CroAsan - Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

CroAsan - Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

U emisiji gostuje, prof. dr. Darko Žubrinić redoviti profesor matematike na FER-u, koji se uz to bavi vrlo aktivno našom glagoljicom te je predsjednik je Društva prijatelje glagoljice. Vrlo je zauzet i u proučavanju povijest hrvatske znanosti i često popularizira Hrvatsku u svijetu. Društvo prijatelja glagoljice je vrlo aktivno u proučavanju i promicanju glagoljaške baštine te ima niz aktivnosti, a među inima je istražiti gdje su sve Hrvatske glagoljičke knjige, diljem svijeta. Pouzdano se zna da su u čak 27 zemalja.

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobiljaznih simbola nacionalnog identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega samo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu.

Proglašenje tog Dana, inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je 22. veljače odabrao kao spomen na dan kada je u ličkom mjestu Kosinju 1483. godine tiskana prva hrvatska glagoljička knjiga, Misal po zakonu Rimskog dvora.

 

Društvo je osnovano 22. veljače 1993. u prostorijama Matice hrvatske u Zagrebu, na 510. obljetnicu tiskanja glagoljičkoga Misala po zakonu Rimskoga dvora. Zamisao o osnivanju pojavila se 1991. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, tijekom jednoga od mnogih zajedničkih razgovora s Vladimirom Ćepulićem. Još prije osnutka veliku su pomoć i podršku pružili profesori Eduard Hercigonja, Stjepan Damjanović i Josip Bratulić s Filozofskoga fakulteta, kao i Milan Mihaljević sa Staroslavenskoga instituta. Osnivanje društva, s Vladimirom Ćepulićem kao prvim predsjednikom, bilo je nastavak temeljnih zasada Staroslavenske akademije utemeljene još 1902. u gradu Krku. Na osnivačkoj skupštini našli su se na okupu predstavnici Katoličke Crkve u Hrvata, HAZU-a, Sveučilišta u Zagrebu. Upoznavanje hrvatske glagoljičke baštine počelo je s velikim poletom održavanjem predavanja i tečajeva glagoljice, najprije u dvoranama FER-a, kasnije u prostorijama Matice hrvatske, a zadnjih godina i u prostorijama Nadbiskupijskoga pastoralnoga instituta na Kaptolu. Godine 1995. utemeljen je u društvu i mješoviti pjevački zbor ‘Bašćina’, koji promiče glagoljaško pjevanje. 

Urednik emisije je Vesna Jurić Rukavina.

O emisiji CroAsan

CroAsan ili hrvatski san emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju.

Pročitaj više

CroAsan
CroAsan

HRT – Radio Sljeme — Mozaik

CroAsan ili hrvatski san emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju.