Bezimena skupina autora: Kiparski razgovori utorkom (za radio), Pomerio 5, Rijeka

Bezimena skupina autora: Kiparski razgovori utorkom (za radio), Pomerio 5, Rijeka

Performans Bezimena skupina autora: performans "Kiparski razgovori utorkom", Gliptoteka HAZU, 20. rujna 2018.

Audio rad “Kiparski razgovori utorkom (za radio), Pomerio 5, Rijeka” koji možete čuti u ovoj emisiji Slike od zvuka nastao je suradnjom skupine od šesoro autora, svih redom već bogatih umjetničkih biografija: to su kipar Đorđe Jandrić, glazbenici Josip Maršić i Zoran Medved koji djeluje kao dvojac pod imenom JMZM, kipar Nikola Nenadić, kiparica i saksofonistica Ela Štefanac te kipar i multimedijski umjetnik Žarko Violić, koji je između ostaloga na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Splitu predavao netaktilnu skulpturu, a koja je uključivala senzacije mirisa, okusa, svjetla i zvuka. 

Iako su svi međusobno autorski surađivali, u različitim projektima i u različitim konstelacijama - JMZM su, na primjer autori glazbe te dizajneri i montažeri zvuka u eksperimentalnom filmu Đorđa Jandrića "HRPA ZgRiZg",  a često su surađivali s Žarkom Violićem u njegovim performansima kao što je na primjer performans "Predsjednički govor"... No, kao autorska skupina i to, kako kažu, zasad bezimena, nastupili su do sada samo jednom: izveli su audio performans na otvaranju 13. Trijenala kiparstva 20. rujna 2018. u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Jer, kako opisuju poticaj za taj zajednički performans, sastaju se i druže redovito, utorkom navečer, u Rijeci, na adresi naznačenoj u nazivu audio rada, u većem ili manjem broju, uz kulinarske delicije i vino vode se razgovori uglavnom o umjetnosti...

Na temelju toga performansa, odnosno na temelju snimka žive izvedbe koja je pak nastala na temelju stvarnih životnih situacija, kao iduća - radijska – varijanta, oblikovan je audio rad koji možete čuti u ovoj emisiji. Riječ je o međusobnoj komunikaciji, no takvoj komunikaciji koja se ne želi ograničiti isključivo na verbalnu, o komunikaciji u kojoj se isprepleću i nadopunjavaju različita izražajna sredstava: riječi, nedefinirani zvukovi, glazbene fraze… Riječ je ovdje o mogućnosti razumijevnja i međusobnog kreativnog nadopunjavanja u kojem svatko doprinosi svojim načinom izražavanja, svojom osobnom reakcijom, nepredvidivom I trenutačnom. Kakofonija ovog razgovora, nadilazi potrebu racionalnog i opće razumljivog, no dopušta da se dogodi i čuje svaki pojedinačni glas.

O emisiji Slika od zvuka

Izvorna umjetnička djela suvremenih vizualnih umjetnika ostvarena u mediju zvuka: sound art ili zvukovna umjetnost.

Pročitaj više

Slika od zvuka
Slika od zvuka

HRT – HR 3 — Umjetnost

Izvorna umjetnička djela suvremenih vizualnih umjetnika ostvarena u mediju zvuka: sound art ili zvukovna umjetnost.

Najave

JANA WINDEREN: SOKKVA

Subota, 15.08.2020. 23:30 - 23:55

HRVOJE PELICARIĆ : JEZICI ( RAD U NASTAJANJU , ZA RADIO)
Subota, 22.08.2020. 23:30 - 23:52

TONKA MALEKOVIĆ: TOČKE SUSRETA
Subota, 29.08.2020. 23:30 - 23:55

Sve najave