Antologija pripovijetke

Antologija pripovijetke

Kultura, umjetnost

U večerašnjoj emisiji premijerno objavljujemo pripovijetku "Gospodin Sveznadar" glasovita britanskog književnika i dramatičara Somerseta Maughama, koji je svojedobno bio jedan od najpopularnijih autora engleskoga jezičnog područja. William Somerset Maugham (Pariz 1874 - Nizza 1965) renomirani je engleski prozaik i dramatičar. Njegov opsežan i raznovrstan opus uključuje kratke priče, romane, drame, eseje, putopise i memoarsku prozu. Rođen je u uglednoj pravničkoj obitelji. Diplomirao je medicinu i neko vrijeme radio kao liječnik. Kasnije je isticao da mu je to iskustvo, susreti s dramatičnim ljudskim sudbinama, dalo dragocjeni materijal za njegov književni rad, kojemu se uskoro u potpunosti posvetio. U Prvom svjetskom ratu sudjeluje kao liječnik na francuskom bojištu. 1916. stupa u britansku obavještajnu službu, koja ga šalje u Švicarsku, pa zatim u Rusiju, gdje svjedoči burnim predrevolucionarnim zbivanjima. Ta će iskustva kasnije uobličiti u zbirku kratkih priča pod naslovom "Ashenden ili britanski uhoda" (1928). Taj je lik poslužio Ianu Flemingu kao jedan od predložaka za Jamesa Bonda. Dvadesetih i tridesetih godina putuje po jugoistočnoj Aziji, posjećuje Indiju, Kinu i pacifičke otoke. 1926. nastanjuje se na francuskoj Rivijeri, gdje u svojoj vili ugošćuje brojne književnike i umjetnike. 1940. napušta okupiranu Francusku i odlazi u Sjedinjene Američke Države. U Los Angelesu surađuje s filmskim studijima i radi na brojnim scenarijima i filmskim adaptacijama. 1944. vraća se u Englesku. Umro je 1965. u 91 godini. Duhovitu i pomalo "mondenu" kratku priču s neočekivanim završetkom prevela je dr. Višnja Sepčić, a interpretira je dramska umjetnica Dunja Sepčić. Urednik: Boris B. Hrovat.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 15.01.2018 22:03

Ars acustica - Rođendan umjetnosti- Beskraj početka

Ars acustica - Rođendan umjetnosti- Beskraj početka

Dramski program

U emisiji Ars Acustica slušat ćemo ulomke s ovogodišnje proslave Rođendana umjetnosti održane u srijedu, 17. siječnja u dvorani "Blagoje Bersa" na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Hrvatski radio uključio se po trinaesti put u globalnu proslavu u organizaciji Euroradija projektom "Beskraj početka" u kojemu su skladbe Desert Thorn za vibrafon recitatora i tape Igora Lešnika i Rainbow Factory za marimba duo i tape Ivane Bilić izvodili profesori i studenti udaraljki Muzičke akademije.

Posljednja emisija: Subota, 20.01.2018 23:30

Audio.doc - Violent games

Audio.doc - Violent games

Glazba, kultura, društvo, život, umjetnost, književnost, dokumentarni program

Radijski dokumentarac Jerka Bakotine donosi svjedočanstva izbjeglica "zarobljenih" u susjednoj Srbiji, članova Liječnika bez granica te drugih nevladinih organizacija. Ona govore o brutalnom nasilju pograničnih policijskih službi članica Europske unije prema izbjeglicama, uključujući i maloljetnike, koji pokušavaju prijeći granicu - što u vlastitom žargonu zovu "Game" ("Igra"). Iako po nasilju prednjače Mađarska i Bugarska, svjedočenja tvrde kako je i policija RH pri deportacijama upotrebljavala nasilje koje bi se moglo proglasiti mučenjem. MUP RH demantira takve tvrdnje.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 01.01.2018 06:06

Baština, mi i svijet

Baština, mi i svijet

Kultura, umjetnost, znanost

U današnjoj emisiji predstavljamo rimske barokne trgove, u povodu 110. obljetnice objavljivanja knjige Alberta Ericha Brinckmanna TRG I SPOMENIK, koja slovi kao početak moderne teorije gradogradnje kao umjetničke discipline.

Posljednja emisija: Nedjelja, 21.01.2018 09:30

Bibliovizor

Bibliovizor

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Kako nastaju priče - tema je kojom se bavi Dubravka Ugrešić u novom romanu naslovljenom "Lisica". Što je danas književnost, u kakvom su odnosu samoća stvaraoca i malograđanski brak književnosti i poduzetništva, - istražuje Ugrešić u ovom tekstu u kojem se i više nego u ranijim autoričinim djelima prožimaju esej i roman, promišljanje i pripovijedanje. U emisiji ćemo poslušati kritiku Vesne Solar. Branko Maleš piše o pjesničkom prvijencu Hrvoja Marka Peruzovića, autora koji je do sad bio poznat kao likovni umjetnik, a koji je svoju prvu pjesničku zbirku naslovio: "Nekoga moramo voljeti - kako na webu tako i na zemlji". Maleš piše i o zbirci pjesama "Regata papirnatih brodova" Marka Tomaša.

Posljednja emisija: Subota, 20.01.2018 16:03

Didov san  21.01.2018.

Didov san 21.01.2018.

Društvo

Posljednja emisija: Nedjelja, 21.01.2018 16:03

Doba znanosti

Doba znanosti

Znanost

Međusobno povezana tehnologija danas je neizbježna stvarnost. Iako nam to donosi određene koristi, pri tome se skupljaju goleme količine podataka o našim životima. O tome danas govori Adam Greenfield.

Posljednja emisija: Petak, 19.01.2018 16:03

Do korica

Do korica

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

U večerašnjoj emisiji bavimo se djelom "Flaubertova papiga" suvremenoga engleskog pisca Juliana Barnesa. Julian Barnes i Gustave Flaubert supostoje na dva pola: Barnes zaigran, ludičan, s poimanjem kreativnosti kao igre; Gustave izmučen, mazohistički predan kultu forme; postmodernist i protomodernist; pisanje kao igra u jednog, odnosno pisanje koje daje privid da se odvijalo u igri, te pisanje kao agonija s druge strane. "Flaubertovu papigu" preveo je Zlatko Crnković, a objavljena je 1990. u nakladi zagrebačkog Znanja. Ulomak iz tog prijevoda čut ćemo u interpretaciji Siniše Ružića, a na početku poslušajte esej Željke Matijašević o Barnesovu i Flaubertovu djelu.

Posljednja emisija: Petak, 19.01.2018 22:03

Dubrovačke ljetne igre - Svečano zatvaranje 68. Dubrovačkih ljetnih igara i dodjela nagrade Orlando

Dubrovačke ljetne igre - Svečano zatvaranje 68. Dubrovačkih ljetnih igara i dodjela nagrade Orlando

Glazba, kultura

Dodjela nagrade Orlando Ludomir Michal Rogowski: Dubrovačke impresije Henryk Wieniawski: 1. koncert za violinu i orkestar u fis-molu, op. 14 Edvard Grieg: Peer Gynt - 1. i 2. suita Aleksej Semenenko, violina Simfonijski orkestar HRT-a Alberto Veronesi, dirigent spuštanje festivalske zastave

Posljednja emisija: Petak, 25.08.2017 08:00

Duhovni profili - Vinko Kos 2

Duhovni profili - Vinko Kos 2

Religija, društvo, znanost

Posljednja emisija: Petak, 19.01.2018 10:30

Eklektica - Chapman Revisited

Eklektica - Chapman Revisited

Glazba, umjetnost

Posljednja emisija: Subota, 20.01.2018 23:00

Eppur si muove - Mjeriteljstvo

Eppur si muove - Mjeriteljstvo

Znanost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 22.01.2018 16:03

Filmomanija

Filmomanija

Kultura, umjetnost, film

Današnju emisiju posvetili smo scenaristu i redatelju Zvonimiru Berkoviću, a sugovornici Josipa Grozdanića su filmolog Nikica Gilić i filmska kritičarka Dijana Nenadić.

Posljednja emisija: Petak, 12.01.2018 08:45

Filmoskop 20.01. 2018.

Filmoskop 20.01. 2018.

Umjetnost, film

Marijan Krivak bavi se filmom "Kratki izlet" Igora Bezinovića, a Marko Stojiljković filmom "Velika igra" Aarona Sorkina.

Posljednja emisija: Subota, 20.01.2018 13:00

Istina na vjetrometini povijesti

Istina na vjetrometini povijesti

U povodu obilježavanja sjećanja na žrtvu Vukovara, u današnjoj emisiji govorimo o stvarnoj Vukovarki S., junakinji romana "Živa glava" Juilenne Eden Bušić, koja je prošla strahovitu borbu za vlastiti život te bila višestruko silovana za vrijeme okupacije u stalnom okruženju pripadnika tzv. JNA i paravojnih četničkih postrojbi, sve do do pada Vukovara, 18. studenoga, 1991. U Domovinskom ratu, tijekom okupacije Vukovara i drugih hrvatskih mjesta, silovanje je bilo jedno od vojno-strateških metoda etničkog čišćenja. O tim masovnim silovanjima u Hrvatskoj se progamirano šutjelo, sve dok S. nije odlučila tužiti svoje silovatelje i progovoriti o zarobljenim i silovanim ženama, koje je jugoslavenska vojska držala kao seksualne robinje. U emisiji pratimo tijek suđenja. U ponovljenom postupku okrivljenici su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, ali za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva nisu odgovarali, jer su pobjegli na teritorij Republike Srbije. Obojica su hrvatskom pravosuđu nedostupni. U emisiji gostuju spisateljica Julienne Eden Bušić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, stručnjak za međunarodno pravo u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Toma Galli, saborski zastupnik i psihijatar Goran Dodig, doktorica Vesna Bosanac i čikaška Hrvatica, koja se za vrijeme Domovinskoga rata preselila u Hrvatsku kako bi pomagala silovanim ženama, Mary Ann Rukavina. Tražimo odgovore neshvatljive moralne ravnodušnosti. Zašto su institucije više od dvadeset godina dopustile da žrtve silovanja šute? Zašto zločini nisu procesuirani? Zašto počinitelji nisu kažnjeni? Tko je odgovoran? Uz ostalo, istražujemo primjenu instituta izručenja i njegovo funkcioniranje na području bivše SFRJ i primjenu Zakona iz 2015. godine o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu. Autorice: Ivana Perkovac i Antonija Tomičić. Urednik: Krešimir Čokolić.

Posljednja emisija: Srijeda, 29.11.2017 14:00

Izlog sadašnjice: Iz programa "Hear and Now" BBC-ja (2)

Izlog sadašnjice: Iz programa "Hear and Now" BBC-ja (2)

Glazba, kultura

Druga emisija u nizu posvećenome festivalu "New Music Biennal" i BBC-evu programu "Hear and Now" donosi snimke izvedbi djela danskih autora s večeri posvećene danskoj glazbi u Cafeu Oto u Londonu. Ansambl Apartment House izvodi novu obradu skladbe danskoga pionira fluksusa Henninga Christiansena, a Jakob Kirkegaard predstavlja svoju obradu elektroničke suite velikog skladateljskog imena danske elektronike, skladateljice Else Marie Pade. U drugome dijelu emisije donosimo izbor snimaka praizvedbi novih djela izvedenih u Southbank centru u Londonu te na dokovima u Hullu. Predstavljamo skladateljicu Micu Levi, poznatu kantautoricu folklorne glazbe Elizu Carthy te istaknutog mladog skladatelja Marka Simpsona u izvebi klavirskog trija Gould.

Posljednja emisija: Srijeda, 10.01.2018 20:00

Jazzolovka

Jazzolovka

Glazba

Treće izdanje Jazzolovke u siječnju donosi pregled liste i novi prijedlog. Ovoga tjedna uvrštavamo naslov "Been There" – Lovro Ravbar.

Posljednja emisija: Četvrtak, 18.01.2018 15:15

Jazz session 18.1.2018.

Jazz session 18.1.2018.

Glazba

Ovoga četvrtka slušamo odabrane snimke s albuma "Dark Moments" (2017) riječkog gitarista i skladatelja Darka Jurkovića Charlie-a.

Posljednja emisija: Četvrtak, 18.01.2018 23:00