Najave: Radio drama

Utorak, 24.07.2018 18:00

Roman Simić: U što se zaljubljujemo

Istoimena zbirka kratkih proza Romana Simića na suptilan način problematizira emocijsku križaljku mladih protagonista, tj. njihovo egzistencijalno nesnalaženje i lutanje u zasnivanju krucijalne veze dvoje ljudi. Autor poetskim diskursom vrlo precizno analizira emocijski dijagram u egzistencijalno limitiranim okolnostima urbane svakodnevice. Preuzeta negativna analiza bića u svijetu, preuzeta iz klasične egzistencijalističke topike, u Simića poprima literarno drukčije, novoegzistencijalističke konture proizvodeći na podlozi klasične nemogućnosti emocijske realizacije novi kvalitativni iskorak u suvremenoj hrvatskoj prozi.

Utorak, 31.07.2018 18:00

Zoran Ferić: Otok na Kupi

Novelu Otok na Kupi, iz nagrađivane knjige Anđeo u ofsajdu, poslušat ćemo u radiodramskom obliku. Teška ratna tema na ‘ferićevski’ je način očuđena i višestruko zanimljivo obrađena i kroz dramatizaciju Eduarda Tomičića Buntaulia, i redateljsku postavku Dragutina Klobučara.

Utorak, 07.08.2018 18:00

Luigi Pirandello: Žara

Istoimena jednočinka prema glasovitoj Pirandellovoj noveli. Bogati don Lolo Zirafa naručuje najveću žaru u selu – ona se nepažnjom razbije. Stiže stric Dima Licasi, nadaleko glasoviti grnčar i stručnjak za popravke žarâ obećava da će je vratiti u prvobitno stanje. Zanijevši se poslom, popravljajući žaru iznutra, zatvara sâmoga sebe. Nastaje spor: don Lolo odbija «osloboditi» strica Licasija. Na kraju, tijekom seoske svečanosti, žara se otkotrlja i razbije o drvo. Izuzetno duhovita slika mentaliteta i karaktera u živahnoj atmosferi.

Utorak, 14.08.2018 18:00

L. N. Tolstoj. Otac Sergije

Mladi, bogati plemić s vojnom karijerom odlučuje ostaviti svjetovni život nakon priznanja svoje zaručnice da je bila ljubavnica cara Nikolaja I. Postaje monah, a radnja prati njegov put u vjeri i iskušenja kroz koja prolazi. Što više traži od sebe čistu duhovnost i posvećenost Bogu iskušenja su veća. U jednoj takovoj borbi s napašću požude, sebi čak odsijeca prst. No, baš to mu donosi slavu, te postaje čudotvorac koji dodirom i molitvom liječi ljude. Neopazice upada u mrežu vlastitog ega kojem godi slava, te zgriješi sa slaboumnom djevojkom ne uspijevajući obuzdati svoju strast. Poslije toga bježi da bi smirenje našao u prosjačkom odijelu i služenju najpotrebitijima. Sam Tolstoj objašnjavao je ovu pripovijetku kao borbu, „ne s požudom, ona je samo epizoda ili prvi stupanj, glavna je borba protiv nečega drugog – protiv ljudske slave“. Činjenica je da je ovo djelo kroz koje se pisac suočavao s vlastitim nedoumicama, ali i djelo koje ista ta pitanja prebacuje na razinu koja nam i danas otvara osnovna egzistencijalna pitanja o životu u istini, oholosti i laži.

Utorak, 21.08.2018 18:00

Stefan Zweig: 24 sata u životu jedne žene

Prema jednoj od briljantnih pripovjedaka velikog Stefana Zweiga. Žena, koja više od dvadeset godina nosi u srcu događaj koji ju je obilježio za cijeli život, pripovijeda ga piscu kojeg sreće u ljetovalištu. Riječ je o susretu s mladim kockarom kojem junakinja pomaže u trenutku kad želi sebi oduzeti život. Pripovijetka čudesno analizira svijet suspregnute strasti, te dramski moćno razvija fabulu.


Radio drama
Radio drama

HRT – HR 3 — Književnost, dramski program

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Najave
Roman Simić: U što se zaljubljujemo

Roman Simić: U što se zaljubljujemo

Utorak, 24.07.2018. 18:00 - 19:00

Istoimena zbirka kratkih proza Romana Simića na suptilan način problematizira emocijsku križaljku mladih protagonista, tj. njihovo egzistencijalno nesnalaženje i lutanje u zasnivanju krucijalne veze dvoje ljudi. Autor poetskim diskursom vrlo ...

Zoran Ferić: Otok na Kupi
Utorak, 31.07.2018. 18:00 - 19:00

Luigi Pirandello: Žara
Utorak, 07.08.2018. 18:00 - 19:00

Sve najave