Antologija pripovijetke - A. P. Čehov 2

Antologija pripovijetke - A. P. Čehov 2

Kultura, umjetnost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 26.03.2018 22:03

Ars acustica - Charo Calvo: Qualia 1 dio

Ars acustica - Charo Calvo: Qualia 1 dio

Dramski program

Qualia predstavlja pet žena umjetnica od kojih je jedna sama autorica. Sve one žive u Belgiji a dolaze iz različitih zemalja i kulturoloških sredina. Na svojim materinjim jezicima prepričavaju životni trenutak koji ih je vrlo intenzivno obilježio. Autorica istražuje kako prenijeti iskustvo kroz jezik kada su izgovorene riječi prevedene i izgovara ih druga osoba. Ispituje uporabu zvuka u pričanju priča kao i moć zvuka da izazove mentalne slike. Priče koje ćemo čuti u prvoj emisiji izgovaraju Kitty Crowther čija je majka Šveđanka a otac Englez, govori na francuskom a u šestoj godini izgubila je sluh, te Izraelka Zahawa Seewald koja svoju priču priča na hebrejskom.

Posljednja emisija: Subota, 21.04.2018 23:30

Baština, mi i svijet - Sovjetska moderna baština

Baština, mi i svijet - Sovjetska moderna baština

Kultura, umjetnost, znanost

Posljednja emisija: Nedjelja, 08.04.2018 09:30

Bibliovizor - Proza u prijevodu: Palmen, Obioma, Kehlman

Bibliovizor - Proza u prijevodu: Palmen, Obioma, Kehlman

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Damir Radić za emisiju piše o romanu "Ti kažeš" suvremene nizozemske autorice Connie Palmen koji je prevela Romana Perečinec. Roman je to o umjetničkoj i ljubavnoj vezi između slavne pjesnikinje Sylvije Plath i njezinog partnera, također pjesnika, Teda Hughesa, ispričan iz Hughesove perspektive. Chigozie Obioma autor je romana "Ribari", koji je prevela Mirna Čubranić. Taj roman, koji govori o obitelji nigerijskih ribara, a čija je poetika bliska magijskom realizmu, prikat će Vesna Solar. Milka Car piše o noveli "Trebao si otići" Daniela Kehlmanna, u prijevodu Latice Bilopavlović Vuković. Novela je to tjeskobne atmosfere o jednom kratkom obiteljskom putovanju.

Posljednja emisija: Subota, 14.04.2018 16:03

Didov san - Mile Rupčić

Didov san - Mile Rupčić

Društvo

"Amerika nije rad i znoj, postoje Hollywood i Frankie Boy, Disneyland, baseball i rock and roll. Vrijeme očaja, vrijeme nade, jedni ruše a drugi grade, prolaze ratovi, padaju vlade, Pitove ruke više nisu mlade, Od Aljaske do Meksika to je ona druga slika, Pit, i to je Amerika." Azrin hit iz '81. priča je o životu djeda Mile Rupčića, glumca, pjevača, kantautora, enologa, poduzetnika i trgovca. Njegov život u Americi nadahnuo je teatrologa Rupčića da napiše monodramu o životu hrvatskih iseljenika. Nije vjerojatno tada ni slutio da će zbog nje i sam postati iseljenik, no za razliku od svoga djeda, u Velikoj je jabuci ostvario snove.

Posljednja emisija: Nedjelja, 15.04.2018 16:03

Doba znanosti 20.04.2018.

Doba znanosti 20.04.2018.

Znanost

Posljednja emisija: Petak, 20.04.2018 16:03

Do korica - Bijela noć ljubavi Gustawa Herling-Grudzinskog

Do korica - Bijela noć ljubavi Gustawa Herling-Grudzinskog

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

Tema emisije je novela ili kratki roman „Bijela noć ljubavi“ Hustava Herlinga Grudzinskog. Tekst je to koji govori o kazalištu, umjetnosti, starenju i inventuri vlastitog života. Gustav Herling-Grudzinski bio je poljski prozaik, esejist i novinar. Rođen je 1919.u središnjoj Poljskoj, nakon 2. svjetskog rata bio je politički emigrant, a umro je 2000. u Italiji. Njegovo je najpoznatije djelo „Dnevnik pisan noću“. O knjizi za emisiju piše Dario Grgić, a ulomak iz romana u prijevodu Mladena Martića pročitat će Dunja Sepčić.

Posljednja emisija: Petak, 20.04.2018 22:03

Dokumentarna radio drama - Jasna Mesarić, Marija Pečnik Kvesić: "Čovjek od bronce"

Dokumentarna radio drama - Jasna Mesarić, Marija Pečnik Kvesić: "Čovjek od bronce"

Dramski program

Jasna Mesarić, Marija Pečnik Kvesić: ČOVJEK OD BRONCE

Posljednja emisija: Utorak, 17.04.2018 14:00

Dubrovačke ljetne igre - Svečano zatvaranje 68. Dubrovačkih ljetnih igara i dodjela nagrade Orlando

Dubrovačke ljetne igre - Svečano zatvaranje 68. Dubrovačkih ljetnih igara i dodjela nagrade Orlando

Glazba, kultura

Dodjela nagrade Orlando Ludomir Michal Rogowski: Dubrovačke impresije Henryk Wieniawski: 1. koncert za violinu i orkestar u fis-molu, op. 14 Edvard Grieg: Peer Gynt - 1. i 2. suita Aleksej Semenenko, violina Simfonijski orkestar HRT-a Alberto Veronesi, dirigent spuštanje festivalske zastave

Posljednja emisija: Petak, 25.08.2017 08:00

Duhovni profili - Personalizam i pravo 2.

Duhovni profili - Personalizam i pravo 2.

Religija, društvo, znanost

Koliko je i kako personalizam utjecao na stvaranje Univerzalne deklaracije Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima te na poslijeratnu političku arhitekturu Europe? Na koji način je demokršćanska politička agenda povezana s personalizmom i koliko je prisutna u temeljima Europske unije? O tim i drugim temama u novoj emisiji "Duhovnih profila" govore dr. sc. Ivan Čulo i autor emisije Vladimir Lončarević. Urednica je Antonia Hrvatin Roth.

Posljednja emisija: Petak, 20.04.2018 10:30

Eklektica - Mehldau: After Bach

Eklektica - Mehldau: After Bach

Glazba, umjetnost

Brad Mehldau jedan je od najzapaženijih američkih i svjetskih jazz pijanista i skladatelja srednje generacije. No, njegovi interesi, glazbeni svjetonazor i interpretativne ambicije uvijek su nadrastali okvire jazza. Nova Eklektica donosi osvrt na njegov novi album After Bach, u cijelosti posvećen velikom baroknom skladatelju. Autor je Denis Leskovar, a urednica Manuela Frkić Žaja

Posljednja emisija: Subota, 31.03.2018 23:00

Eppur si muove - Modeliranje mozga

Eppur si muove - Modeliranje mozga

Znanost

U emisiji ćemo objaviti prvi dio predavanja "Modeliranje mozga i umjetna inteligencija" studenta medicine Nikole Prpića.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 02.04.2018 16:03

Filmomanija - Smrt Staljina

Filmomanija - Smrt Staljina

Kultura, umjetnost, film

Posljednja emisija: Petak, 20.04.2018 08:45

Filmoskop 14.04.2018.

Filmoskop 14.04.2018.

Umjetnost, film

Višnja Vukašinović bavi se filmom "Isabelleino sunce" Claire Denis, a Josip Grozdanić odnosom stripa "Staljinova smrt" Fabiena Nuryja i Thierryja Robina te njegove istoimene filmske adaptacije u režiji Armanda Iannuccija.

Posljednja emisija: Subota, 14.04.2018 13:00

Francuski val - Madeleine Peyroux live @ FIP, Paris, 2017

Francuski val - Madeleine Peyroux live @ FIP, Paris, 2017

Glazba

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 16.04.2018 14:00

Glazba i obratno: Noviteti GOD Records produkcije (3)

Glazba i obratno: Noviteti GOD Records produkcije (3)

Glazba, umjetnost

Tijekom travnja u ciklusu Glazba i obratno ponovno predstavljamo recentno objavljene albume austrijske nakladničke kuće "God Records" koju vodi glazbenik i skladatelj Slobodan Kajkut. Njihova su izdanja usmjerena na različite oblike eksperimentalne i druge suvremene glazbe, a objavljuju glazbu ekskluzivno na vinilnim pločama. Prestižna izdanja koja predstavljamosada nose brojeve 42 do najnovijeg 49 koji će upravo u našem ciklusu imati pretpremijeru, odnosno moći će se čuti prije izlaska albuma.

Posljednja emisija: Petak, 20.04.2018 22:30

Hrvatska proza - M.Buljan - Tajkun 2

Hrvatska proza - M.Buljan - Tajkun 2

Umjetnost, književnost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 16.04.2018 22:03

Hrvatski glazbeni abecedarij - Srećko Albini

Hrvatski glazbeni abecedarij - Srećko Albini

Glazba

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 16.04.2018 10:00

Istina na vjetrometini povijesti

Istina na vjetrometini povijesti

U povodu obilježavanja sjećanja na žrtvu Vukovara, u današnjoj emisiji govorimo o stvarnoj Vukovarki S., junakinji romana "Živa glava" Juilenne Eden Bušić, koja je prošla strahovitu borbu za vlastiti život te bila višestruko silovana za vrijeme okupacije u stalnom okruženju pripadnika tzv. JNA i paravojnih četničkih postrojbi, sve do do pada Vukovara, 18. studenoga, 1991. U Domovinskom ratu, tijekom okupacije Vukovara i drugih hrvatskih mjesta, silovanje je bilo jedno od vojno-strateških metoda etničkog čišćenja. O tim masovnim silovanjima u Hrvatskoj se progamirano šutjelo, sve dok S. nije odlučila tužiti svoje silovatelje i progovoriti o zarobljenim i silovanim ženama, koje je jugoslavenska vojska držala kao seksualne robinje. U emisiji pratimo tijek suđenja. U ponovljenom postupku okrivljenici su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, ali za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva nisu odgovarali, jer su pobjegli na teritorij Republike Srbije. Obojica su hrvatskom pravosuđu nedostupni. U emisiji gostuju spisateljica Julienne Eden Bušić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, stručnjak za međunarodno pravo u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Toma Galli, saborski zastupnik i psihijatar Goran Dodig, doktorica Vesna Bosanac i čikaška Hrvatica, koja se za vrijeme Domovinskoga rata preselila u Hrvatsku kako bi pomagala silovanim ženama, Mary Ann Rukavina. Tražimo odgovore neshvatljive moralne ravnodušnosti. Zašto su institucije više od dvadeset godina dopustile da žrtve silovanja šute? Zašto zločini nisu procesuirani? Zašto počinitelji nisu kažnjeni? Tko je odgovoran? Uz ostalo, istražujemo primjenu instituta izručenja i njegovo funkcioniranje na području bivše SFRJ i primjenu Zakona iz 2015. godine o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu. Autorice: Ivana Perkovac i Antonija Tomičić. Urednik: Krešimir Čokolić.

Posljednja emisija: Srijeda, 29.11.2017 14:00