Riječi i riječi

Riječi i riječi

Emisija "Riječi i riječi" objavljuje kratke prozne tekstove hrvatskih književnica i književnika u žanru kratke priče, mikro eseja, dnevničkog zapisa ili pjesme u prozi. Autori su afirmirana imena književne scene, ali daje se prostora i mladim i novim glasovima.

Tekstovi su popraćeni glazbom, a interpretiraju ih spikerice i spikeri HRT-a.

Posljednje emisije

Četvrtak, 19.04.2018 10:30

Emisija 19.04.2018.

Stanislava Nikolić Aras, rođena u Trogiru 1972. godine. Studij kroatistike završila u Zadru. Objavila zbirku priča Meke granice, i dvije zbirke pjesama: Takve se stvari događaju ljudima te Nedolično i vrijedno spomena. U emisiji objavljujemo dvije njezine kratke priče, pod naslovima "Tamno krilo šojke" i "Crte lica"- Staša Aras piše gusto, ide u dubinu odgovaranjem na pitanje Što to uopće znači biti čovjekom, što ga u priči "Tamno krilo šojke" postavlja u obliku konkretnog pitanja: Da li i životinje donose odluke? Filozofija i dubinska psihologija su u podlozi njezinih priča, koje su možda najsličnije meditacijama vođenim nekim ključnim riječima ili prizorima iz prirode.

Četvrtak, 12.04.2018 10:30

Boje, haljine, teta Vanda - Ksenija Kušec

Ksenija Kušec rođena je 1965 u Zagrebu. Diplomirala je na Arhitektonskome fakultetu i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Odsjek za duhače-saksofon). Do sada je objavila šest knjiga proze, od kojih izdvajamo "Priče iz Sunčeva sustava", "Sobe" i "Nije moglo bolje". U emisiji objavljujemo njezine tri kratke priče, naslovljene "Haljine", "Teta Vanda" i "Boje", koje na naizgled hladno realističan način pričaju o osjećajima protagonista. Kušec je vrlo vješta u povezivanju običnoga svakodnevnog života, predmeta koje dotičemo i rabimo, ili odijevamo i najtežih tema poput ljubavi, prolaznosti ili smrti.

Četvrtak, 05.04.2018 10:30

Emisija 05.04.2018.

Suzana Matić, arhitektica i književnica, rođena 1970. Objavila je tri zbirke poezije : "Samosanacije", "Koliko sam puta okidala s boka" te "Drugojačija" , a nedavno i svoju prvu knjigu kratkih priča pod naslovom "Ne naginji se unutra". Matić piše uvjerljivo i sugestivno, a najviše analizira i predočava ljudske odnose. U emisiji se predstavlja kratkom pričom o odnosu majke i kćeri, pod naslovom "Narast će". Petra Jelača rođena je u 1981. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je komparativnu književnost i talijanski jezik i književnost, a magistrirala je na Sveučilištu Paul Valéry u Montpellieru s temom iz srednjevjekovne trubadurske lirike. Kazališne kritike, književnopovijesne i teatrološke članke i eseje objavljivala je u mnogim stručnim časopisima te u emisijama Prvog i Trećeg programa Hrvatskog radija. Radila je kao dramaturginja u kazalištu i na radiju. U emisiji se predstavlja kratkim poetsko-proznim crticama, pod naslovom "Kola velikog medvjeda".

Četvrtak, 29.03.2018 10:30

Mutirani hrast, Nosorog na sagu

Miroslav Kirin, rođen 1965, u Sisku, pjesnik, prevoditelj i prozaik, diplomirao je engleski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je osam pjesničkih zbirki, fotoesejističku knjigu, slikovnicu (koautor umjetnik Mingsheng Pi) i roman Album (2001.), za koji je nagrađen nagradom "Jutarnjeg lista". Tekstovi su mu prevedeni na brojne jezike. U emisiji se predstavlja poetskom prozom, zapisima koji traže prostor između realnog i nadrealnog, pod naslovom "U sjeni mutirana hrasta". Tihomir Mraović, rođen 1961. godine u Karlovcu. Piše romane, drame, priče, pjesme, eseje, filmske, televizijske i strip scenarije. Objavio je petnaestak knjiga, od kojih izdvajamo " "Priče iz paralelnog svijeta", "Copyright snova", "Pjesma digitalnih ljubavnika" i " Šapat druge dimenzije" . Predstavlja se kraćim proznim zapisima, naslovljenim "Nosorog na sagu", koji također propituju granicu realnog i nadrealnog, ali sasvim drukčije negoli to čini Miroslav Kirin.

Najave

Riječi i riječi

Četvrtak, 26.04.2018. 10:30 - 11:00

Lidija Deduš : "Popisivač stanovništva trebao je doći svakog časa". Lidija Deduš se predstavlja nizom kratkih priča, koje kao da se natječu u tome koja će biti apsurdnija, a opet, ...

Sve najave
Poslušajte

Emisija 19.04.2018.
Četvrtak, 19.04.2018 10:30

Boje, haljine, teta Vanda - Ksenija Kušec
Četvrtak, 12.04.2018 10:30

Emisija 05.04.2018.
Četvrtak, 05.04.2018 10:30

Mutirani hrast, Nosorog na sagu
Četvrtak, 29.03.2018 10:30