Antologija pripovijetke

Antologija pripovijetke

Kultura, umjetnost

Nekoliko premijernih emisija ciklusa "Antologije pripovijetke" (kao i "Hrvatske proze", kad je riječ o domaćim autorima), posvetili smo autorima koji su prošle godine (2016.) svojim raznolikim i maštovitim djelima (u kojima se nazire i nova, angažirana poetika toga žanra) obilježili tradicionalni FEKP (Festival europske kratke priče) koji se svake godine održava u Zagrebu. Medju zanimljivijim piscima nekonvencionalne kratke priče svakako je istaknuto ime Rumunja Cosmina Perte (rođenog 1982.), koji je dosad objavio šest knjiga poezije, četiri romana, te monografska izdanja i knjigu eseja. U Rumunjskoj je cijenjen kao jedan od inovativnih mlađih autora sa znatnim odjekom u inozemstvu (Pertina različita djela, ponajviše pjesme, prevedena su na 13 jezika). Kratku priču "Da pogledamo u ormar..." Cosmina Perte s rumunjskoga su preveli Ana Brnardić Oproiu i Adrian Oproiu, a tekst interpretira dramska umjetnica Dunja Sepčić. Urednik: Boris B. Hrovat.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 27.03.2017 22:03

Ars acustica - Pavlica Bajsić Brazzoduro: CANTATO SENSIBILE

Ars acustica - Pavlica Bajsić Brazzoduro: CANTATO SENSIBILE

Dramski program

Balansirajući na razvalinama jedne ljubavne priče, autorica upija zvukove grada Berlina i od njih sklada radiofonijsku partituru. Autorski glas podijeljen je na tri subjekta. To "radijsko višeglasje" zadovoljava potrebu za odmicanjem od intime i pretjeranog dokumentarizma. Cantato Sensibile iz 2009-e bila je prva suradnja nedavno preminulog novinara, pisca i glazbenika Ante Perkovića u dokumentarnom i radiodramskom programu. glasovi: Ante Perković Ivana Sajko Pavlica Bajsić Brazzoduro glazba: Dino Brazzoduro tonmajstorica: Delka Lambaša Milanov 2009.

Posljednja emisija: Subota, 15.04.2017 23:30

Baština, mi i svijet

Baština, mi i svijet

Kultura, umjetnost, znanost

U današnjoj emisiji bit će riječi o globalizaciji židovske kulture sjećanja, te o memorijalnom projektu KAMENJE SPOTICANJA njemačkog umjetnika Guntera Demniga. Povod je Jom ha-Šoa, židovski Dan sjećanja na žrtve Holokausta, koji se svake godine održava 27. nisana prema židovskom kalendaru, a ove godine 24. travnja.

Posljednja emisija: Nedjelja, 23.04.2017 09:30

Bibliovizor

Bibliovizor

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Francuski povjesničar filozofije Pierre Hadot autor je knjige "Unutarnja tvrđava - uvod u misli Marka Aurelija", koju je prevela Bosiljka Brlečić i o kojoj za emisiju piše Tatjana Gromača Vadanjel. Višnja Vukašinović prikazuje knjigu "Godard: biografija" francuskog povjesničara filma, filmskog urednika i kritičara Antoinea de Baecquea, u prijevodu Marka Gregorića, Srećka Ivaniševića i Julijane Štrok.

Posljednja emisija: Subota, 22.04.2017 16:03

Didov san - Stella Husnjak

Didov san - Stella Husnjak

Društvo

Posljednja emisija: Nedjelja, 23.04.2017 16:03

Doba znanosti

Doba znanosti

Znanost

Koja je uloga šećera u današnjoj epidemiji pretilosti i dijabetesa? O tome danas govori Gary Taubes u eseju "Argument protiv šećera".

Posljednja emisija: Petak, 21.04.2017 16:03

Do korica - Pomutnje gojenca Torlessa

Do korica - Pomutnje gojenca Torlessa

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

Posljednja emisija: Petak, 21.04.2017 22:03

Dokumentarna radio drama - Marija Pečnik-Kvesić, Katarina Račić i Jasna Mesarić: Mona Lisa iz Paradiža

Dokumentarna radio drama - Marija Pečnik-Kvesić, Katarina Račić i Jasna Mesarić: Mona Lisa iz Paradiža

Dramski program

„Mona Lisa iz Paradiža“ zvučna je šetnja Istrom, njezinim vjerovanjima, simbolima, metaforama, dijalektom i glazbom u pokušaju dohvaćanja istarskih identiteta. Našim autoricama - Katarini Račić, Jasni Mesarić i Mariji Pečnik-Kvesić u toj su šetnji pomagali književnici Drago Orlić i Vlado Pernić, etnologinja Ivona Orlić i glazbenik i multimedijalni umjetnik Noel Šuran. Urednik je Ljubo Pauzin.

Posljednja emisija: Utorak, 18.04.2017 14:00

Duhovni profili

Duhovni profili

Religija, društvo, znanost

Tko je bio dr. Hijacint Eterović? Koje su posebnosti njegove filozofske misli? Zašto se i na kojim premisama zauzimao za stvaranje samostalne hrvatske države? Zašto je smatrao da će hrvatski narod doći u sukob s vlastitom državom? O tim i drugim pitanjima razgovaraju dominikanac Domagoj Augustin Polanšćak, dipl. teolog, dipl. filozof i književni komparatist, te doktorand na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti i autor emisije dr. Vladimir Lončarević.

Posljednja emisija: Petak, 21.04.2017 10:30

Eklektica

Eklektica

Glazba, umjetnost

Nova Eklektica donosi osvrt na album Freedom Highway američke pjevačice, skladateljice, sviračice bendža i violinistice Rhiannon Giddens. Autor emisije je Denis Leskovar, a u rednica Manuela Frkić Žaja.

Posljednja emisija: Subota, 22.04.2017 23:00

Eppur si muove

Eppur si muove

Znanost

U sklopu ciklusa "Priroda uživo" dr. sc. Marijana Vučić Lovrenčić održala je 6. ovog mjeseca predavanje o fenomenu endokrine disrupcije, njegovoj ulozi u epigenetičkim promjenama koje vode nastanku šećerne bolesti i o mogućim strategijama prevencije. U emisiji možete pratiti najzanimljivije dijelove tog predavanja.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 17.04.2017 16:03

Eurofest - Atipični Nashville : priča o alt-country sastavu Lambchop

Eurofest - Atipični Nashville : priča o alt-country sastavu Lambchop

Glazba

Posljednja emisija: Petak, 21.04.2017 20:00

Filmomanija - Dokumentarne povijesne serije

Filmomanija - Dokumentarne povijesne serije

Kultura, umjetnost, film

Maja Peterlić razgovara s redateljima Miljenkom Buhovčanom i Zoranom Margetićem o stvaranju dokumentarnih povijesnih serija.

Posljednja emisija: Petak, 21.04.2017 08:45

Filmoskop - "Safari", "Sve što dolazi", "Američka pastorala"

Filmoskop - "Safari", "Sve što dolazi", "Američka pastorala"

Umjetnost, film

Josip Grozdanić bavi se filmom "Safari" Ulricha Seidla, Jelena Pašić filmom "Sve što dolazi" Mie Hansen-Love, a Davor Kanjir filmom "Američka pastorala" Ewana McGregora.

Posljednja emisija: Subota, 22.04.2017 13:00

Francuski val

Francuski val

Glazba

Frankofonske aktualnosti proljeća 2016.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 24.04.2017 14:00

Glazba i obratno

Glazba i obratno

Glazba, umjetnost

U nastavku niza u kojem pratimo snimke nastupa eksperimentalnih glazbenika koje je u siječnju organizirao Švedski radio, u povodu proslave Rođendana umjetnosti, slušamo dio improvizacijskog nastupa legendarnog umjetnika koji se potpisuje kao Lustmord - kreatora dark ambient glazbe. Urednica: Iva Lovrec Štefanović

Posljednja emisija: Petak, 01.07.2016 22:30

Hrvatska proza

Hrvatska proza

Umjetnost, književnost

U večerašnjoj emisiji objavljujemo izbor kratkih priča uglednoga dubrovačkog književnika, redatelja, dramatičara i novinara Davora Mojaša, koji je nedavno primio Nagradu Grada Dubrovnika. Priče interpretira dramska umjetnica Jadranka Krajina. Urednik: Boris B. Hrovat.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 10.04.2017 22:03

Hrvatski glazbeni abecedarij

Hrvatski glazbeni abecedarij

Glazba

U današnjem izdanju Hrvatskoga glazbenog abecedarija Hrvatskoga radija objavljujemo tekst dr. sc. Željke Radovinović, voditeljice Knjižnice Muzičke akademije u Zagrebu, posvećen toj ustanovi, uz glazbu Vjekoslava Rosenberg-Ružića, jednog od prvih voditelja knjižnice, zatim profesora kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu - Blagoja Berse, Stjepana Šuleka, Milka Kelemena, Stanka Horvata, Frane Paraća i Davorina Kempfa. Čita: Kristina Kirschenheuter, tonsko oblikovanje: Branko Starc, uređenje: Tatjana Čunko

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 17.04.2017 10:00

Istina na vjetrometini povijesti

Istina na vjetrometini povijesti

O stradanjima novinara u Hrvatskoj od 1945. do 1995. možete vi$e doznati iz svjedočanstava svjedoka tih stradanja. Neposredni povod za razgovor o ovoj temi u emisiji "Istina na vjetrometini povijesti" je nedavno objavljena knjiga novinara Tihomira Dujmovića "Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995.".

Posljednja emisija: Srijeda, 26.04.2017 14:00

Izlog sadašnjice: Glazbeni dani u Donaueschingenu (1)

Izlog sadašnjice: Glazbeni dani u Donaueschingenu (1)

Glazba, kultura

U nekoliko emisija predstavljamo prošlogodišnji festival "Glazbeni dani u Donaueschingenu". U prvoj emisiji posvećenoj tom kultnom festivalu suvremene glazbe donosimo šest poetički i instrumentacijski različitih djela, među kojima su većinom praizvedbe. Na početku slušamo skladbu za 24-glasni zbor, gudački kvartet i elektroniku Joanne Bailie, zatim snažnu kompoziciju Klausa Schedla inspiriranu potresnim pričama djece vojnika iz izbjegličkih kampova. Tu su još i skladbe Bernharda Gandera, Wielanda Hobana, Patricije Alessandrini i Francka Bedrossiana. Osim orkestra, vokalnog ansambla i eksperimentalnog studija Jugozapadnog njemačkog radija, slušamo izvedbe gudačkih kvarteta Amei i Arditti, te ansambala Klangforum, Steamboat i Intercontemporain.

Posljednja emisija: Srijeda, 19.04.2017 20:00