Cijepljenje za sve, kako rade u Londonu, opasnosti tromboze

Cijepljenje za sve, kako rade u Londonu, opasnosti tromboze Cijepljenje za sve, kako rade u Londonu, opasnosti tromboze
hematolog iz KBC-a Zagreb primarijus Dražen Pulanić hematolog iz KBC-a Zagreb primarijus Dražen Pulanić
glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Cecilija Rotim glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Cecilija Rotim

epidemiologinja Diana Mayer

Do kraja travanja trebalo bi nam stići 203 tisuće doza Pfizera cjepiva , 170   tisuća Astrazenece , 70 tisuća Moderne i očekuje se i 16 tisuća 800 doza novoga cjepiva Johnson Johnson. Ako stignu planirane doze  cjepiva protiv Covida 19 možemo uskoro očekivati i cijepljenje svih koji to žele na cijepnim punktovima. Da se o tome ozbiljno razmišlja potvrdila je za Hrvatski radio  epidemiologinja  Diana Mayer.

- Nećemo čekati da procijepimo baš sve u drugoj fazi ,vidjet ćemo prema potrebi i ovisno od županije do županije. Mi smo spremni za sve opcije i očekujem da će nakon dva do tri tjedna biti mogućnost da se cijepe svi građani koji to žele. Organizacijski je sve moguće, navikli smo raditi u različitim uvjetima rada i različitim prostorima, prilagodit ćemo se, poručuje Mayer.

Do kraj tjedna masovno cijepljenje na Zagrebačkome velesajmu

Nastavlja se cijepljenje građana protiv Covida 19 na Zagrebačkom velesajmu. Interes je velik potvrdila nam je glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Cecilija Rotim u emisiji Izaberi zdravlje.

Komentirala je i odziv građana na pozive za cijepljenje elektroničkim putem. 

Danas imamo  potvrđen dolazak nešto manje od tri tisuće osoba iz druge faze cijepljenja. - Do kraja tjedna stariji od 65 godina i kronični bolesnici trebali bi biti cijepljeni. Za jučer smo poslali 2660 mailova i potvrđeno nam je za 1569 osoba. Više od tisuću osoba nam nije potvrdilo dolazak. Ne znamo je li u pitanju neotvaranje mailova, neodgovaranje samoga termina ili im ne odgovara cjepivo s kojim trenutačno cijepimo (AstraZenecino cjepivo). Ostalih 1200 osoba potvrđeni su od strane liječnika obiteljske medicine kojim se ovim putem zahvaljujem, rekla je Rotim.

Može li andol spriječiti moguću trombozu nakon cijepljenja

Strah od moguće tromboze nakon cijepljenja protiv Covida- 19 posebice cjepivom Astrazenece i dalje je prisutan.

Može li se mogućnost tromboze nakon cijepljenja prevenirati nekim lijekom poput andola pitali smo u emisiji Izaberi zdravlje hematologa iz Kliničko bolničkoga centra Zagreb primarijusa Dražena Pulanića.

Ne treba se uzimati nešto prije cijepljenja protiv zgrušavanja krvi ili nešto što se ubraja u te antiagregacijske lijekove, ne treba se uzimati lijek protiv funkcije trombocita niti lijek protiv zgrušavanja krvi unaprijed jer ti lijekovi zapravo mogu napraviti probleme, mogu napraviti krvarenja, mogu napraviti i snižene vrijednosti trombocita, mogu učiniti da ti trombociti slabije funkcioniraju i može se napraviti veliki klinički problem. Ne treba nikako uzimati lijekove na svoju ruku.

Ako netko uzima svoj lijek od ranije treba ga nastaviti uzimati, ne treba ukidati svoju kroničnu terapiju, ali ne treba na svoju ruku uzimati neki novi lijek preventive radi, ističe Pulanić.

 

 

 

Cijepljenje za sve, kako rade u Londonu, opasnosti tromboze

O emisiji Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Pročitaj više

Izaberi zdravlje
Izaberi zdravlje

HRT – HR 1 — Društvo, kontakt, znanost

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Sljedeća emitiranja

Utorak, 11.05.2021. 08:05 - 08:55

Utorak, 18.05.2021. 08:05 - 08:55