Da se mene pita: Protiv Energa?

Da se mene pita: Protiv Energa?

(foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Strahujete li od računa za centralno grijanje? Za idući mjesec je u Rijeci najavljeno održavanje velikog prosvjednog skupa na kojem će se zbog povećanja cijena centralnog grijanja tražiti gašenje sektora toplinarstva u Energu. Podržavate li takav zahtijev?

Skup će organizirati inicijativa Protiv skupog Energa, koja je već prethodnih godina u Rijeci organizirala slična prosvjedna okupljanja. Iz te udruge su podsjetili da je cijena centralnog grijanja u Rijeci ponovo probila psihološku granicu od 0,35 kuna po kWh, te će se prosvjedovati kao i 2015. godine kad je grijanje bilo poskupilo za 30 %

Novo poskupljenje od 8,4 posto novi je atak na standard građana koji žive u višestambenim zgradama, rekao je Josip Kukuljan iz inicijative Protiv skupog Energa, te dodao da će računi biti viši, od 25 do 150 kuna mjesečno. Rekao je i to da većina građana koji su u sustavu koleketivnog grijanja preko Energa, od straha koliki će im biti računi, drži zatvorene radijatore, a griju se na struju, drva ili plin.Ti isti ljudi će sada dobit poskupljenje uskluge koju ne koriste, rekao je Kukuljan te dodao da će višu cijenu plaćati i korisnici grijanja na plin koji je također poskupio još 1. travnja te da će jedan od zahtjeva ovog puta biti gašenje Energovog toplinarstva, onako kako je to učinila gradska vlast u Splitu.

Cijena isporučene toplinske energije u sustavu riječkih gradskih toplana od 1. studenoga će s 0,35 kuna bez PDV-a, po kWh porasti na 0,3795 kuna po kWh, a riječ je o povećanju cijene promjenjivog dijela računa za centralno grijanje, odnosno potrošene toplinske energije za kućanstva od 8,4 posto,što u Energu tumače rastom cijene prirodnog plina koji je od 1. travnja poskupio za oko šest posto.
Fiksni dio računa ostat će isti, tj. cijena instalirane snage ostaje na sadašnjih 18,5 kuna po kilovatu instalirane snage.

Podržavate li prosvjedni skup? Hoćete li sudjelovati? Jesu li vam i dalje abnormalni računi za grijanje ili se bojite što će e dogoditi? Slažete li se sa zahtjevom za ukidanje sektora toplinarstva u Energu?

 

 

 

 

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Najave
Da se mene pita: Ukinuti županije  te smanjiti broj gradova i općina?

Da se mene pita: Ukinuti županije te smanjiti broj gradova i općina?

Četvrtak, 13.08.2020. 13:15 - 13:45

Premijer Andrej Plenković je najavio da će za ovoga mandata prepoloviti broj lokalnih dužnosnika ukidanjem mjesta zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana te da ćemo za petinu smanjiti broj članova lokalnih ...

Sve najave