Antologija pripovijetke

Antologija pripovijetke

Kultura, umjetnost

U večerašnjoj emisiji na rasporedu je pripovijetka "Vojnikov povratak kući", koju je godine 1925. objavio legendarni američki književnik Ernest Hemingway u zbirci "U naše vrijeme". Uvodni komentar priredila je prevoditeljica - Višnja Sepčić.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 06.11.2017 22:03

Ars acustica - Vatra

Ars acustica - Vatra

Dramski program

U emisiji slušamo radove studenata Muzičke akademije u Zagrebu na temu vatre. Dramski program Hrvatskoga radija ove godine obilježava 90 godina od izvedbe prve radio drame "Vatra" Ive Šrepela koja je emitirana 7. travnja 1927. godine. Dramski program pozvao je studente umjetničkih akademija da šalju svoje radove na spomenutu temu, a prvi su se odazvali studenti 4. godine primjenjene kompozicije Linda Uran i Filip Horvat.

Posljednja emisija: Subota, 28.10.2017 23:30

Baština, mi i svijet

Baština, mi i svijet

Kultura, umjetnost, znanost

U emisiji bit će riječi o baroknom izgledu parka dvorca Eltz u Vukovaru, koji je na temelju nalaza fotografije izvornog nacrta rekonstruirao povjesničar umjetnosti Zlatko Uzelac.

Posljednja emisija: Nedjelja, 19.11.2017 09:30

Bibliovizor

Bibliovizor

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Dvije knjige francuskog filozofa Jacquesa Rancierea zaokupljene refleksijom o vremenu tema su teksta Nebojše Lujanovića: "Bela Tarr, vrijeme od poslije", Ranciereov esej o poznatom mađarskom redatelju, prevela je Sana Perić, a knjiga "Modern times" objavljena je na engleskom jeziku. Višnja Vukašinović piše o eseju "Metafizika stvarne sreće" Alaina Badioua i zbirci "21 priča o sreći" Davida Albaharija koja je inspirirana upravo Badiouovim esejem. Badiouovu knjigu prevele su Antonia Banović i Dorotea Dora Held. O pjesničkoj knjizi "Kod nas više nema kanibala" mađarskog pjesnika i prozaika Otta Fenyvesija, u izboru samog autora i Delimira Rešickog, a u prijevodu Lee Kovács, piše Branko Maleš.

Posljednja emisija: Subota, 18.11.2017 16:03

Didov san - Nikola Đuretić

Didov san - Nikola Đuretić

Društvo

Posljednja emisija: Nedjelja, 12.11.2017 16:03

Doba znanosti

Doba znanosti

Znanost

Slušamo esej "Što vam radi dosada - znanost o lutajućem umu", ulomak iz knjige "Dosada i briljantnost" znanstvene novinarke Manoush Zomorodi.

Posljednja emisija: Petak, 17.11.2017 16:03

Do korica

Do korica

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

Emisiju ćemo posvetiti romanu "More" irskog književnika Johna Banvillea, o kojem ćemo razgovarati s njegovom prevoditeljicom Mijom Pervan, koja je za taj prijevod dobila i godišnju nagradu Društva hrvatskih književnih prevodilaca godine 2006. Mia Pervan godine 2013. dobila je i nagradu "Josip Tabak" za životno djelo, koju također dodjeljuje Društvo hrvatskih književnih prevodilaca. Književnim prevođenjem bavi se desetljećima, iz njezinog bogatog prevoditeljskog opusa spomenut ćemo prijevode romana "Gospođa Bovary" Gustavea Flauberta. "Malog princa" Antoinea de Saint-Exupéryja, te romana Thomasa Hardyja, Lawrencea Durrella, Georgea Orwella, Davida Lodgea, Paula Austera, Sebastiana Barryja i Mathiasa Enarda. Prevela je romane "More" i "Svjetlost iz davnine" irskog pisca Johna Banvillea. John Banville romanopisac je, dramski pisac, scenarist i kritičar. Premda zapaženi zbog zanimljivog tematiziranja metafizičkih ideja, Banvilleovi su rani romani potaknuli i kritike zbog piščeve neumjerene zaokupljenosti tehnikom pisanja. "More" je 14. roman Johna Banvillea i djelo u kojem je pisac definitivno ostvario pravu mjeru: majstor stila i pripovjednih tehnika u tom se romanu uhvatio u koštac s temom sjećanja, nelagode egzistencije, sukobom između mašte i stvarnosti. Za roman "More" godine 2005. dobio je i nagradu Booker.

Posljednja emisija: Petak, 10.11.2017 22:03

Dokumentarna radio drama - Srđan Nogić i Đino Đivanović: "Tragom naših Troja"

Dokumentarna radio drama - Srđan Nogić i Đino Đivanović: "Tragom naših Troja"

Dramski program

Tragom naših Troja - Kada je Roberto Salinas Price, meksički biznismen te strastveni zaljubljenik u Homerovo djelo, 1985. stigao u Gabelu i to malo mjesto proglasio pravom lokacijom drevne Troje, malo tko je mogao vjerovati da će njegova hipoteza do današnjeg dana preživjeti kao intrigantna i izazovna ideja, rađajući cijeli niz novih, razgranatijih i složenijih teorija i pristupa. Price je bio uvjeren da se trojanska zemlja nalazila na Jadranu te istodobno mnogima odškrinuo vrata ove neobične priče predloživši novi istraživački kontekst kakvoga u sferi Homerologije do tada nije bilo. U kratkim crtama, Salinasova se hipoteza temeljila na istraživanju geografskih uvjeta za lociranje mjesta Ilij u Homerovom djelu. Nakon dvadesetak godina proučavanja, zaključio je da topografija Schliemannove Troje u Maloj Aziji nikako ne može izdržati potanko ispitivanje zemljopisnih, astronomskih i prirodnih elemenata Ilijade te ponudio njeno drugačije, kartografsko čitanje. Motivirani Salinasovom hipotezom, daljnjem rasvjetljavanju ovog fenomena posvetili su se samostalni istraživači otvorivši mnoga nova pitanja, zahvaljujući kojima danas možemo govoriti o cijelom nizu novih potencijalnih lokaliteta Troje na našoj obali i u njenoj neposrednoj blizini. Priča o Troji u Gabeli tako je postala priča o Trojama kod nas, ukazujući na potrebu drugačijeg tumačenja naše drevne povijesti i arheoloških bogatstava koje baštinimo, kao i prevrednovanja značaja našeg geografskog prostora. O polaganom podizanju davno položenog tepiha historije i ljudima što odgonetaju pod njim pronađena znamenja, govori dokumentarna radio drama „Tragom naših Troja“. Autori su Srđan Nogić i Đino Đivanović. Urednik – Ljubo Pauzin.

Posljednja emisija: Utorak, 24.10.2017 14:00

Dubrovačke ljetne igre - Svečano zatvaranje 68. Dubrovačkih ljetnih igara i dodjela nagrade Orlando

Dubrovačke ljetne igre - Svečano zatvaranje 68. Dubrovačkih ljetnih igara i dodjela nagrade Orlando

Glazba, kultura

Dodjela nagrade Orlando Ludomir Michal Rogowski: Dubrovačke impresije Henryk Wieniawski: 1. koncert za violinu i orkestar u fis-molu, op. 14 Edvard Grieg: Peer Gynt - 1. i 2. suita Aleksej Semenenko, violina Simfonijski orkestar HRT-a Alberto Veronesi, dirigent spuštanje festivalske zastave

Posljednja emisija: Petak, 25.08.2017 08:00

Duhovni profili

Duhovni profili

Religija, društvo, znanost

Tko je bio dr. Ilija Jakovljević? Zašto je i po čemu njegova životna sudbina paradigmatična za povijesni usud hrvatskoga naroda u 20. st.? Što je i kako književno stvarao? Što je mislio o zadaćama književnosti u hrvatskoj kulturi? O tim i drugim temama govori autor emisije dr. Vladimir Lončarević

Posljednja emisija: Petak, 17.11.2017 10:30

Eklektica - De Biasio-Lilies

Eklektica - De Biasio-Lilies

Glazba, umjetnost

Posljednja emisija: Subota, 18.11.2017 23:00

Eppur si muove - Nobelova nagrada za ekonomiju 2017.

Eppur si muove - Nobelova nagrada za ekonomiju 2017.

Znanost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 13.11.2017 16:03

Filmomanija

Filmomanija

Kultura, umjetnost, film

U emisiji s Tomislavom Brlekom razgovaramo o Josephu Conradu i filmskim adaptacijama njegovih djela.

Posljednja emisija: Petak, 17.11.2017 08:45

Filmoskop 18 11 17

Filmoskop 18 11 17

Umjetnost, film

Posljednja emisija: Subota, 18.11.2017 13:00

Hrvatska proza

Hrvatska proza

Umjetnost, književnost

U večerašnjoj emisiji nastavljamo čitati odabrane kratke priče osebujne i stilski prepoznatljive, originalne autorice Ane Horvat (što je pseudonim Jasne Palčec, rodjene u Zagrebu 1943.), pjesnikinje, prozne spisateljice, autorice antologija i novinarke.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 09.10.2017 22:03

Hrvatski glazbeni abecedarij

Hrvatski glazbeni abecedarij

Glazba

U današnjem izdanju Hrvatskog glazbenog abecedarija objavili smo tekst akademkinje Koraljke Kos o klavirskim minijaturama Dore Pejačević koje ste slušali u interpratacijama Die Gamulin, Pavice Gvozdić, Sretne Meštrović, Ljubomira Gašparovića i Ksenije Kos. Urednica: Tatjana Čunko

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 13.11.2017 10:00

Istina na vjetrometini povijesti

Istina na vjetrometini povijesti

Tko je i kada, te zašto bio zabranjivan i koje su posljedice zabrana imali ljudi iz svijeta glazbe i zabave u bivšoj državi? Je li i u kojoj mjeri bilo koketiranja pojedinih glazbenika s politikom tadašnje države? Odgovore na ta i druga pitanja možete poslušati u emisiji "Istina na vjetrometini povijesti". Sugovornici su kolege novinari i urednici; Ante Batinović, Vojo Šiljak i Pero Zlatar, glazbenici Goran Bregović i Zrinko Tutić, dugogodišnji urednik u Jugotonu Siniša Škarica, koji upravo priprema knjigu o toj izdavačkoj kući pod naslovom "Tvornica glazbe", te Zrinjka Glovacki Bernardi, kći voditelja, zabavljača, glumca i pjevača Vikija Glovackog.

Posljednja emisija: Srijeda, 28.06.2017 14:00

Izlog sadašnjice - Izlog 2017 u Izlogu (4)

Izlog sadašnjice - Izlog 2017 u Izlogu (4)

Glazba, kultura

Izlog sadašnjice posvećuje niz emisija festivalu Izlog suvremenog zvuka održanom 3. do 6. svibnja ove godine u organizaciji Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu. Uz slušanje koncerata koje je snimio Hrvatski radio, donosimo i razgovore o suradnjama, programu, te predstavljanje poetika i umjetnika tog festivala. U posljednjoj emisiji u nizu donosimo priču o projektu Poolsation, o kojemu za Izlog sadašnjice govore Miodrag Gladović, Michel Kubaček i Davorka Begović, a za kraj slušamo snimku koncerta austrijske skupine Radian, kojim je završio ovogodišnji festival.

Posljednja emisija: Srijeda, 08.11.2017 20:00

Jazzolovka 16.11.2017.

Jazzolovka 16.11.2017.

Glazba

Novo izdanje Jazzolovke i ovoga tjedna donosi svježe rezultate s top liste. Slušamo prošlotjedni prijedlog - LUNARSHIP "Tišine" koji se popeo na visoko 2.mjesto, a novi je prijedlog LANA JANJANIN&JAZZ ORKESTAR HRT-a "Locked Hearts, open Sea".

Posljednja emisija: Četvrtak, 16.11.2017 15:15