratovštine. Dugostoljetni niz sačuvao je arhetipsku snagu starih napjeva, u narodu prerađenih madrigala koji, dakle, vuku podrijetlo iz vremena od prije pola tisućljeća. Ovo je priča o jednoj noći “Za križon” i glavnom licu te noći – puku.

Utorak, 27.03.2018 14:00

Dokumentarna radio drama - Miro Pijaca i Ana Marija Habjan: "Kameni grad - sjećanja i opomene"

Grad Trogir ima nekoliko važnih zaštitnika i simbola grada: svetoga Ivana, Kairosa i povjesničara umjetnosti Ivu Babića, koji poznaje svaki njegov kameni citat, ulomak, legendu... ”Kameni grad – sjećanja i opomene” govori o vremenu sadašnjem i prošlom. Stari su Grci imali dvije riječi za pojam vremena, kronos i kairos. Prva se odnosi na kronološko vrijeme ili slijed vremena, a druga označava trenutak u u kojemu se zbiva nešto posebno i neponovljivo. Kairos, mladić nošen krilima, dolazi iznenada i prolazi brzo. Reljef s prikazom ovog božanstva pronađen je na jednom trogirskom tavanu početkom 20. stoljeća. Služio je, prema predaji, kao kamen kojim se pritiskala slana riba. Nakon otkrića, kao jedan od remek djela helenističke umjetnosti, postaje najvrijedniji izložak samostana sv. Nikole. Autori: Miro Pijaca i Ana Marija Habijan; Urednik: Nikica Klobučar

Najave

Dokumentarna radio drama - Nives Nedved: Živjeti u palači

Utorak, 24.04.2018. 14:00 - 15:00

Blagodat ili breme, dar ili prokletstvo - kako se zaista živi u uvjetima za koje mislimo da su privilegij, u Dioklecijanovoj palači? Nives Nedved, autorica dokumentarne radio drame, kaže: „Razgovore ...

Dokumentarna radio drama - Lada Martinac Kralj, Marija Pečnik Kvesić: "I to ništa nekome znači"
Utorak, 29.05.2018. 14:00 - 14:46

Sve najave