Putovi hrvatske glazbe

Putovi hrvatske glazbe

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Posljednje emisije

Petak, 20.07.2018 11:00

Emisija 20.07.2018.

Emisija prostor posvećuje skladateljima obljetničarima. Danas je to Berislav Šipuš rođen 1958. Čut ćemo neke njegove skladbe: Među ostalim na rasporedu su "Letio bih", "Pas de Trois" za puhački trio," Gonars Trio", "Play" za klavir i gudače i Spatial za simfonijski orkestar.

Nedjelja, 15.07.2018 20:00

43. Osorske glazbene večeri - uvodna emisija i prijenos koncerta otvorenja

Uvodna emisija uoči svečanog koncerta otvorenja festivala posvećenog hrvatskom glazbenom stvaralštvu otvara teme festivalskog programa, skladatelja obljetničara koji su u središtu pozornosti, ali i protežnosti koju ima festival nacionalnog statusa. U emisiji predstavljamo ovogodišnji festivalski program koji je pripremio umjetnički ravnatelj Branko Mihanović uz kojega o Udruzi "Osorske glazbene večeri" koja je nositelj festivala govori njezina predsjednica i izvršna produecntica festivala Nina Čalopek. O suradnji s lokalnom sredinom, odnosnom gradom Malim Lošinjem doznajemo od gradonačelnice Ane Kučić. U emisiji razgovaramo s jednim od trojice skladatelja u fokusu ovogodišnjeg festivala, akademikom Franom Paraćem koji svojom novom skladbom sudjeluje u prvome koncertu festivala, te ćemo donijeti i kratke razgovore s izvođačima, odnosno solistima Marijom Kuhar Šoša i Krešimirom Stražancem, te dirigentom zbora "Gustav Mahler" Luizom de Godoyem.

Petak, 13.07.2018 11:00

Emisija 13.07.2018.

Prostor emisije posvećujemo skladateljima obljetničarima a danas je to Frano Parać. Čut ćemo među ostalim njegovu Muziku za orkestar, Gitarski trio, Koncert za violinu, violu i gudački orkestar i suitu iz baleta "Carmina Krležijana".

Petak, 06.07.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Interpreti hrvatske glazbe - Pavica Gvozdić

Današnjom emisijom slušamo dio opusa hrvatske literature koju je tumačila i snimila dobitnica diskografske nagrade Porin za životno djelo - pijanistica i pedagoginja PAVICA GVOZDIĆ. Prošli je petak (29. 06.) umjetnica proslavila svoj 81. rođendan, a obljetničku je godinu okrunila sjajnim recitalom u studenome prošle godine. Pavica Gvozdić jedna je od najistaknutijih hrvatskih pijanistica, diplomirala i magistrirala u klasi profesora Svetislava Stančića u Zagrebu a u Parizu se usavršavala kod profesorice Magde Tagliaferro. Koncertnu karijeru započinje odmah nakon diplome i ubrzo stječe međunarodni ugled osvajanjem međunarodnih nagrada. Koncertira diljem domovine, te u glazbenim središtima Europe, a održala je turneje i po Kanadi, Kubi, Maloj Aziji i Japanu. Pedagoški rad započinje od 1975. kao profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a u njezinoj su klasi stasali Maja Bakrač, Sanja Drakulić, Damir Gregurić i drugi. O njoj u encikopedijskoj natuknici čitamo da je "sazrijevajući stvarala svoj prepoznatljivi pijanistički stil koji karakterizira intuitivno poniranje u najdublje slojeve glazbenog djela i urođena sposobnost da na odčitavanju skladateljevih zamisli gradi vlastitu interpretaciju." Osim nagrade Porin za životno djelo koju je primila ove godine, pijanistica Pavica Gvozdić dobitnica je nagrada Vladimir Nazor, Josip Slavenski, Milka Trnina, Orlando i Marul, među ostalima. Surađivala je s brojnim uglednim orkestrima i dirigentima, a posebnu je pozornost posvećivala hrvatskoj klavirskoj literaturi, naročito skladbama Stanka Horvata koje su nerijetko bile pisane za nju, te je prva svirala i snimila koncertantne skladbe Dore Pejačević. Primajući nagradu Porin nadahnuto je rekla "Veoma sam počašćena, ponosna i sretna da sam dobila ovu veliku i značajnu nagradu. Ovdje nam je svima zajednička ljubav prema glazbi i hvala vam što ste prepoznali tu moju ljubav i moju obuzetost glazbom koja traje od djetinjstva. Ja sam mislila glazbom, pričala glazbom i sanjala glazbom. Životna nagrada zaokružuje krug oko umjetnika kao da je nešto gotovo, ali to je kod umjetnika nemoguće. Najveća sreća je stvarati do posljednjeg daha, dok ima srca bit će i glazbe". Urednica: Iva Lovrec Štefanović