Da se mene pita: Dajbabikunu

Da se mene pita: Dajbabikunu

(foto: HNK Ivana pl. Zajca)

Riječke legende Dajbabikunu odavno nema no milodari, Ispružene ruke , „daj koju kunu, uplati na žiro-račun“, molbe za financijsku pomoć i humanitarne akcije odavno su postale svakodnevica na koju su građani navikli. Mnogi redovito u tome i sudjeluju, bez obzira na svoje financijsko stanje. Nakon što je u medijima osvanula priča o djevojci koja prikuplja dobrovoljne priloge da bi si kupila stan, možemo li očekivati još osebujnih pokušaja ili inicijativa? Od prije nekoliko dana Riječani polemiziraju o apelu građanima za financijsku pomoć što im je uputilo HNK Ivana. Pl. Zajca. Molbu građanima da im financijski pomognu objavili su na web stranici ove institucije kao i na službenom Facebook profilu.

Objavljen je sljedeći sadržaj:

Poštovana publiko,

 Gotovo svaku večer, već desetljećima, izlazimo pred vas na pozornicu riječkog Kazališta jer vaš aplauz i podrška razlog su postojanja HNK Ivana pl. Zajca. Riječka je publika oduvijek snažno podupirala svoje kazalište i pomagala u obnovi zgrade i produkciji programa. Danas, zbog epidemioloških mjera smijemo koristiti upola manje mjesta u gledalištu po izvedbi, a i brojnoj našoj stalnoj publici se financijska situacija i sigurnost promijenila te više nisu u mogućnosti dolaziti u kazalište.Kao i mnoga kazališta u svijetu, pandemija je i vaše i naše riječko Kazalište dovela do ruba opstanka. Premda smo svi zahvalni prije svega Gradu Rijeci, dakle u prvom redu građankama i građanima Rijeke, što nam omogućuju da radimo i stvaramo, troškovi produkcije programa pokrivaju se najvećim dijelom iz prihoda od prodaje programa. Zahvaljujući programu Europske prijestolnice kulture, još mjesec dana uspijevat ćemo izvoditi predstave i koncerte koji bi nam bili teško dostupni i u “normalnim” godinama, a potpuno nezamislivi u godini u kojoj su već do sada prihodi od prodaje programa smanjeni za preko 60%.Stoga vas molimo da, ukoliko ste u mogućnosti, uz kupovinu pretplate ili ulaznice na našoj blagajni, pridodate određeni iznos koji će biti zabilježen kao donacija i upotrijebljen isključivo za produkciju kazališnih programa ove sezone.Svaki donirani iznos je važan, bit će evidentiran i moći ćete provjeriti za koji trošak produkcije programa je korišten. Ukoliko biste željeli darovati i donaciju neovisno o ulaznicama i pretplatama, to će biti moguće uplatom na žiro-račun:

HNK Ivana pl. Zajc Rijeka

IBAN: HR2623600001102027960

poziv na broj: datum uplate.

Vjerujemo da ćemo zajedno prebroditi i ova teška vremena kad se Kazalište bori za opstanak i od srca vam zahvaljujemo na svakoj pomoći!

Renata Carola Gatica, ravnateljica Hrvatske drame

Maša Kolar, ravnateljica Baleta

Giulio Settimo, ravnatelj Talijanske drame

dr.sc. Marin Blažević, intendant

Gradske ustanove jesu u teškoćama i prema zakonu ne mogu tražiti onu pomoć od države u iznosu od po  4.000 kn za zaposlenike, no prihod iz budžeta im je zajamčen. Trebaju li oni koji su ipak korisnici državnog i gradskog proračuna  na neki način dijeliti sudbinu kolega nezavisnih profesionalnih umjetnika, koji su zbog  pandemije ostali bez angažmana i  bez prihoda. Koliko znamo o tome  je li upravljanje kazalištem racionalno  i ekonomski uravnoteženo? HNK Ivana Zajca ima i jake sponzore, a povremeno nešto čujemo o velikim honorarima, sudskim troškovima, a rijetko o bilo čijoj odgovornosti. Odgovornost za to je u osnivača, dakle Grada Rijeke , kazališnog vijeća  i  uprave HNK-a, no o  tome nekom drugom zgodom. Danas vas pitamo, smatrate li opravdanom njihovu ispruženu ruku  prošnje prema građanima, koji bi im uz kupovinu ulaznica ili i bez tog, trebali pružiti milodar.

 

 

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

Da se mene pita: Dajbabikunu

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 05.11.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 12.11.2020. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Ima li dno dna dno
Četvrtak, 08.10.2020 13:15

Da se mene pita: Ulični svirači
Četvrtak, 01.10.2020 13:15

Da se mene pita: Mito, korupcija i "sređivanje"
Četvrtak, 24.09.2020 13:15

Da se mene pita: Dajbabikunu
Četvrtak, 17.09.2020 13:15