CroAsan - Zagreb u ozračju Festivala EU arheologije

CroAsan - Zagreb u ozračju Festivala EU arheologije CroAsan - Zagreb u ozračju Festivala EU arheologije
Logo Festivala EU arheologija u AMZ Logo Festivala EU arheologija u AMZ
ravnatelj AMZ Sanjin Mihelić i urednica emisije Vesna Jurić Rukavina foto: Radio Sljeme ravnatelj AMZ Sanjin Mihelić i urednica emisije Vesna Jurić Rukavina foto: Radio Sljeme

Arheološki muzej u Zagrebu organizira Festival EU arheologije kojim će povezati partnere iz arheološke struke iz svih država Europske Unije unutar jedinstvenog programa koji će se odvijati u Zagrebu. Javnost će biti upoznata s draguljima i čarima europske arheologije, novostima iz svijeta arheologije ali i s tajnama iz prošlosti koje su razasute širom našeg kontinenta. O Festivalu, koji počinje sutra, govori Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu i urednik dvojezičnog znanstvenog kataloga “Arheologija i turizam u Hrvatskoj”.

 

Arheološki muzej u Zagrebu u svojim počecima najprije je bio u sastavu Narodnog muzeja osnovanog 1846. godine koji je 1866. postao je Zemaljski zavod Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, pod upravom JAZU-a i Sabora te je bio podijeljen na dva odjela: Arheološki odjel i Prirodoslovni odjel. Od godine 1878. Arheološki odjel osamostaljuje se, no djeluje u sklopu Narodnog muzeja. Samostalan muzej postaje godine 1940. Od 1945. godine Arheološki muzej u Zagrebu nalazi se u palači Vranyczany-Hafner na Zrinjevcu. Danas muzejske fondove broje više od 450 000 različitih artefakata prikupljenih iz različitih izvora. Većina ih je nacionalnog podrijetla, s teritorija koji pripadaju hrvatskom povijesnom teritoriju, za razliku od drugih sličnih muzeja u Hrvatskoj, Arheološki muzej u Zagrebu uključuje i bogate zbirke i spomenike iz inozemstva. Uz egipatsku zbirku i značajan je dio Numizmatičke zbirke. Muzej čuva i nekoliko značajnih zbirki grčkog i rimskog podrijetla. Posebno se ističu bogata zbirka oslikanih grčkih vaza južnog talijanskog i grčkog podrijetla, dragocjena zbirka kamenih spomenika talijanske provenijencije te poznata zagrebačka mumija i knjiga platna iz Zagreba (Liber linteus Zagrabiensis).  Muzej vodi brigu i o arheološkom parku "Andautonija" u Šćitarjevu. 

Urednik emisije je Vesna Jurić Rukavina.

O emisiji CroAsan

CroAsan ili hrvatski san emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju.

Pročitaj više

CroAsan
CroAsan

HRT – Radio Sljeme — Mozaik

CroAsan ili hrvatski san emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju.

Sljedeća emitiranja

Petak, 03.04.2020. 18:30 - 18:55

Petak, 10.04.2020. 18:30 - 18:55