Da se mene pita: Pravo glasa za oboljele

Da se mene pita: Pravo glasa za oboljele

(foto: Srđan Ilić/PIXSELL)

Ustavnopravni stručnjaci upozoravaju da bi odluka DIP-a o tome da oboljele od Covida-19 kao i druge građane koji pokazuju neki simptom te bolesti, isključi sa birališta, mogla bi dovesti u pitanje regularnost izbora. Slažete li se s time?

Pozitivni na Covid-19 , ove nedjelje neće smjeti izaći na birališta, a DIP ih je obavijestio da ni ne zovu birački odbor da bi im se omogućilo glasovanje na kućnoj adresi jer će ih  -  odbiti. DIP traži da u nedjelju na birališta ne dođu ni oni koji taj dan posumnjaju da bi  možda mogli biti zaraženi! Svi koji u nedjelju budu imali temperaturu višu od 37,2 °C ili osjete respiratorni ili neki drugi simptom koji bi mogao izazivati sumnju na koronu, također su nepoželjni na biralištima.

Stručnjakinja za ustavno pravo Sanja Barić, smatra da je situacija s isključivanjem birača pozitivnih na Covid-19 iz izbornog procesa prilika da se napokon dovede u pitanje i raščisti dugogodišnja praksa isključivanja infektivnih bolesnika iz biračkog procesa. Riječ je o srazu dvaju prava,  biračkog prava i  javnog zdravlja. Kako odvagnuti najbolju moguću mjeru? Bi li oboljelima trebalo omogućiti da glasuju i ostvare svoje biračko pravo , ali u nekim okolnostima u kojima neće ugroziti javno zdravlje?  Kako bi se to izvelo?

Je li konačno došlo vrijeme da se dovede u pitanje i dugogodišnja praksa prema kojoj je ljudima koji se nalaze u bolnici onemogućeno glasovanje na izborima? U bolnicama leže i ljudi s nezaraznim bolestima, prijelomima i sl. pa  im je glasanje onemogućeno? Što je s ovom odlukom o temperaturi višoj od 37 stupnjeva? Kako će birački odbor znati jeste li ujutro izmjerili temperaturu? Ima puno dilema. Ovo su izvanredne  okolnosti, pa mnogi tvrde da su u takvim situacijama lako mogu ugroziti ljudska prava. Brine li vas to? Zašto država nije omogućila online glasovanje?

Ustavno pravni stručnjak  Branko Smerdel  je na svom Facebook profilu oštro komentirao odluke i preporuke DIP-a rekavši da je to protuustavno i „potpuna idiotarija“.  Dodao je da se ne može nikome oduzeti biračko pravo samo zato što je bolestan te  da se isključivanjem  građana pozitivnih na Covid-19 može dovesti u pitanje regularnost izbora.

Što kažete vi? Je li važnije svakome omogućiti ostvarenje biračkog prava čak i ako  pri tom može doći do ugrožavanja javnog zdravlja? Hoće li doći u pitanje regularnost izbora?

 

 

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 28.01.2021. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 04.02.2021. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Emocionalni stres
Četvrtak, 17.12.2020 13:15

Da se mene pita: Protiv govora mržnje
Četvrtak, 19.11.2020 13:15

Da se mene pita: Stožer i okupljanja
Četvrtak, 12.11.2020 13:15

Da se mene pita: Jeste li zabrinuti?
Četvrtak, 05.11.2020 13:15