Antologija pripovijetke

Antologija pripovijetke

Kultura, umjetnost

Izborom kratkih priča zapažena mladjeg argentinskog književnika Andresa Neumana nastavljamo seriju emisija ciklusa "Antologija pripovijetke" u kojima predstavljamo autore koji su bili gosti tradicionalnoga Zagrebačkog festivala kratke priče. Tekstove priča sa španjolskog je prevela Nikolina Židak, a interpretira ih Dunja Sepčić. Urednik: Boris B. Hrovat.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 15.05.2017 22:03

Ars acustica - Nataša Ozmec: Hvarski kontrapunkt

Ars acustica - Nataša Ozmec: Hvarski kontrapunkt

Dramski program

Polaznu ideju za ars acusticu Hvarski kontrapunkt autorica Nataša Ozmec pronašla je u franjevačkom samostanu u Hvaru, u crkvi, klaustru i okolnom vanjskom prostoru te u franjevačkom svjetonazoru koji uz posvemašnju posvećenost i predanost duhovnom nalazi razumijevanja i milosti i za svjetovno, svakodnevno, pa i grešno. Počinje od intimnog kruga u kojem pojedinac (ovdje autorica) u sebi pronalazi grijeh i izvlači ga van sučeljavajući ga s prilikom za osudu ili prihvaćanje. Opozicije se sudaraju, isprepliću i pokušavaju izboriti za supostojanje: unutarnje i vanjsko, grijeh i oprost, tajno i javno, pojedinac i zajednica, svjetovno i duhovno, pokorno i buntovno. Pojedinac će u sveti prostor donijeti svoj grijeh, svoju glazbu, svoj smijeh i ruganje, a tamo će zateći mir, kontemplaciju, molitvu i pojanje zajednice; da bi na kraju spoznali da taj prostor ne mogu podijeliti već ga moraju dijeliti u vječnom kontrapunktu koji mijenja život od trenutka do trenutka, od čovjeka do čovjeka, od zvuka do zvuka. Ton majstorica: Katarina Račić

Posljednja emisija: Subota, 29.04.2017 23:30

Baština, mi i svijet

Baština, mi i svijet

Kultura, umjetnost, znanost

U današnjoj emisiji govorimo o projektu SPOMENIKA DOMOVINI, koji je javnosti predstavljen izložbom u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Autor je ugledni arhitekt Nenad Fabijanić koji je na javnom natječaju 2015. za taj rad dobio prvu nagradu, a time i izvedbu. Spomeniku je namijenjeno mjesto na dijelu Trga Stjepana Radića, dakle, u novom središtu Zagrebu, u Trnju. U emisiji će biti riječi o genezi tog spomenika, među ostalim i o srodnim spomenicima, ZIDU BOLI i OLTARU DOMOVINE na Medvedgradu, kako bismo olakšali razumijevanje najnovijeg spomenika i uputili na razlike.

Posljednja emisija: Nedjelja, 21.05.2017 09:30

Bibliovizor

Bibliovizor

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

"Nije moglo bolje" naslov je novog romana prozaistice, glazbenice i arhitektice Ksenije Kušec, objavljenog u izdanju kuće Henacom. Na duhovit i ironičan način roman progovara o svakodnevici jedne disfunkcionalne obitelji, ali i o njezinom socijalnom okruženju. Piše Dario Grgić. Pjesnikinja i prozaistica željka Horvat Čeč autorica je romana "Četiri brave" u izdanju VBZ-a koji za emisiju prikazuje Božidar Alajbegović. Roman je ispripovijedan iz perspektive djevojčice koja odrasta i školuje se u međimurskom selu početkom 90-ih godina, a govori o okrutnosti male sredine koja ne tolerira neprilagođene i drukčije. Branko Maleš piše o pjesničkoj zbirci "Nemjesto" Ervina Jahića u izdanju HDP-a.

Posljednja emisija: Subota, 20.05.2017 16:03

Didov san - Tomo Tušek

Didov san - Tomo Tušek

Društvo

Posljednja emisija: Nedjelja, 21.05.2017 16:03

Doba znanosti

Doba znanosti

Znanost

Znanstvenici istražuju može li otpuštanje tona čestica u atmosferu biti dobro za naš planet. O solarnom geoinženjeringu danas govori znanstveni novinar Jon Gertner.

Posljednja emisija: Petak, 19.05.2017 16:03

Do korica

Do korica

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

Tema današnje emisije je roman "Slika Doriana Graya" engleskog književnika Oscara Wildea. To je djelo prvotno objavljeno 1890. u jednom književnom časopisu, a godinu kasnije doživjelo je ukoričeno, knjiško izdanje. Sve odonda ono ima svoje obožavatelje i osporavatelje, te zamašan utjecaj u najrazličitijim sferama književnosti i kulture općenito, pa i one popularne, u koju se, makar na razini naslova, ušuljao kao opće mjesto. O "Slici Doriana Graya", koju je na hrvatski preveo Zlatko Gorjan, piše Lada Čale-Feldman u tekstu pod naslovom "Demon slike, demon knjige", a Wildeovu prozu interpretirat će Jelena Miholjević.

Posljednja emisija: Petak, 19.05.2017 22:03

Duhovni profili

Duhovni profili

Religija, društvo, znanost

Tko je bio dr. Ton Smerdel? Koje su značajke njegova pjesničkog opusa na hrvatskome, a koje na latinskom jeziku? Zašto je smatrao da književnici moraju biti "manifestatores Dei"? O tim i drugim pitanjima govore priređivač knjige izabarnih Smerdelovih eseja dr. Vlado Vladić i autor emisije dr. Vladimir Lončarević

Posljednja emisija: Petak, 19.05.2017 10:30

Eklektica

Eklektica

Glazba, umjetnost

Gitarist Johna Abercrmbie

Posljednja emisija: Subota, 13.05.2017 23:00

Eppur si muove

Eppur si muove

Znanost

U emisiji govorimo o bolesti crijeva celijakiji i o reovirusima./2.dio/

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 15.05.2017 16:03

Eurofest

Eurofest

Glazba

U večerašnjoj emisiji možete pratiti snimku koncerta američke skupine "Pink Martini" održanog u Münchenu 9. listopada 2013. godine.

Posljednja emisija: Petak, 05.05.2017 20:00

Filmomanija

Filmomanija

Kultura, umjetnost, film

Damir Radić razgovara s direktoricom filmskog dijela Subversive Festivala Dinom Pokrajac te članom žirija festivala, filmskim kritičarem Draganom Jurakom.

Posljednja emisija: Petak, 19.05.2017 08:45

Filmoskop - "Gimme Danger", Jonathan Demme; Crossing Europe

Filmoskop - "Gimme Danger", Jonathan Demme; Crossing Europe

Umjetnost, film

M. Krivak bavi se filmom "Gimme Danger" Jima Jarmuscha, J. Grozdanić napisao je in memoriam Jonathanu Demmeu, a M. Stojiljkoović izvještava s festivala Crossing Europe u Linzu.

Posljednja emisija: Subota, 20.05.2017 13:00

Francuski val - Zebda u Alžiru - Zebda a Alger

Francuski val - Zebda u Alžiru - Zebda a Alger

Glazba

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 22.05.2017 14:00

Glazba i obratno

Glazba i obratno

Glazba, umjetnost

U nastavku niza u kojem pratimo snimke nastupa eksperimentalnih glazbenika koje je u siječnju organizirao Švedski radio, u povodu proslave Rođendana umjetnosti, slušamo dio improvizacijskog nastupa legendarnog umjetnika koji se potpisuje kao Lustmord - kreatora dark ambient glazbe. Urednica: Iva Lovrec Štefanović

Posljednja emisija: Petak, 01.07.2016 22:30

Hrvatska proza

Hrvatska proza

Umjetnost, književnost

U večerašnjoj emisiji objavljujemo izbor kratkih priča uglednoga dubrovačkog književnika, redatelja, dramatičara i novinara Davora Mojaša, koji je nedavno primio Nagradu Grada Dubrovnika. Priče interpretira dramska umjetnica Jadranka Krajina. Urednik: Boris B. Hrovat.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 10.04.2017 22:03

Hrvatski glazbeni abecedarij

Hrvatski glazbeni abecedarij

Glazba

U današnjoj emisiji objavljujemo tekst Rozine Palić-Jelavić o zborskom stvaralaštvu Vladimira Stahuljaka, uz nekoliko zborova u izvedbama Zbora HRT-a pod ravnanjem Luke Vukšića, Zbora RTZ-a pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića i Akademskog zbora BSI Palma pod vodstvom Ankice Juričić.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 22.05.2017 10:00

Istina na vjetrometini povijesti

Istina na vjetrometini povijesti

O stradanjima novinara u Hrvatskoj od 1945. do 1995. možete vi$e doznati iz svjedočanstava svjedoka tih stradanja. Neposredni povod za razgovor o ovoj temi u emisiji "Istina na vjetrometini povijesti" je nedavno objavljena knjiga novinara Tihomira Dujmovića "Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995.".

Posljednja emisija: Srijeda, 26.04.2017 14:00

Izlog sadašnjice

Izlog sadašnjice

Glazba, kultura

U ciklusu Izlog sadašnjice nastavljamo niz posvećen proteklom izdanju festivala Presences predstavljajući komornu glazbu, uglavnom praizvedbe međunarodne scene skladatelja koji su profesionalno ili životnim putovima povezani s Parizom, središtem odvijanja festivala Presences. Na programu su djela Jérômea Combiera, Pascala Dusapina, Núrije Giménez Comas, Misata Mochizukija, Ramóna Lazkana te skladbe Kaije Saariaho: Light and Matter i Terra memoria. Pripremila Karolina Rugle, odabrala urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović.

Posljednja emisija: Srijeda, 24.05.2017 20:00

Jazzolovka 18.05..2017.

Jazzolovka 18.05..2017.

Glazba

Novo izdanje Jazzolovke donosi svježe rezultate s top liste. Na prvom je mjestu četvrti tjedan: „Ribari“ - A. J. JAZZ QUINTET! Novi prijedlog koji uvrštavamo u top listu i slušamo u emisiji je Thoughts of you and blue - More Love Ensemble feat. Mario Igrec!

Posljednja emisija: Četvrtak, 18.05.2017 15:15