Da se mene pita: Ksenofobija ili nešto drugo?

Da se mene pita: Ksenofobija ili nešto drugo?

(foto: Armin Durgut/PIXSELL)

„Naselili smo se u ovim krajevima jer Rimljani, nažalost, nisu poznavali tehnologiju izrade bodljikave žice i nisu imali suzavac, gumene metke, vodene topove i oklopna kola. A i da su to imali, vjerojatno im ne bi pomoglo. Ljude zapravo ne možete zaustaviti. Na kraju, ovako ili onako, oni dođu tamo gdje su naumili. I zbog toga ne treba žaliti. Naprotiv, to je dobro i pravedno.“ Napisao je nedavno u svojoj kolumni Ante Tomić. Slažete li se s njim?

„Sjetite se“, piše  Tomić“ dodavši: “ ova zemlja što je danas zovemo svojom i sebično je ograđujemo, jednom je bila tuđa zemlja. Došli smo u nju prije trinaest stoljeća, bježeći od zla, gladniji, prljaviji i očajniji od Sirijaca i Afganistanaca. Rimljani su iz svojih kula i palača zgađeno gledali mršave volove kako vuku rasklimane taljige slavenskih doseljenika. Bili su, kao i mi danas, prestravljeni za europske vrijednosti i za svoje još mlado kršćanstvo od pogana koji su se klanjali duhovima i demonima šuma i močvara. Slali su mnoge legije da zaustave divljake i zamazance. Ali, mi smo svejedno uspjeli."

Emisiju počinjem dijelom već spomenute kolumne Ante Tomića, koji stvarno potiče na razmišljanje, pa vas danas pitam, zašto se Europa boji  migranata? Ja li taj strah povezan sa strahom od drukčije kulture i običaja, izgleda, načina života ili  zbog straha  od toga da naša bogatstva neće biti dovoljna da se prehrane i neka tuđa usta?

Odakle dolaze priče o migranitma koji upadaju u kuće, plaše ljude, provaljuju u vikendice, demoliraju i pljačkaju? Je li se nekome od vas to dogodilo ili vam je netko drugi o tome pričao? Zanimljivo je pitanje Tomić postavio svima onima koji se plaše da bih ih migranti mogli opljačkati pa u kolumni piše i ovo: „Što bi vam nekakav Meho iz Damaska mogao ukrasti, a da vam hadezeovski ministri već nisu ukrali?" Slažete li se s autorom ili mislite da pretjeruje?

Ako se već Europa boji navale odraslih migranata ipak je odlučeno da treba pomoći bar djeci koja su ostala bez oba roditelja i bliže rodbine. I Hrvatska je spremna prihvatiti dio djece koja trenutno u nehumanim uvjetima žive u izbjegličkim kampovima na grčkim otocima, rekao je nedavno premijer Andrej Plenković dodavši da ne vidi razlog zbog koga bi itko razuman mogao biti protiv toga da i mi pomognemo određenom broju djece koja žive u bitno drukčijim uvjetima nego što žive naša djeca. Podupirete li i vi ideju da se u Hrvatskoj zbrine siročad iz Sirije ili Afganistana? O tome ovoga četvrtka želimo čuti vaša razmišljanja kada nas nazovete na 210 777.

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 03.12.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 10.12.2020. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Protiv govora mržnje
Četvrtak, 19.11.2020 13:15

Da se mene pita: Stožer i okupljanja
Četvrtak, 12.11.2020 13:15

Da se mene pita: Jeste li zabrinuti?
Četvrtak, 05.11.2020 13:15

Ima li dno dna dno
Četvrtak, 08.10.2020 13:15