Da se mene pita: Blagdani

Da se mene pita: Blagdani

(foto: Lea Domijan Fišter HRT RR)

Jučer je stupio na snagu novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima. Dan državnosti ponovno će se obilježavati 30. svibnja, a novi je blagdan 18.studenoga - Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Nakon nedavne izmjene Zakona koji od ove godine stupa na snagu, broj neradnih dana ostaje i dalje 13. I dok jedni tvrde da imamo previše blagdana, mnogi kažu , pa mogli su nam i 2 siječnja vratiti Što mislite vi? Bi li voljeli neki od sadašnjih blagdana 'odraditi' kao spomen dan ali - radni pa da se ponovo uvede 2. siječnja kao neradni dan?

Ovako izgleda kalendar blagdana i neradnih dana, pa možda već unaprijed možete razmišljati koji će te s kojim moći spojiti da dobijete mini godišnji odmor.

01.01.2020., srijeda, Nova godina

06.01.2020., ponedjeljak, Sveta tri kralja (Bogojavljenje)

12.04.2020., nedjelja, Uskrs

13.04.2020., ponedjeljak, Uskrsni ponedjeljak

01.05.2020., petak, Praznik rada

30.05.2020., subota, Dan državnosti

11.06.2020., četvrtak, Tijelovo

22.06.2020., ponedjeljak, Dan antifašističke borbe

05.08.2020., srijeda, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

15.08.2020., subota, Velika Gospa

01.11.2020., nedjelja, Dan svih svetih

18.11.2020., srijeda, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

25.12.2020., petak, Božić

26.12.2020., subota, Sveti Stjepan

Slovimo kao majstori u spajanju blagdana ali nam majstorije sve teže uspijevaju! Jučer smo dočekali Novu godinu , većini je bio neradni dan, a već danas je većina opet na poslu. Nekada se Nova godina obilježavala dva dana – 1. i 2. siječnja pri čemu su se blagdani, ako su padali u nedjelju, prebacivali na iduće radne dane u tjednu! Sjećate li se toga? Zagovornici povratka na staro, kad je riječ o novogodišnjim praznicima, brojni su turistički radnici kojima neradni 2. siječanj obično znači nekakav dvodnevni do četverodnevni aranžman, pa onda i veći promet. Mnogi kažu da im nije ni gušt na nekakav doček i da se uglavnom slavi doma ili malo oko ponoći na nekom gradskom trgu, odnosno - još bolje - ona prijepodnevna dočekivanja što su ih "izmislili" Fužinarci, a sad ih već ima i šire.

 

Slovenija i Srbija u prazničnom kalendaru i dalje imaju neradni 2. Siječnja, dok u Austriji, Francuskoj, Italiji i Grčkoj, Novu godinu neradno obilježavaju samo 1. Siječnja. Hrvatska ima 13 dana državnih blagdana koji su ujedno i neradni dani, ali nismo europski rekorderi. Austrija ima 13 neradnih dana, od kojih samo tri nisu vjerska, Slovenci ih imaju 15, od kojih su 3 vjerska . Srbija ima 13 neradnih dana, a Grčka, Italija i Francuska po 12 dana godišnje. Najmanje neradnih blagdana ima Velika Britanija. Tamo se ne radi 25 i 26. prosinca, a za Novu godinu ne rade samo 1. siječnja. Ako im blagdani „padaju“ u dane vikenda, prebacuju ih na prvi neradni dan u idućem tjednu. Neradni dani su osim toga: Veliki petak, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak. Ostali neradni dani su Bank holidays: ponedjeljak nakon prvog i zadnjeg vikenda u svibnju, te prvog ponedjeljka nakon zadnjeg vikenda u kolovozu, da bi ljudi koji rade uvijek uz neradni dan mogli koristiti i produženi vikend!

Sviđa li vam se ovaj britanski model? Jeste li zadovoljni količinom i rasporedom blagdana i neradnih dana ? Je li vam neobično da u zakonu više ne piše praznici, Ima blagdana, neradnih dana i spomendana koji se obilježavaju radno. Bi li voljeli neki od sadašnjih blagdana ipak odraditi kao radni spomen dan pa da nam vrate neradni 2. siječnja? Ili da ga dodaju pa da imamo 14 neradnih dana godišnje?

 

 

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 24.09.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 01.10.2020. 13:15 - 13:45