Da se mene pita: Judi, zviri i beštimje

Da se mene pita: Judi, zviri i beštimje

(foto: Pixsabay)

Njemačka u svoje zakonske propise uvodi obavezu vlasnicima na šetnju sa psima o kojima skrbe. U Austriji budući skrbnici moraju proći tečaj da bi uopće mogli nabaviti psa, plaćaju porez na pse i imaju pravobranitelja za zaštitu životinja. Hrvatska na državnoj razini nema ni pravilnik o uvjetima držanja životinja! Treba li konkretno ozakoniti držanje životinja , a možda i uvesti porez na kućne ljubimce?

U Hrvatskoj su propisani neki osnovni uvjeti za držanje kućnih ljubimaca kao što su, primjerice, zabrana trajnog vezanja ili zatvaranja pasa u boks, obavezno cijepljenje protiv bjesnoće, mikročipiranje i kontrola razmnožavanja. No ni to se ne provodi pa i dalje mnogi psi žive na lancima, neželjeni  štenci i mačići se zbog neprovedbe kastracija ostavljaju po ulicama,   30 % pasa  je neoznačeno mikročipom, a isto toliko je onih koji se ne cijepe protiv bjesnoće. Iako je sve to propisano, veterinarska inspekcija rijetko kontrolira provedbu, a kazne se ne izriču gotovo nikada.

Iz udruge Prijatelji životinja upozoravaju i  na problem uzgajivača pasa, a to je na umu imala i Njemačka kada se odlučila za propisivanje redovitih šetnji. Mnogi uzgajivači  drže pse u malim boksovima iz kojih životinje ponekad ne izađu godinama, već služe isključivo za proizvodnju štenaca. Takve pse ne smatraju kućnim ljubimcima, nego sredstvima proizvodnje. Iz Udruge upozoravaju da je kupoprodaja kućnih ljubimca u Hrvatskoj  također u zoni sive ekonomije, da je  državi potpuno nevidljiva, te da unatoč dobroj zaradi, uzgajivači ne plaćaju ni poreze ni davanja.

U Hrvatskoj nema ni jasne zakonske regulative uvjeta ili zabrane držanja egzotičnih životinja za kućne ljubimce. Upozoravaju na nedavni slučaj u Zagrebu, kada  je vlasnica  u vrtu ostavila pitona, pa je zmija pobjegla. Potencijalno opasne i egzotične životinje se prodaju bez ikakve kontrole unatoč tome što propisi postoje. Problem nastane kada ljudi, koji su nabavili takvu životinju, shvate da se ne mogu o njoj brinuti. Mnoge udruge su preopterećene zbrinjavanjem pasa i mačaka, a sad se susreću i s potrebom  zbrinjavanja zmija, iguana, egzotičnih ptica, kornjače i drugih životinja koje ljudi napuste ili im pobjegnu.

Mislite li da bi i Hrvatska trebala donijeti zakon koji će omogućiti da ljubimce smiju imati samo oni pojedinci koji su spremni odgovornost koju donosi skrb za životinju? Zakon bi mogao obuhvatiti obavezu na šetanje psa ,da životinja ne bude asocijalna, porez na kućne ljubimce  iz kojeg bi se moglo financirati zbrinjavanje napuštenih. Više  ovoj temi možete pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr , a od vas želimo čuti  razmišljanja o problemima vezanim uz svojevrsno bezakonje vezano uz kućne ljubimce.

 

 

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

Da se mene pita: Judi, zviri i beštimje

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 05.11.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 12.11.2020. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Ima li dno dna dno
Četvrtak, 08.10.2020 13:15

Da se mene pita: Ulični svirači
Četvrtak, 01.10.2020 13:15

Da se mene pita: Mito, korupcija i "sređivanje"
Četvrtak, 24.09.2020 13:15

Da se mene pita: Dajbabikunu
Četvrtak, 17.09.2020 13:15