Da se mene pita: LEX ŠERIF

Da se mene pita: LEX ŠERIF

(foto: Goran Stanzel/PIXSELL)

U tijeku postupka donošenja lokalnih proračuna za 2018. gradska vijeća i skupštine bit će uskoro dovedena u situaciju da su počela postupak po jednom zakonu, a onda su gotovo preko noći suočeni s novim. Vlada je u Hrvatski sabor uputila konačni prijedlog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, tzv "lex šerif". Zašto baš sada?

Sabor bi Zakon mogao izglasati ovaj tjedan, te ga dati u primjenu na postupke donošenja lokalnih proračuna koji su u tijeku. Zašto tako navrat na nos baš kad se donose proračuni?

Iz Vlade kao najvažniju novost u Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ističu "jačanje predstavničkog tijela i neposredni utjecaj građana na čelnike. Čelnika se može opozvati referendumom na prijedlog 20 posto ukupnog broja birača te jedinice, novina je da referendum raspiše i gradsko vijeće ili skupština dvotrećinskom većinom." 

Lex Šerif  je politička trgovina između Andreja Plenkovića i Milana Bandića koji je HDZ-u osigurao većinu u Saboru, a sad mu HDZ vraća uslugu, kažu mnogi iz oporbenih stranaka kao i članovi udurge Zagreb je NAŠ koja je zbog izmjena zakona nedavno bila organizirala prosvjed ispred Vlade

Podsjetimo, izmjenama zakona ukinulo bi se postojeće zakonsko rješenje prema kojemu se  u slučaju neusvajanja proračuna gradova, općina ili županija, istovremeno raspuštaju predstavnička tijela i razrješuju gradonačelnici. Osim toga omogućava povećanje broja upravnih odjela t.j. pročelničkih fotelja! Što mislite kako će se to odraziti na druge gradove, i općine, osim Zagreba? Čekaju li lokalni čelnici s donošenjem proračuna dok ne prihvate novi zakon? Postaju li stvarno ili lokalni čelnici još moćniji ili kako navode iz Vlade - jača utjecaj građana na čelnike?

VladajućHDZ trenutno ima najveći broj gradonačelnika, načelnika i župana (62 od 128 gradonačelnika, 195 od 427 općinskih načelnika i 12 od 20 župana) te ovim intervencijama, kroz trenutni vladajući položaj na nacionalnoj razini možda želi učvrstiti vlast i umanjiti nadzor nad vlastitim dužnosnicima i na lokalnoj razini. Je li znakovita je i SDP-ova šutnja jer, nakon vladajućih, drugi najveći broj lokalnih dužnosnika ima upravo oni?

 

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 13.12.2018. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 20.12.2018. 13:15 - 13:45

Poslušajte