Da se mene pita: Plaćate li svoje račune?

Da se mene pita: Plaćate li svoje račune?

(foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell)

Imate li problema s naplatom vaših potraživanja? Ili spadate među one građane koji neredovito ili nikako ne plaćaju svoje račune. Zvuči li vam nevjerojatno podatak da skoro svaki četvrti građanin Hrvatske kasni s plaćanjem financijskih obveza ili ih uopće ne podmiruje? Rečeno je to prije nekoliko dana na predstavljanju  rezultata istraživanja o navikama plaćanja u Hrvatskoj i Europi, kao i to da bi nove zakonske mjere i one koje su ušle u saborsku proceduru, domaćim tvrtkama mogle još više otežati naplatu potraživanja. Riječ je o Zakonu o stečaju potrošača i zakonu o otpisu dugova fizičkim osobama te novom ovršnom zakonu.

Istraživanje što su ga proveli  ljudi iz  tvrtke za upravljanje i naplatu potraživanja EOS grupe i poslovnog tjednika Lider, pokazuje da je  u Europi i u Hrvatskoj ostvaren blagi pozitivan trend u navikama plaćanja. Rokovi plaćanja nešto su kraći , a manji broj računa plaća se nakon dospijeća. U ostatku Europe udio računa koji se uopće ne naplate iznosi tri posto dok je u Hrvatskoj pet posto nenaplativih računa.

U Hrvatskoj se dugovi prosječno podmiruju 21 dan nakon isteka roka za plaćanje, a građani svoje obveze podmiruju brže nego poslovni subjekti. Kod nas poslovni subjekti koriste 6o dana da bi podmirili svoje obveze, uz odobrenih 38 dana za plaćanje koriste još dodatna 22 dana. Građani s plaćanjem obveza kasne prosječno 18 dana.

Gradovi Rijeka, Zagreb i mnogi drugi, nedavno su pozvali građane kojima su blokirani računi, da podnesu zahtjev za otpis dugova do 10 tisuća kuna. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je izjavio kako to nije svakodnevna mjera, ali da je, s obzirom na više od 300 tisuća blokiranih građana, otpis dugovanja do 10 tisuća kuna jedna od mjera da se taj broj smanji! Mislite li da je mjera oprosta dugova korisna? Riječ je o troškovima koji su napravljeni i netko ih mora platiti. Građani kojima se dugovi otpišu neće, platit će ostali koji svoje račune podmiruju redovno.

Iz EOS-a poručuju da kašnjenje prilikom plaćanja ili neplaćanje računa posljedično ugrožavaju uspješno poslovanje mnogih domaćih tvrtki, ali i to da otpis dugovanja demotivira potencijalne ulagače pa dugoročno utječe na stvaranje nepovoljnije poduzetničke klime . Riječ je o potraživanjima države, koja nisu naplaćena dulje od tri godine jer se pretpostavilo da nešto što nije naplaćeno tri godine, nema izgleda da će ikada biti naplaćeno.

Nisu samo poduzetnici oni koji tvrde da im je teško naplatiti potraživanja pa i to da su im najgori dužnici država, gradovi i općine jer da oni najviše kasne s plaćanjem. Čak se i bankari žale da imaju problema s naplatom potraživanja, a znamo da se banke jako dobro osiguraju u svakom pogledu.

Financijski stručnjaci tvrde da sustavno treba raditi na edukaciji i financijskom opismenjavanju kao i na povećanju odgovornosti dužnika i vjerovnika. Je li to moguće bez nekih posebnih mjera? Plaćate li svoje račune redovno ili kasnite? Možda ih uopće ne plaćate? Nakon večere u restoranu ili nakon frizure većini ne pada na pamet da uslugu ne platite, pa pozvat će policiju i pronaći će vas. A ako nekome prevedete knjigu i pošaljete račun, taj može kasniti ili uopće ne platiti? Jeste li već imali posla s naplatničarskim kućama? Što mislite o otpisu dugova?

 

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

Da se mene pita: Plaćate li svoje račune?

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 13.12.2018. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 20.12.2018. 13:15 - 13:45

Poslušajte