Da se mene pita: Pokisla predsezona

Da se mene pita: Pokisla predsezona

(foto: Hrvoje Jelavić /PIXSELL)

Prošle je godine prvi put u hrvatskoj povijesti prihod od turizma premašio deset miliijardi eura. Može li taj prihod još rasti ili se već sad trebamo zabrinuti zbog manjeg broja turista u predsezoni?

Kampovi, koji obično ostvaruju velik broj noćenja, ovaj mjesec bilježe lošije rezultate nego lani , manje je turista i u privatnom smještaju, a gosti koji dolaze samo na vikende , ostaju još I kraće, a sve to – zbog lošeg vremena!tako kažu ljudi koji se bave turzmom.

Iako se stalno raspravlja o potrebi razvoja cjelogodišnjeg truizma, većina turističkih dolazaka i noćenja u Hrvatskoj se ostvaruje tek u dva ljetna mjeseca, u srpnju i kolovozu kada su puni svi smještajni kapaciteti. Zašto u našem turizmu sve moće biti neprijatelj. Nema opasnosti od terorizma, elementarnih nepogoda I drugih nedaća ali svaki drugi dan pada kiša?. I?

Bi li kampovima bilo pametnije da na kišne dane daju nekakav popost pa da im gosti ne bježe umjeto što placarinu plaćaju isto ili više nego smještaj u zatvorenom apartmanu? Belgija nije turistička zemlja, a lanjski prihod od turizma I su imali 15 milijardi eura u odnosu na naših 10.

Najveći broj turističkih noćenja bilježi se u Španjolskoj, Francuskoj I Italiji, ali na 4 je mjestu Ujedinjeno kraljevstvo, kojem klimatske prilike I nisu nešto o čemu bi oviso broj turista. Moramo li se u Hrvatskoj ipak bojati kiše. Što ako i ljeto bude ovako kišno ili tek mrvvicu ugodnije od svibnja?

No, loše vremenske prilike ove godine nisu značajnije utjecale na broj dolazaka i noćenja turista iz udaljenijih zemalja, posebno onih iz Azije jer oni puno češće unaprijed rezerviraju svoj dolazak, dolaze avionima i ostaju dulje.

Ružno vrijeme u svibnju negativno je utjecalo na last minute i vikend turiste, koji dolaze autima iz susjednih zemalja. Ne da se ljudima doći u turizam i onda sjediti u apartmanu ili još gore - u kampu, a ne nudi im se ništa drugo osim pokisle plaže. Svjedoci smo činjenice da turisti vole priče i da im te priče treba prodati ma koliko nama domaćima nekada izgledale smiješno. Mirisne ceste, staze ljubavi, priče i legende, sve i svašta...

Koja je vaša turistička priča? Ili se nudi samo sunce i more? A što kad nam pokisne predsezona?!Je li lijepo vrijeme jedini uvjet da uspije turistička sezona?

 

 

 

 

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 05.11.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 12.11.2020. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Ima li dno dna dno
Četvrtak, 08.10.2020 13:15

Da se mene pita: Ulični svirači
Četvrtak, 01.10.2020 13:15

Da se mene pita: Mito, korupcija i "sređivanje"
Četvrtak, 24.09.2020 13:15

Da se mene pita: Dajbabikunu
Četvrtak, 17.09.2020 13:15