Da se mene pita: Nacionalna mirovina?

Da se mene pita: Nacionalna mirovina?

(foto: Hrvoje jelavić/PIXSELL)

Slažete li se s idejom uvođenja nacionalne mirovine? Riječ je o tome da bi je primali stariji od 65 godina, koji nikad nisu bili zaposleni ili su radili manje od 15 godina što je hrvatski minimum za stjecanje mirovine, pa na nju nemaju pravo.

Danas mlađarija komentira: 'Kad nama bude vrijeme za to - mirovine više neće postojati! Neki malo stariji kažu da su trebali studirati 10 godina jer je skoro pa svejedno kad su počeli raditi,mala je razlika. Mirovina svaka, ako nije povlaštena - sramotno je mala, jadna je i nedovoljna za život. Jesu li još manju, ali ipak nekakvu, zaslužili i oni koji nikada ničim nisu doprinijeli mirovinskom sustavu?

Uvođenje nacionalne mirovine bilo bi ostvarenje jednog od predizbornih obećanja HDZ-a na prošlim parlamentarnim izborima. Radna skupina Ministarstva rada i socijalne skrbi priprema podloge za uvođenje nacionalne mirovine. Resorni ministar Josip Aladrović je izjavio da će tu radnu skupinu proširiti predstavnicima u socijalnih partnera, druga umirovljenika i akademske zajednice.
Nacionalnu mirovinu bi, prema najavama, trebali primati stariji od 65 godina koji su u sustavu rada bili manje od 15 godina ili uopće nisu radili.. Zakonodavni okvir pripremat će se tijekom iduće godine , a navodno bi prva isplata nacionalne mirovine trebala biti 2021. godine.

Vlada mora utvrditi točan broj mogućih korisnika takve mirovine , a kalkulira se s brojkom od 40.000 do 85.000 ljudi starijih od 65 godina koji nemaju uvjete za mirovinu te su korisnici raznih oblika socijalne pomoći. Nacionalna mirovina bi morala biti niža od najniže mirovine koju neka osoba može steći s minimalno 15 godina radnog staža. Ta mirovina, odnosno umirovljenički minimalac, trenutno iznosi oko 900 kuna, a prima je svaki četvrti umirovljenik

S obzirom na to da i one najniže mirovine nisu u potpunosti 'pokrivene' doprinosima, iz proračuna se godišnje u tu svrhu isplaćuje još oko milijardu i 700 milijuna kuna. Ovisno o tome koliko će iznositi nacionalna mirovina bit će potrebno još nekoliko stotina milijuna kuna . Navodno bi za državu trošak ipak bio manji jer bi onda tim ljudima ukinuo neke oblike socijalne pomoći za koje se izdvaja više novaca nego što bi trebalo za te mirovine.

Još je puno pitanja na koje ne znamo odgovore. Hoće li se nacionalna mirovina davati svima koji su navršili 65 ili 67 godina ili će se definirati neki imovinski cenzusi? Hoće li nacionalnu mirovinu dobiti i domaćice koje nikada nisu bile u radnom odnosu, koje nakon smrti partnera ipak imaju pravo na obiteljsku mirovinu? Bi li bilo bolje da se ne uvodi pojam nacionalna mirovina jer se kao takva vezuje uz mirovinski sustav, a zapravo je socijalna kategorija. Bi li uvođenje nacionalne mirovine potaklo sivu ekonomiju odnosno poslodavce da uplaćuju još manje doprinose? O tome ovoga četvrtka želimo čuti vaše razmišljanje u emisiji 'Da se mene pita'

 

 

 

 

 

 

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 09.07.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 16.07.2020. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Pravo glasa za oboljele
Četvrtak, 02.07.2020 13:15

Da se mene pita: Jesmo li ostali odgovorni?
Četvrtak, 25.06.2020 13:15

Da se mene pita: Prevaranti
Četvrtak, 18.06.2020 13:15

Da se mene pita: Zastupnici u Saboru
Četvrtak, 11.06.2020 13:15