Poezija naglas

Posljednje emisije

Četvrtak, 11.10.2018 22:03

Sunce je zapeklo

Bosse Hellsten: "Sunce je zapeklo" Napuštena, ruševna koliba koja je nekada služila kao nevažna željeznička postaja, pruge koje nikuda ne vode, pjev ptica i izlasci sunca, prazne boce piva po dvorištu - to je krajolik poezije Bossea Hellstena. To je divlji zapad, koji se u ovom slučaju nalazi usred ruralne Finske i položaj koji je Hellsten zauzeo u nadi da će se stopiti s prirodom i postati pravi pjesnik. Tu će pisati i istraživati mijene u prirodi, osluškivati život iz daleka i izbliza i pronaći tu možda nedokučivu granicu između čovjeka i životinje, čovjeka i prirode. A na samim rubovima civilizacije žive uvijek zanimljivi tipovi, rendžeri i kauboji, ljudi koje je nešto natjeralo na takvu izolaciju, a priroda je prepuna opasnosti i divljih životinja. Hellstenovi susjedi su čudaci, neuspješni umjetnici, luzeri, dok se on bori sa zečjim izmetom i mačkom koja treba posebnu prehranu. A teroriziraju ga i labudovi. Krajnje ogoljenim jezikom pomalo pompoznog tona, Hellsten oslikava mačo sliku tog grubog svijeta. Tragikomična je to slika, ironijski osvijetljena i patetična, i na kraju jedino što uspije razotkriti je krhkost ljudi. Nije Hellsten prvi koji je krenuo na sam rub svijeta pronaći sebe, zadivljen legendom poput Waldena i u pokušaju imitiranja svojih heroja poput Jacka Kerouaca, Burroughsa i Bukowskog. Hellsten na kraju, neizbježno, prikazuje drugu stranu tog mačo svijeta. Bosse Hellsten pripadnik je švedske manjine u Finskoj, ali se nikada nije vidio kao dio švedskog kulturalnog nasljeđa. Osvojio je prvu nagradu na uglednom pjesničkom natjecanju što mu je donijelo objavljivanje prve zbirke poezije Tango za pavijane 2005. godine. Nakon toga slijedile su još dvije zbirke: Sunce je zapeklo iz 2011. iz koje je ovaj izbor, te Eldorado iz 2013. - sve povezane istom temom pokušaja pronalaska jednostavnog života i pisanja čiste umjetnosti u izolaciji, daleko od kulturnog života metropole i trenutačno popularnog stila u poeziji. Hellsten je stvarno godinama živio na napuštenom teretnom kolodvoru usred ničega i pokušavao shvatiti je li takav život, sam po sebi, umjetnost. Ali kao što na jednom mjestu u svom opusu ironično citira legendarnog finskog pisca i boema Henrika Tikkanena koji je rekao da "treba piti da bi se postalo umjetnik", Hellsten kaže "ja sam pio i samo postao alkoholičar". Njegova zadnja knjiga, roman Glečer - bilješke za operu, objavljena prošle jeseni, logičan je nastavak prijašnjih zbirki poezije po stavu i lokalitetu, Hellsten još uvijek pokušava otkriti kako postati pisac i pri tome ispisuje duhovit priručnik pokušaja i pogrešaka koji bi vrlo lako mogao postati kultnim. (Ž.Černok)

Četvrtak, 04.10.2018 22:03

Brazilci šezdesetih

Među pripadnicima (iz današnje perspektive može se slobodno reći) kultnog brazilskog Naraštaja šezdesetih bilo je i pjesnika (uglavnom mlađih) koji su svojom poetikom uvelike utirali put kasnijem, tzv. alternativnom pjesništvu karakterističnom ponajprije za Naraštaj sedamdesetih. U takvu se skupinu nedvojbeno ubrajaju i trojica autora čije stihove ovdje prvi put donosimo u hrvatskom prijevodu: Marcos Moraes Accioly, Itálico José Marcon i Luiz de Miranda. Izbor, prijevod i uvodna bilješka: Nikica Talan.

Četvrtak, 27.09.2018 22:03

Emisija 27.09.2018.

HRVOJE JURIĆ: MIKROSKOPSKI Nije lako pristupiti poeziji Hrvoja Jurića jer to je izuzetno obrazovan i tankoćutan pjesnik koji očito vjeruje u poeziju kao vrhunsku disciplinu (tj. slobodu) - osjećanja i mišljenja. Jurić je bogat, raskošan pjesnik, iako se bavi najsitnijim pojavama, iako izučava gotovo samo mikroskopom vidljive fenomene, iako ga zanima ta "mikrofizika nemoći", kako je zove, ili možda upravo ono "nevidljivo zbivanje". Poezija je, pokazuje se, mjesto u kojem mogu doći do izražaja upravo mikropojave, a one traže i vrlo znanstveno, precizno, a opet umjetnički nadahnuto oko. Priroda i Svemir su jedna cjelina, od koje je čovjek neodvojiv - tako glasi osovina Jurićevog rukopisa pjesama, u kojoj osim Jurića-pjesnika kao da čujemo i stavove Jurića-filozofa i bioetičara. Jedini s kim Jurića, u pjesničkom smislu, možemo usporediti u hrvatskoj poeziji - po bogatstvu talenta i znanja, poštovanja prema svakom stihu, svakoj maloj "rječici" koju napiše - jest Marko Pogačar. Obojica su ujedno i pjesnici jake filozofske naobrazbe, koji pišući poeziju pretaču filozofeme u vrlo uspjele cjeline, iz kojih je teško išta izdvojiti kao "udarni stih" ili refren. Svaka je pjesma mikrokozmos i svaka od tih pjesama zadržava i lijepu mjeru nespoznatljivosti, onaj svoj "faktor x", koji je čini ne do kraja dokučivom. Na jednom mjestu pjesnik kaže: "školovanje je krivo. da su mi samo rekli da se sve živo i neživo sastoji od bezbrojnih nevidljivih elemenata i da to možemo istraživati na različite načine, ali da nikad nećemo saznati sve o tome - mnogo bih više znao o svijetu, i svijet bi mi bio mnogo bliži". Jurić na neki način opisuje moguću putanju od mikroskopski vidljivog do nevidljivog i utoliko nespoznatljivog, putanju od toga treba li vjerovati i zašto, u odsustvu dokaza, biramo vjerovati, a ne sumnjati. Takve se dileme rješavaju samom pjesmom, a ne toliko u pjesmi jer tu nema deklariranih stavova ili tvrdnji. Sama je pjesma, naime, svjedočanstvo neke druge, bolje zbilje, koja je integrirala u sebe spoznatljivo i nespoznatljivo, kazivo i nekazivo. Pjesnik Hrvoje Jurić dugo je čekao na objavljivanje nove poezije i čast nam je što je slušamo premijerno upravo u ovoj emisiji jer posrijedi je pjesnik kojemu na kraju uvoda, skromnog u odnosu na nadahnutost - ali ujedno i promišljenost - njegovih stihova, možemo samo reći: Bravo! Osim pet objavljenih zbirki poezije - "Moje prve pjesme", "Moj svijet", "Nominativ", "O nastajanju i nestajanju" te "Uglavnom pridjevi" - Hrvoje Jurić je i filozof, s posebnim zanimanjem za pitanja bioetike. Živi i radi u Zagrebu, na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta, a rođen je 1975. u Bihaću.

Četvrtak, 20.09.2018 22:03

Emisija 20.09.2018.

Čitamo poeziju Tomislava Domovića.

Najave

Poezija naglas

Četvrtak, 18.10.2018. 22:03 - 22:30

IVICA PRTENJAČA: Tišina i njezine olovke Neobičan je pjesnik Ivica Prtenjača. Ne bismo ga mogli svrstati u misaone pjesnike, a niti je njegova poezija i u čemu bliska poigravanjima s ...

Sve najave
Poslušajte

Sunce je zapeklo
Četvrtak, 11.10.2018 22:03

Brazilci šezdesetih
Četvrtak, 04.10.2018 22:03

Emisija 27.09.2018.
Četvrtak, 27.09.2018 22:03