Antologija pripovijetke - Susnježica 2 dio

Antologija pripovijetke - Susnježica 2 dio

Kultura, umjetnost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 24.09.2018 22:03

Ars acustica - Hanna Hartman: CRUSH

Ars acustica - Hanna Hartman: CRUSH

Dramski program

Na programu je treća emisija iz serije posvećene ovogodišnjem međunarodnom natjecanju Euroradija- Palma Ars Acustica kojega je finale održano u lipnju u Ljubljani. Slušat ćemo pobjedničko djelo švedske autorice Hanne Hartman: CRUSH /SUDAR/. Hanna Hartman ugledna je švedska umjetnica srednje generacije, skladateljica, performerica u čijem je fokusu interesa zvuk. Razvila je svoj osobni jezik kojim stvara skladbe stvorene od autentičnih zvukova koje je sama snimila na različitim svjetskim destinacijama. Zvukovi su izvađeni iz njihovog originalnog konteksta te ih doživljavamo u njihovoj čistoći. Hana Hartmann otkriva skrivenu podudarnost najrazličitijih auditivnih dojmova te u novim konstelacijama stvara iznimne zvučne svjetove.

Posljednja emisija: Subota, 20.10.2018 23:30

Baština, mi i svijet - Biskupska palača u Dubrovniku

Baština, mi i svijet - Biskupska palača u Dubrovniku

Kultura, umjetnost, znanost

Posljednja emisija: Nedjelja, 21.10.2018 09:30

Bibliovizor - Sovjetska matrjoška

Bibliovizor - Sovjetska matrjoška

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

"Sovjetska matrjoška i zaboravljeni dijelovi; razotkrivanje u tri točke" naslov je ogleda Nebojše Lujanovića koji čitamo u današnjoj emisiji. Razotkriti stereotipna gledanja na boljševičku, pa onda i sovjetsku kulturu, nastojanje je Lujanovićevog teksta. Autor se u analizu sovjetske kulturne sfere upušta na primjeru triju knjiga. Prva od njih je biografska knjiga "Staljinova kći. Neobičan i buran život Svetlane Alilujeve" kanadske književnice i sveučilišne profesorice Rosemary Sullivan, u prijevodu Marka Gregorića. Druga je kulturološko djelo pod naslovom "Seksualna revolucija u boljševičkoj Rusiji" američkog rusista Gregoryja Carletona, u prijevodu Tajane Pavić. Treći je tekst knjiga Ivane Peruško Vindakijević "Od oktobra do otpora. Mit o sovjetsko-jugoslavenskom bratstvu u Hrvatskoj i Rusiji kroz književnost, karikaturu i film 1917.-1991."

Posljednja emisija: Subota, 20.10.2018 16:03

Didov san - Vanda Boras Podravac

Didov san - Vanda Boras Podravac

Društvo

Vanda Boras Podravac, Senjanka rođena u Otočcu, napustila je Hrvatsku 1954. U Argentini je živjela do 1961., a onda s obitelji seli u Australiju. Danas živi u Canberri, gradu u kojemu je diplomirala sociologiju i administraciju, a tijekom radnoga vijeka bila je ukljičena u rad hrvatske zajednice te je za svoj rad primila najveće australsko odličje The Medal Of The Order Of Australia. U Zagrebu je predstavila knjigu Dnevnik iz tuđine o sudbini izbjeglih hrvatskih obitelji iz matične zemlje.

Posljednja emisija: Nedjelja, 21.10.2018 16:03

Doba znanosti 19.10.2018.

Doba znanosti 19.10.2018.

Znanost

Posljednja emisija: Petak, 19.10.2018 16:03

Do korica - Papini

Do korica - Papini

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

Giovanni Papini jedna je od neobičnijih osobnosti talijanske kulture s početka 20. stoljeća. Papini je bio pjesnik i pripovjedač te autor kritičkih eseja u kojima je polemički pisao o filozofima i književnim klasicima. Zbog mnogostrukih interesa i svjetonazorskih zaokreta bio je na glasu kao kontroverzan autor. Za emisiju o Papinijevoj satiričnoj prozi "Gog", izvorno iz 1931. godine, koja je u hrvatskom prijevodu Ive Lendića objavljena davne 1935, piše Dario Grgić. Ulomak "Posjet Freudu" iz Papinijeve knjige "Gog" interpretirat će Tomislav Rališ.

Posljednja emisija: Petak, 19.10.2018 22:03

Dokumentarna radio drama - Nikica Klobučar „Samo jednu stanicu se vozim“

Dokumentarna radio drama - Nikica Klobučar „Samo jednu stanicu se vozim“

Dramski program

Dokumentarna radio drama „Samo jednu stanicu se vozim“ upoznaje nas sa zanimanjem dvojice zagrebačkih kontrolora karata. Kroz mnogobrojne situacije u tramvaju i izvan njega ova dokumentarna radio drama predstavlja susrete kontrolora s ljudima različitih zanimanja i karaktera te ukazuje na problem vožnje bez karte. Nekolicina situacija na ulici i u vozilu predstavljaju probleme nezaštićenosti kontrolora na radnom mjestu i njihovu izloženost podmićivanju u trenutku dok obavljaju svoju dužnost kao i njihovu slobodnu procjenu kome naplatiti, a kome oprostiti vožnju bez karte.

Posljednja emisija: Utorak, 16.10.2018 14:00

Duhovni profili - Bonifacije Perović - Razgovor o vrijednostima 2 dio

Duhovni profili - Bonifacije Perović - Razgovor o vrijednostima 2 dio

Religija, društvo, znanost

Koje su osnove hrvatske nacionalne pomirbe, na kojim osnovama treba graditi hrvatsku državu te je li moguć hrvatski socijalizam? U novoj emisiji "Duhovnih profila", autora Vladimira Lončarevića, o tim i drugim pitanjima slušat ćemo razmatranja fra Bonifacija Perovića iz drugoga dijela njegova eseja "Razgovor o vrijednostima", objavljenom 1979. u knjizi "Društvo u svom ljudskom liku", koja ima antologijsku vrijednost za hrvatsku socijalno-političku misao 20. st.

Posljednja emisija: Petak, 19.10.2018 10:30

Eklektica - Jacques Loussier Trio

Eklektica - Jacques Loussier Trio

Glazba, umjetnost

Posljednja emisija: Subota, 20.10.2018 23:00

Eppur si muove - Knjiga Nenada Raosa

Eppur si muove - Knjiga Nenada Raosa

Znanost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 15.10.2018 16:03

Eurofest

Eurofest

Glazba

Na programu je dokumentarac "The Making of the Jazz age" - Bryan Ferry live.

Posljednja emisija: Petak, 19.10.2018 20:00

Europeum EuroRadio - Koncert Simfonijskoga orkestra Praškoga radija s djelima Paula Dukasa, Vítězslava Nováka, Claudea Debussyja i Mauricea Ravela. Solist je pijanist Jan Bartoš, a dirigira Ondrej Lenárd

Europeum EuroRadio - Koncert Simfonijskoga orkestra Praškoga radija s djelima Paula Dukasa, Vítězslava Nováka, Claudea Debussyja i Mauricea Ravela. Solist je pijanist Jan Bartoš, a dirigira Ondrej Lenárd

Glazba

Večeras ćete slušati snimku koncerta Simfonijskog orkestra Praškoga radija održan 30. travnja ove godine u Pragu. Na programu su skaldbe Paula Dukasa, Vitezslava Novaka, Claudea Debussya i Mauricea Ravela. Dirigent je Ondrej Lenard

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 15.10.2018 20:00

Filmomanija - One take film festival

Filmomanija - One take film festival

Kultura, umjetnost, film

Posljednja emisija: Petak, 19.10.2018 08:45

Filmoskop 20.10.18.

Filmoskop 20.10.18.

Umjetnost, film

J. Grozdanić bavi se filmom "F29" Arsena Antona Ostojića, a M. Krivak (dokumentarnim) filmom "Srbenka" Nebojše Slijepčevića.

Posljednja emisija: Subota, 20.10.2018 13:00

Francuski val

Francuski val

Glazba

Slušat ćete iz frankofone radijske kuhinje.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 08.10.2018 14:00

Glazba i obratno: Circus Noir

Glazba i obratno: Circus Noir

Glazba, umjetnost

Ciklus Glazba i obratno tijekom ožujka donosi hrvatsku eksperimentalnu glazbu. Ovaj petak donosimo snimke albuma prvijenca skupine Franz Kafka Ensemble "Circus Noir" u kojemu se spajaju glazbeni žanrovi free jazza, post-rocka te filmska glazba iz noir filmova. Ansambl čine: Franjo Glušac, Bruno Vidović Vorberger, Damir Prica Kafka, Igor Pavlica, Ivan Marincel i Roko Crnić.

Posljednja emisija: Petak, 02.03.2018 22:30

Hrvatska proza

Hrvatska proza

Umjetnost, književnost

U večerašnjoj emisiji objavljujemo dvije nove priče suvremene hrvatske pjesnikinje i književnice Biserke Goleš Glasnović. Autorica je rodjena 1958. u Novom Mestu (Slovenija). Piše pjesme, priče i putopise Do sada je objavila tri zbirke pjesama, te jednu slikovnicu. Redovito objavljuje u uglednim književnim časopisima "Republika". "Dubrovnik". "Mogućnosti" i drugima. Dobitnica je godišnje nagrade za kratku priču "Mate Raos" 2011. Tekstove dviju kratkih priča Biserke Goleš Glasnović interpretira Dunja Sepčić. Urednik "Hrvatske proze": Boris B. Hrovat.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 15.10.2018 22:03

Hrvatski glazbeni abecedarij - Vika Engel Mošinski

Hrvatski glazbeni abecedarij - Vika Engel Mošinski

Glazba

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 01.10.2018 10:00

Istina na vjetrometini povijesti

Istina na vjetrometini povijesti

Terorist ili domoljub? Dokumentarna emisija Istina na vjetrometini povijesti Trećeg programa Hrvatskoga radija posvećena je hrvatskome političkom emigrantu Zvonku Bušiću, njegovu političkome aktivizmu u Austriji i Sjedinjenim Američkim Državama, posljedicama Hrvatskoga proljeća i emigrantskim državotvornim stremljenjima. Emisija je temeljena na kazališnoj predstavi ''Tko je ubio Zvonka Bušića'' nastaloj prema istoimenoj knjizi novinara i publicista Tihomira Dujmovića. Slušatelji će imati prigodu čuti dijelove iz predstave u kojoj su Zvonka Bušića i Juliene Eden Bušić utjelovili glumci Robert Kurbaša i Ana Vilenica te doznati manje poznate činjenice o otmici američkoga zrakoplova i pogibiji njujorškoga policajca Briana Murreya, suđenju Zvonku Bušiću u Sjedinjenim Američkim Državama, ali razotkriti i razloge njegova nezadovoljstva na slobodi u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. U emisiji Istina na vjetrometini povijesti o Zvonku Bušiću i prilikama odrastanja u Jugoslaviji, emigrantskome životu i povratku u domovinu govore njegova supruga, spisateljica Julienne Eden Bušić, Bušićev prijatelj, hrvatski novinar, filozof i diplomat Benjamin Tolić i novinar i publicist Tihomir Dujmović.

Posljednja emisija: Srijeda, 27.06.2018 14:00