Europski dan židovske kulture

Europski dan židovske kulture

Prva nedjelja u rujnu je već 20 godina Europski dan židovske kulture: konferencije, koncerti, predstave, vodstva... odvijaju se istovremeno na cijelom kontinentu.

"Vjerujemo da je ovogodišnje 20. izdanje posebno važno jer se, zbog porasta ekstremne desnice u Europi, suočavamo s ozbiljnom prijetnjom. EDJC djeluje kao snažan branitelj različitosti i suživota, a promicanje židovske kulturne baštine, kao i njezina sastavnog dijela europske povijesti, smatramo ključnim čimbenikom u sprečavanju antisemitskih stereotipa i predrasuda koje su ukorijenjene i povećavaju otpornost protiv netolerancije", navodi se na internetskoj stranici Europskog dana židovske kulture.

Danas u Europi živi više od milijun Židova i oni su sastavni dio multikulturalne Europe, aktivni sudionici u gotovo svim aspektima građanskog i javnog života u svojim zemljama. Židovski doprinosi umjetnosti i znanosti u Europi neprestano traje, međutim, traje i sjećanje na 20. stoljeće, a to povećava potrebu za stalnom tolerancijom i međusobnim razumijevanjem između židovskih zajednica i njihovih susjeda.

Prošle godine je toga dana u Rijeci predstavljena knjiga Rine Brumini "Židovska zajednica u Rijeci". U međuvremenu je, uz pomoć vijeća za nacionalne manjine grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, odnosno grada i županije, priređeno i talijansko izdanje istog teksta i prijevod na engleski, pa je to sad jedna pristojna trojezična priča o Rijeci. Stoga se u Susretima prisjećamo kako je sve o počelo, poslušajte:

Prošle godine se više od 420 gradova iz 28 europskih zemalja pridružilo Europskim danima židovske kulture, uz sudjelovanje više od 179.000 ljudi. Program koordinira AEPJ, Europsko udruženje za očuvanje i promicanje kulture i židovske baštine, u suradnji s Nacionalnom knjižnicom Izraela te zahvaljujući inicijativama i radu općina, židovskih zajednica, muzeja i kulturnih centara diljem Europe.

Lokalni organizatori slobodni su birati rujansku nedjelju koja njima odgovara, pa će se Rijeka inicijativi pridružiti 15. rujna. Od 17 sati, uz tradicionalnu židovsku glazbu, kušat će posjetitelji riječke sinagoge košer vina i židovska jela, a svake godine netko se sjeti nekog novog recepta.

Osim toga, bit će prikazan film nazvan "Tri svjedoka". Riječ je o životnim pričama triju Riječanki koje su preživjele holokaust. Zanimljivo je da se riječka židovska zajednica nakon drugog svjetskog rata smatra potpuno nestalom. Oživjeli su je ponovno ljudi, poput tih triju gospođa, koji su Rijeku odabrali za svoj grad.

Bit će to četvrta godina da riječka zajednica obilježava Europski dan židovske kulture koji, podsjećamo, postoji već 20 godina. I svake godine imaju sve više i više gostiju. Pored svega, 30. rujna je Roš Hašana, židovska Nova godina, a dočekat će 5780., pa je to još jedan dobar povod za dobre susrete.

O emisiji Susreti

Vijesti, izvještaji, reportaže i razgovori s gostima o aktivnostima brojnih manjinskih vjerskih zajednica u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Poslušajte u programu Radio Rijeke svake nedjelje u 20:45 sati.

Pročitaj više

Komentari

Susreti
Susreti

HRT – Radio Rijeka — Religija, mozaik

Vijesti, izvještaji, reportaže i razgovori s gostima o aktivnostima brojnih manjinskih vjerskih zajednica u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Poslušajte u programu Radio Rijeke svake nedjelje u 20:45 sati.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 06.12.2020. 20:45 - 20:55

Nedjelja, 13.12.2020. 20:45 - 20:55

Poslušajte

Protestantska teologija
Nedjelja, 29.11.2020 18:00

Melanie Ivančević: Nada
Nedjelja, 22.11.2020 18:00

Tko je najkulturniji čovjek ikad?
Nedjelja, 15.11.2020 18:00

Uz rođendan proroka Muhameda
Nedjelja, 08.11.2020 18:00