Da se mene pita: Zastupnici u Saboru

Da se mene pita: Zastupnici u Saboru

(foto: Patrik Maček /PIXSELL + intervencija)

U predizbornim utrkama stranke su uvijek nastojale za sebe pridobiti neke poznate ljude, nadajući se da će tako pridobiti i glasove birača. To im je često i uspijevalo! Zašto bi vam neka stranka odjednom postala simpatična, ako se ne slažete s njihovim idejama , ako se na njenoj listi pojavi glumica koju volite kao glumicu ili pjevača čije pjesme volite ili omiljeni sportaš? Na stranačkim listama, bilo kao njihovi novi članovi ili kao nezavisni kandidati, pojavljuju se poznate osobe iz javnog života: poznati liječnici, sportaši, kulturnjaci i estradnjaci. Mnogi su od njih, pokazalo je vrijeme, bili puno gori zastupnici u parlamentu nego li baveći se poslom po kojem su nam postali poznati.Zašto glasači rado zaokružuju poznatu osobu o kojoj zapravo ne znaju ništa?

Mislite li da je netko kvalitetna osoba zato što režira dobre filmove ili da je vrijedan vašeg glasa zato što vam se sviđaju njegove pjesme? Za mnogim smo liječnicima baš žalili što ih više nije bilo kad nam je trebala liječnička pomoć  jer se u Saboru pa i na ministarskim mjestima baš i nisu proslavili. Slična je stvar sa sportašima, glumcima i pjevačima. Prošli smo već nešto izbora u životima, no još uvijek „padamo“ na iste fore. Kako nam se bliže novi parlamentarni izbori, svaki dan doznajemo za još neku osobu,  od koje se nismo nadali političkom angažmanu, da će biti na ovoj ili onoj listi. Najviše pjevača i glumaca okupilo se na konzervativnoj desnici oko Miroslava Škore, kome su se pridružili : komičar Željko Pervan, voditelj Davor Dretar Drele, glumac Vedran Mlikota,  novinarka Karolina Vidović Krišto i psihijatar Herman Vukušić. Radničkoj fronti pridružio se lovac iz "Potjere" Krešimir Sučević Međeral, a uz suprugu Ivanu, koja je psihijatrica u zagrebačkom KBC-u i pjevač Hladong piva  Mile Kekin  okušat će se kao kandidat u 7. izbornoj jedinici, na listi lijevo-zelene koalicije "Možemo!" Kao nezavisni zastupnici na listi Mosta, pojavit će se kolumnist Nino Raspudić i njegova supruga, profesorica filozofije Marije Selak-Raspudić.

Nekima se pojava poznatih osoba kao novih kandidata čini pozitivnim dok drugi smatraju da se  politika sve više banalizira, trivijalizira i estradizira. I u prethodnim smo sazivima Sabora imali neke od ranije poznate osobe, pa vas pitamo  jesu li kao zastupnici ostavili kakvog značajnijeg  traga? Sjetite se Vice Vukova, Kiće Slabinca, Miroslava Škore, Petra Selema, Line Červara, Franje Arapovića, Perice Bukića, Marka Filipovića, Damira Škare, Biserke Perman, Danire Nakić, ili Sandre Perković? Tko vam je od njih i po čemu u Saboru bio najbolji ili vam se činilo da to što radi ima smisla? Ili nisu ni trebali u politiku? A onda, kad malo bolje razmislimo postavljajući pitanje, koga iz Sabora pamtite kao najzapaženiji zastupnik i čije je djelovanje imalo nekog smisla ili ostavilo nekog traga,treba se sjetiti i onih drugih , bez obzira na to iz koje su profesije došli u Sabor. Bilo je u Saboru i svećenika i seljaka i učitelja,liječnika, intelektualaca i estradnjaka. Koga od njih pamtite i po čemu? I kako reagirate kad se u politiku zaputi netko sa estrade, a kako kad je netko iz svijeta društvenih djelatnosti, znanosti ili rjeđe - poduzetništva?

 

 

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 28.01.2021. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 04.02.2021. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Emocionalni stres
Četvrtak, 17.12.2020 13:15

Da se mene pita: Protiv govora mržnje
Četvrtak, 19.11.2020 13:15

Da se mene pita: Stožer i okupljanja
Četvrtak, 12.11.2020 13:15

Da se mene pita: Jeste li zabrinuti?
Četvrtak, 05.11.2020 13:15