Ars acustica - Redox 2

Ars acustica - Redox 2

Dramski program

U emisiji slušamo REDOX trio u sastavu: ANNETTE Giesriegl- vokal (Graz), Katharina Klement- glasovir (Beč) i Kaja Farszky- udaraljke (Zagreb) u izvedbi skladbi Contact Method, Binding Energy i The Lord of the Ring Modulator. Bit će to drugi dio materijala snimljenog u travnju 2016. u studiju 1 Hrvatskoga radija.

Posljednja emisija: Subota, 28.01.2017 23:30

Baština, mi i svijet

Baština, mi i svijet

Kultura, umjetnost, znanost

Tema današnje emisije je nedavno predstavljeni zbornik "Društvo prijatelja dubrovačke starine".

Posljednja emisija: Nedjelja, 12.03.2017 09:30

Bibliovizor

Bibliovizor

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

"Ciganin, ali najljepši" naslov je trećeg romana Kristijana Novaka. Roman je ljubavna i izbjeglička priča, priča o bijedi i kriminalu, istodobno krimić i socijalni roman ispripovijedan iz četiri perspektive, a o njemu za emisiju piše Božidar Alajbegović. Vesna Solar prikazuje zbirku priča Miroslava Mićanovića naslovljenu "Soba Jacka Nicholsona" i tvrdi kako bi bilo preciznije reći da je riječ o proznim zapisima, te da Mićanović ostaje pjesnik i kada piše prozu. O pjesničkoj knjizi "Svjetlost nevidljiva strana mraka" Zvonimira Baloga piše Branko Maleš.

Posljednja emisija: Subota, 18.03.2017 16:03

Didov san

Didov san

Društvo

U emisiji ćete upoznati pjesnika Ivana Iveka Milčeca povratnika iz Berlina.

Posljednja emisija: Nedjelja, 19.03.2017 16:03

Doba znanosti

Doba znanosti

Znanost

U dobu satelita i Googleovih karti još postoje zagonetna područja. O tome danas govori Lois Parshley u eseju "Mapiranje neucrtanih teritorija".

Posljednja emisija: Petak, 17.03.2017 16:03

Do korica

Do korica

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

Za današnju emisiju Simona Delić piše o romanu "Zaljubljivanja" španjolskoga književnika Javiera Maríasa, koji je sama prevela na hrvatski te je 2013. objavljen u izdanju zagrebačkog Profila. Javier Marías rođen je 1951. u Madridu. Bio je profesor na Sveučilištu u Oxfordu i na Komplutskom sveučilištu u Madridu. Član je Španjolske akademije. Do sada je objavio četrnaest romana, od kojih su mnogi osvojili neke od najcjenjenijih književnih nagrada. U nas su uz "Zaljubljivanja" prevedeni romani "Srce tako bijelo", "U boju sutra na me misli" i "Tvoje lice sutra", a uskoro će biti objavljen i Maríasov zasad posljednji roman pod naslovom "Tako počinje zlo". Ulomak s početka romana "Zaljubljivanja" čita Dunja Sepčić.

Posljednja emisija: Petak, 17.03.2017 22:03

Duhovni profili

Duhovni profili

Religija, društvo, znanost

Tko je bio dominikanac dr. Hijacint Bošković? Što donosi i što je značila njegova studija "Filozofski izvori fašizma i nacionalnog socijalizma" iz 1939. godine? Ima li tomistička filozofija aktualnost i danas? O tim i drugim temama govore dominikanac doc. dr. Anto Gavrić i urednik emisije dr. Vladimir Lončarević

Posljednja emisija: Petak, 24.03.2017 10:30

Eklektica

Eklektica

Glazba, umjetnost

Danas slijedi kratak osvrt na stvaralaštvo Jesce Hoop, glazbenice koja će u svibnju premijerno nastupiti pred zagrebačkom publikom. Nekoliko njezinih skladbi, probranih s različitih albuma, ilustrirat će njezinu unikatnu sintezu eksperimentalne i akustične glazbe, jazza i bluesa. Autor emisije je Denis Leskovar, a urednica Manuela Frkić Žaja.

Posljednja emisija: Subota, 18.03.2017 23:00

Eppur si muove

Eppur si muove

Znanost

U emisiji govorimo o imunobiologiji starenja.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 13.03.2017 16:03

Eurofest

Eurofest

Glazba

na programu je snimka koncerta jazz ansambla DePhazz održanog 7. ožujka 2009. u koncertnoj dvorani Muffathalle u Munchenu.

Posljednja emisija: Petak, 17.03.2017 20:00

Filmomanija

Filmomanija

Kultura, umjetnost, film

O filmu "Trampolin" razgovaramo s njegovom suscenaristicom i redateljicom Katarinom Zrinkom Matijević. Autor: Josip Grozdanić.

Posljednja emisija: Petak, 24.03.2017 08:45

Filmoskop

Filmoskop

Umjetnost, film

Emisija se bavi filmovima Borisa Poljaka, filmom "Sve ili ništa" te beogradskim FESTOM.

Posljednja emisija: Subota, 18.03.2017 13:00

Glazba i obratno

Glazba i obratno

Glazba, umjetnost

U nastavku niza u kojem pratimo snimke nastupa eksperimentalnih glazbenika koje je u siječnju organizirao Švedski radio, u povodu proslave Rođendana umjetnosti, slušamo dio improvizacijskog nastupa legendarnog umjetnika koji se potpisuje kao Lustmord - kreatora dark ambient glazbe. Urednica: Iva Lovrec Štefanović

Posljednja emisija: Petak, 01.07.2016 22:30

Hrvatska proza

Hrvatska proza

Umjetnost, književnost

Cijenjeni slušatelji, u večerašnjoj emisiji objavljujemo kratku priču "Zgrada" suvremenoga hrvatskog književnika, kulturnog promotora, grafičkog designera i umjetničkog fotografa Edija Matića. Edi Matić rođen je 1962. u Splitu. Bavio se grafičkim dizajnom i glazbenom i video produkcijom. Jedan je od osnivača udruge za promicanje kulture i umjetnosti - Kurs, koja u Splitu vodi projekt medjunarodne razmjene i ugošćivanja pisaca. Za vrijeme rata vodio je njemačku mirovnu i humanitarnu organizaciju na području Hrvatske i BiH i bio pokretač i koproducent mjuzikla "Sarajevski krug", postavljenog u 10-ak zemalja Europe i Amerike. Kratke priče i poezija objavljivane su mu u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Austriji, Njemačkoj, Makedoniji i portalu svjetske književnosti Asymptote. Takodjer je objavio tri zapažena romana. Bio je finalist VBZ-ova književnog natječaja, a nominiran je i za nagradu "Kiklop". Sudionik je zagrebačkog Festivala europske kratke priče. Duhovitu i dojmljivu priču (s poantom) "Zgrada" interpretira dramska umjetnica Dunja Sepčić. Urednik "Hrvatske proze": Boris B. Hrovat.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 27.02.2017 22:03

Hrvatski glazbeni abecedarij

Hrvatski glazbeni abecedarij

Glazba

U današnjoj emisiji objavljujemo tekst Marijane Pintar o Lujzi Kozinović, skladateljici, dirigentici i pedagoginji, rođenoj na današnji dan prije 120 godina.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 20.03.2017 10:00

Istina na vjetrometini povijesti - Roman Ljeljak

Istina na vjetrometini povijesti - Roman Ljeljak

U današnjoj emisiji glavni je sugovornik istraživač i publicist Roman Ljeljak. Uz druge sugovornike i inserte iz njegova filma "Huda jama strogo čuvana tajna", Roman Ljeljak govori o potrebi suočavanja s prošlošću i dostupnosti istine svima, na svim razinama, kao nužnim preduvjetima za ostvarenje pomirenja.

Posljednja emisija: Srijeda, 22.02.2017 14:00

Izlog sadašnjice: Oratorij Arche (Arka)  Jörga Widmanna, na festivalu otvorenja Elbphilharmonie

Izlog sadašnjice: Oratorij Arche (Arka) Jörga Widmanna, na festivalu otvorenja Elbphilharmonie

Glazba, kultura

Izlog sadašnjice donosi svečani koncert održan u sklopu festivala otvorenja nove koncertne dvorane Filharmonije na Labi u Hamburgu - Elbphilharmonie. Pod ravnanjem dirigenta Kenta Nagana tom je prilikom praizveden oratorij za soliste, zborove, orgulje i orkestar jednog od najistaknutijih njemačkih skladatelja, Jörga Widmanna. Oratorij je skladan za Elbphilharmonie, koja je u obliku jedra, pa stoga oratorij nosi naziv Arche (Arka). U oratoriju impozantnog izvođačkog korpusa, Widmann je nastojao iskoristiti i upotrijebiti akustičke karakteristike koncertne dvorane. Autori tekstova na koje je skladan oratorij su: Matthias Claudius, Klabund (Alfred Henschke), Heinrich Heine, Peter Sloterdijk, Andersen, Friedrich Schiller, Franjo Asiški, Friedrich Nietzsche, Roland Schimmelpfennig, Toma Čelanski, Michelangelo, a tu su i tekstovi iz srednjovjekovne zbirke njemačkih pjesama "Des Knaben Wunderhorn", koju su uredili Achim von Arnim i Clemens Brentano. Osim toga koriste se i biblijski i tekstovi te latinski tekst mise. .

Posljednja emisija: Srijeda, 22.03.2017 20:00

Jazzolovka 23. 3. 2017.

Jazzolovka 23. 3. 2017.

Glazba

Novo izdanje Jazzolovke donosi svježe rezultate s top liste. Prvo mjesto i dalje drži "Hypnosia" Mire Kadoića! Slušamo Porinom nagrađenu skladbu "Fortune Smiles" – Šimun Matišić i Matija Dedić, te donosimo novi prijedlog na našu top listu. To je Martina Šver - "Mousetrap".

Posljednja emisija: Četvrtak, 23.03.2017 15:15

Jazz session

Jazz session

Glazba

Ovoga četvrtka slušamo konceptualni album "Spiritual Market" mladog kontrabasista i slikara Vedrana Ružića. Album je nominiran za nagradu Porin u dvije kategorije (najbolji album jazz glazbe i najbolja skladba jazz glazbe), a dobitnik je nagrade za Najbolji jazz album! Istoimenom projektu, inspiriran zapisima putovanja Marka Pola na dalekom istoku, Ružić pridružuje slikarstvo, fotografiju te filmsku umjetnost, pa ga prati i prvi hrvatski jazz film koji su režirali Ira Tomić i John Kardum.

Posljednja emisija: Četvrtak, 23.03.2017 23:30