Da se mene pita: CRO kartica

Da se mene pita: CRO kartica

(foto: screenshot/ Vlada RH)

Želite li možda ove godine umjesto regresa dobiti Cro karticu? Sredinom prosinca prošle godine, Vlada RH Vlada je donijela odluku o uvođenju CRO kartice kao mjere za poticanje potrošnje domaćih turista. U okviru četvrte porezne reforme Ministarstva financija, na snagu je stupila stara ideja Ministarstva turizma prema kojoj će poslodavci na ime božićnica, nagrada i regresa radnicima moći isplatiti do 2.500 kn na Cro karticu, a to će biti uključeno u već neoporezivi iznos do 7.500 kn koji poslodavci godišnje smiju isplatiti radnicima. Što mislite o tome?

Riječ je o debitnim kartice što će ih banke izdavati na rok od četiri godine, a poslodavci će na nju godišnje moći uplaćivati neoporezivi dio dohotka do 2500 kuna. Ministar turizma Gari Cappelli  je izjavio je da će se kartica moći koristiti isključivo za plaćanje ugostiteljskih i turističkih usluga smještaja. Također je rekao da Cro kartica neće biti limitirana na neko određeno razdoblje u godini, iako je prvotna ideja bila da bude samo za izvan glavne turističke sezone. Također se odustalo i od prvotne ideje da se koristi samo na kontinentu, pa će - po novom -  vrijediti i u unutrašnjosti i u primorju. Rečeno je i to da će je, tko bude želo moći prihvatiti, a tko ne bude htio – navodno - neće. Još ne znamo kako će reagirati poslodavci i zašto bi se u to upuštali bez dodatnog  poreznog rasterećenja osim ako ne uvide neki drugi interes u svemu tome? Ima li tu možda i nekog novog prostora za korupciju?

Vlada očekuje  da će Cro kartica pozitivno utjecati na turističku aktivnost malog i srednjeg poduzetništva te da će potaknuti rast ponude i ojačati potencijale za turistički, ali i ruralni razvoj hrvatskog kontinenta. Zašto bi radnicima bilo dobro ili bolje ako dobiju novac na karticu, pa ga moraju potrošiti na točno određen način? Riječ je o 2.500 kuna što ih radnik mora potrošiti unutar Hrvatske u turističke svrhe, srećom, više ne izvan sezone kako su  ranije planirali, ali ipak - samo kod određenih poslovnih subjekata.Ne bi li ipak bilo bolje, ako već poslodavac želi i može isplatiti regres, da radnik tih 2.500 kuna dobije na  svoj račun te ih iskoristi kako želi?

Dobivate li uopće regres i ako da, trošite li ga na odmor ili možda ipak za krpanje kućnog budžeta? Pod pretpostavkom da uopće dobivate regres, bi li dobivanje kartice - umjesto novca - promijenilo način na koji biste proveli godišnji odmor? Da ne farbate stan ili brusite parkete, nego da se na godišnjem odmoru stvarno odmarate?! Otputujete li nekamo kad odete na godišnji odmor? Što si sve  kao turist u Hrvatskoj  možete priuštiti za 2. 500 kuna?  Hoće li i koliko uvođenje  Cro kartice poboljšati domaći turistički promet ? O tome ovoga četvrtka želimo čuti vaša razmišljanja i komentare!

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 24.09.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 01.10.2020. 13:15 - 13:45