Antologija pripovijetke

Antologija pripovijetke

Kultura, umjetnost

Izborom kratkih priča zapažena mladjeg argentinskog književnika Andresa Neumana nastavljamo seriju emisija ciklusa "Antologija pripovijetke" u kojima predstavljamo autore koji su bili gosti tradicionalnoga Zagrebačkog festivala kratke priče. Tekstove priča sa španjolskog je prevela Nikolina Židak, a interpretira ih Dunja Sepčić. Urednik: Boris B. Hrovat.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 15.05.2017 22:03

Ars acustica - Nataša Ozmec: Hvarski kontrapunkt

Ars acustica - Nataša Ozmec: Hvarski kontrapunkt

Dramski program

Polaznu ideju za ars acusticu Hvarski kontrapunkt autorica Nataša Ozmec pronašla je u franjevačkom samostanu u Hvaru, u crkvi, klaustru i okolnom vanjskom prostoru te u franjevačkom svjetonazoru koji uz posvemašnju posvećenost i predanost duhovnom nalazi razumijevanja i milosti i za svjetovno, svakodnevno, pa i grešno. Počinje od intimnog kruga u kojem pojedinac (ovdje autorica) u sebi pronalazi grijeh i izvlači ga van sučeljavajući ga s prilikom za osudu ili prihvaćanje. Opozicije se sudaraju, isprepliću i pokušavaju izboriti za supostojanje: unutarnje i vanjsko, grijeh i oprost, tajno i javno, pojedinac i zajednica, svjetovno i duhovno, pokorno i buntovno. Pojedinac će u sveti prostor donijeti svoj grijeh, svoju glazbu, svoj smijeh i ruganje, a tamo će zateći mir, kontemplaciju, molitvu i pojanje zajednice; da bi na kraju spoznali da taj prostor ne mogu podijeliti već ga moraju dijeliti u vječnom kontrapunktu koji mijenja život od trenutka do trenutka, od čovjeka do čovjeka, od zvuka do zvuka. Ton majstorica: Katarina Račić

Posljednja emisija: Subota, 29.04.2017 23:30

Baština, mi i svijet

Baština, mi i svijet

Kultura, umjetnost, znanost

Danas donosimo nešto skraćenu studiju MARIJANSKA SVETIŠTA NA DALMATINSKOJ OBALI U SREDNJEM VIJEKU I U RANO MODERNO DOBA Joška Belamarića. Posebno se autor bavi kultovima, vezanima uz Marijine slike, kojima se pripisivala čudotvornost, pa su postale svojevrsnim državnim insignijama u Dalmaciji i Dubrovačkoj Republici. Štovanje Bogorodice bilježi dug kontinuitet, sastavni je dio kulture života svih socijanlih slojeva, a umjetnine povezane s tim kultom tvore izuzetan korpus baštine.

Posljednja emisija: Nedjelja, 18.06.2017 09:30

Bibliovizor

Bibliovizor

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Poslušat ćemo ogled Igora Gajina o atipičnim krimićima i novoj popularnosti kriminalističkog žanra u našoj književnosti, potaknut romanima "Stajska bolest" Slađane Bukovac i "Omara" Ive Ušumlić. Božidar Alajbegović prikazat će kratki roman "Sjećanje šume" Damira Karakaša, tekst poetskog ritma koji govori o odrastanju. Branko Maleš predstavit će knjigu "Pripremanje za poeziju" konceptualnog umjetnika, pjesnika i esejista Vlade Marteka.

Posljednja emisija: Subota, 10.06.2017 16:03

Didov san

Didov san

Društvo

U emisiji predstavljmo bračni par Doru i Adnana Delića koji su se nakon osam mjeseci rada u Irskoj vratili u Slavoniju gdje su se odlučili baviti eko turizmom.

Posljednja emisija: Nedjelja, 18.06.2017 16:03

Doba znanosti

Doba znanosti

Znanost

Smijeh ima ključnu ulogu u svim kulturama. Je li se razvio zbog preživljavanja ili uživanja? Ima li smijeh i svoju tamnu stranu? Kako djeca razvijaju smisao za humor? Znanstvenici tek počinju otkrivati tajne smijeha.

Posljednja emisija: Petak, 09.06.2017 16:03

Do korica - Kappacherova Palača muha

Do korica - Kappacherova Palača muha

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

Posljednja emisija: Petak, 16.06.2017 22:03

Duhovni profili

Duhovni profili

Religija, društvo, znanost

Tko je bio dr. Mate Ujevic? Koja su područja nje! gova kult urnog djelovanja, a koje značajke njegova knjizevno-urednickog rada? Kako je prije, tijekom i nakon rata razvijao hrvatsku enciklopedistiku? O tim i drugim temama u novoj emisiji "Duhovnih profila" piše autor dr. Vladimir Loncarevic.

Posljednja emisija: Petak, 16.06.2017 10:30

Eklektica

Eklektica

Glazba, umjetnost

Harvey Mandel inovativan je gitarist s područja blues i blues-rocka, te djelomično i jazza. Kako zvuči danas, gotovo pola stoljeća nakon što je ostvario karijeru u grupi Canned Heat? Osim njega u današnjoj emisiji prisjećamo se stvaralaštva Rainera Ptaceka te sadržaja albuma Remembering Mountains, posvećenog kultnoj kantautorici Karen Dalton.

Posljednja emisija: Subota, 17.06.2017 23:00

Eppur si muove

Eppur si muove

Znanost

PSIHOLOŠKO U MEDICINI 21. STOLJEĆA Na Rabu je održan Hrvatski kongres psihosomatske medicine i psihoterapije, s podnaslovom "Psihološko u medicini 21 stoljeća". S obzirom na niz suvremenih znanstvenih i kliničkih spoznaja, koje ukazuju na to koliko psihološki čimbenici utječu na nastanak i tijek bolesti, organizatori su zaključili da je potrebno na jednom mjestu okupiti kirurge, dijabetologe, onkologe, endokrinologe, psihijatre, psihologe, socijalne radnike i drugo medicinsko osoblje. Svrha je podignuti razinu svijesti o kompleksnosti bolesti, o važnosti prevencije ali i psihološke pomoći pacijentima na svim razinama zdravstvenog sustava. O kongresu razgovaramo s profesorom dr. Veljkom Đorđevićem i prof. dr Marijanom Braš. Urednica: Rajka Rusan.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 29.05.2017 16:03

Eurofest

Eurofest

Glazba

Večeras ćeet slušati snimku koncerta španjolske pjevačice Amparo Sanchez održanog u Munchenu 2015.

Posljednja emisija: Petak, 16.06.2017 20:00

Filmomanija

Filmomanija

Kultura, umjetnost, film

O 26. Danima hrvatskog filma koji traju od 16. - 20. lipnja Josip Grozdanić razgovara s predsjednicom Vijeća Dana hrvatskog filma i filmskom kritičarkom Dianom Nenadić.

Posljednja emisija: Petak, 16.06.2017 08:45

Filmoskop

Filmoskop

Umjetnost, film

Nikola Strašek bavi se filmom "Sluškinja" Chan-wook Parka, Marijan Krivak filmom "Matura" Cristiana Mungiua, a Ejla Kovačević filmom "Stilistica" Oliviera Assayasa.

Posljednja emisija: Subota, 17.06.2017 13:00

Glazba i obratno

Glazba i obratno

Glazba, umjetnost

U nastavku niza u kojem pratimo snimke nastupa eksperimentalnih glazbenika koje je u siječnju organizirao Švedski radio, u povodu proslave Rođendana umjetnosti, slušamo dio improvizacijskog nastupa legendarnog umjetnika koji se potpisuje kao Lustmord - kreatora dark ambient glazbe. Urednica: Iva Lovrec Štefanović

Posljednja emisija: Petak, 01.07.2016 22:30

Hrvatska proza - Bojovnica Androgina 2

Hrvatska proza - Bojovnica Androgina 2

Umjetnost, književnost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 12.06.2017 22:03

Hrvatski glazbeni abecedarij

Hrvatski glazbeni abecedarij

Glazba

U današnjoj emisiji objavljujemo tekst Nade Bezić o Igoru Gjadrovu kao dirigentu Društvenog orkestra Hrvatskoga glazbenog zavoda, uz njihove izvedbe skladbi Zajca, Respighija, Bacha, Vancaša, Ivančića, Bajamontija, Vanhala i Lisinskog.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 19.06.2017 10:00

Istina na vjetrometini povijesti

Istina na vjetrometini povijesti

Primjenjujući pravo da dođemo do pravde često puta doživljavamo neuspjeh. Posebno je teško prihvatiti takav neuspjeh kada smo uvjereni da su svi argumenti na našoj strani, a još je bolnije kada se nadležni za primjenu prava oglušuju na legitimne zahtjeve vidno oštećenih i stradalih. Svjedočanstvo o dva takva primjera možete poslušati u današnjoj emisiji, za koju su neposredni povodi bili uhićenja i podizanje optužnice protiv bivših pripadnika HVO-a u Bosanskoj Posavini, koji čekaju početak suđenja u lipnju, te ubojstvo djece granatom na košarkaškom igralištu 10. lipnja 1993. u Vitezu, koje još do danas nije istraženo i nitko za njega nije odgovarao.

Posljednja emisija: Srijeda, 31.05.2017 14:00

Izlog sadašnjice

Izlog sadašnjice

Glazba, kultura

U ciklusu predstavljamo središnji događaj sezone Francuskoga radija, odnosno njihov festival Presences, snimkama s ovogodišnjeg izdanja koji je održan od 10. do 19. veljače. Treća emisija u nizu predstavlja solistička, komorna, zborska i orkestralna djela Luciana Beria, Ondreja Adameka, Helene Tulve, te središnje osobnosti ovogodišnjeg festivala, skladateljice Kaije Saariaho. Pripremila: Karolina Rugle. Odabrala urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović.

Posljednja emisija: Srijeda, 31.05.2017 20:00

Jazzolovka 22.06.2017.

Jazzolovka 22.06.2017.

Glazba

Novo izdanje Jazzolovke donosi svježe rezultate s top liste. Na prvom je mjestu već osmi tjedan zaredom: „Ribari“ - A. J. JAZZ QUINTET! U emisiji slušamo i posljednji prijedlog u ovoj sezoni Jazzolovke. To su DAMJANS – "Big Game Playing". Riječ je skladbi s trećeg albuma Damjana Grbca, CD „Forest GIIPUJA“ - Čarolija šumskog koncerta u drvenom pakiranju, koji donosi originalan organski spoj glazbenog, tradicijskog i geografskog u Hrvatskoj, a sniman je – u stoljetnoj šumi u Parku prirode Učka.

Posljednja emisija: Četvrtak, 22.06.2017 15:15