Andro Giunio i Miodrag Gladović: Zvuk od zida

Andro Giunio i Miodrag Gladović: Zvuk od zida

Andro Giunio i Miodrag Gladović: audio video instalacija u maloj dvorani Pogona Jedinstvo ostvarena u sklop programa Nove zvučne perspektive

Zvukove audio instalacije švicarskog umjetnika Zimouna koja je bila postavljena u velikoj dvorani Pogona, Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu, multimedijski umjetnici Andro Giunio i Miodrag Gladović koristili su kako bi oblikovali svoj audio rad. Dekonstruirali su zvuk izvorne instalacije i izolirali njegovu osnovnu jedinicu - udarac konopca o veliku plohu papira - te od nje sklopili svoju kompoziciju Zvuk od zida.

U sklopu izložbe švicarskog sound art umjetnika Zimouna, koja je pod nazivom Zid od zvuka tijekom travnja 2018. bila postavljena u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade u organizaciji Biroa suvremene umjetničke prakse Kontejner, umjetnici Miodrag Gladović i Andro Giunio (u suradnji sa studentima zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti) pozvani su da osmisle autorsku instalaciju koja bi reflektirala i interpretirala određene specifičnosti Zimounove zvučne instalacije.

Zimounova instalacija izgledala je kao jednostavni bijeli zid koji se protezao duž golemog crnog prostora bivše tvorničke hale Pogona. No, zid je zapravo bio sastavljen od dva reda ovješenog bijelog papira između kojih je smješteno 28 tankih konopaca od konoplje koje se pokretali elektromotori. Mnoštvo udaraca konopaca o papirnatu plohu proizvodilo je zvuk. Ritam multipliciranih sitnih udaraca formirao se različitim frekvencijama okretaja užadi i stvarao šumovitu i saturiranu zvučnu sliku. Zvuk se doživljavao kao izrazito prostorna pojava – približivši mu se posjetitelj je čuo pojedinačne zvukove, a udaljivši se mnoštvo zvukova stapalo se u jednu sveobuhvatnu zvučnu sliku.

Svoju audio video instalaciju na temelju Zimounovog Zida od zvuka, Miodrag Gladović i Andro Giunio zamislili su kao svojevrsnu dekonstrukciju originalne zvučne slike. Zvuk Zimounove instalacije snimali su različitim mikrofonima na različitm pozicijama pokušavajući pronaći zvučno zanimljive točke udaranja konopaca u papir. Izoliran zvuk pojedinog udarca, osnovnu jedinicu od koje se sastoji instalacija koristili su kao gradivni materijal svojeg rada. Rezultat je bila audio-vizualna instalacija, prezentirana u manjem prostoru Pogona, koja koristi nekoliko različitih softverski generiranih sinusoida, kao reference na užad, koje svojom promjenjivom amplitudom i frekvencijom aktiviraju kratke uzorke snimljene mikrofonom s originalne instalacije. Određenim programiranjem bilo je moguće radikalno mijenjati dinamiku ponašanja instalacije. 

Za Sliku od zvuka, Miodrag Gladović i Andro Giunio, u suradnji sa studentom Akademije likovnih umjetnosti Filipom Borellijem, formirali su kompoziciju Zvuk od zida koja demonstrira neke od spomenutih procesa. Prvih nekoliko minuta kompozicije čuje se izvorni ambijent Zimounove instalacije u velikoj dvorani Pogona Jedinstva, potom postupno u prvi plan ulaze kratki uzorci i snimke koji formiraju preostalu strukturu. Svi zvukovi koji su korišteni različite su snimke originalne Zimounove instalacije obrađene uglavnom u dinamičkoj i vremenskoj domeni, s odnosima postavljenim tako da dinamičke karakteristike snimljenih signala međusobno utječu jedne na druge u različitim kombinacijama.

O autorima:

Andro Giunio je dizajner vizualnih komunikacija i glazbenik. Docent je na odsjeku Medijskog dizajna Sveučilišta Sjever u Koprivnici. U umjetničkog praksi najčešće se bavi glazbenim performansom. Nastupio je samostalno na Platformi novog zvuka: Sinelinea 2012., 2013. i 2016.. Godine 2017. za emisiju Slika od zvuka realizirao je Kompoziciju za neugođenu gitaru. Godine 2018. Boravio je u rezidencijalnom programu Otvoreni studio  Galerije Miroslav Kraljević  i nastupio na Izlogu suvremenog zvuka u Studentskom centru. 

Miodrag Gladović je inženjer elektroakustike, glazbenik i multimedijski umjetnik. Izuzetno širokog umjetničkog senzibiliteta, Gladović je aktivan u najrazličitijim glazbenim projektima, od post punk/hardcore bendova do eksperimentalnih radova. Njegov je umjetnički rad nerijetko povezan s razvojem tehnologije i fokusiran na istraživanje novih mogućnosti muzičke ekspresije. S Bojanom Gagićem djeluje kao umjetnički duo Lightune.G koji se bavi luminoakustičkom kompozicijom. 

O emisiji Slika od zvuka

Izvorna umjetnička djela suvremenih vizualnih umjetnika ostvarena u mediju zvuka: sound art ili zvukovna umjetnost.

Pročitaj više

Slika od zvuka
Slika od zvuka

HRT – HR 3 — Umjetnost

Izvorna umjetnička djela suvremenih vizualnih umjetnika ostvarena u mediju zvuka: sound art ili zvukovna umjetnost.