Emisija 29.11.2017.

Emisija 29.11.2017.

U povodu obilježavanja sjećanja na žrtvu Vukovara, u današnjoj emisiji govorimo o stvarnoj Vukovarki S., junakinji romana "Živa glava" Juilenne Eden Bušić, koja je prošla strahovitu borbu za vlastiti život te bila višestruko silovana za vrijeme okupacije u stalnom okruženju pripadnika tzv. JNA i paravojnih četničkih postrojbi, sve do do pada Vukovara, 18. studenoga, 1991. U Domovinskom ratu, tijekom okupacije Vukovara i drugih hrvatskih mjesta, silovanje je bilo jedno od vojno-strateških metoda etničkog čišćenja. O tim masovnim silovanjima u Hrvatskoj se progamirano šutjelo, sve dok S. nije odlučila tužiti svoje silovatelje i progovoriti o zarobljenim i silovanim ženama, koje je jugoslavenska vojska držala kao seksualne robinje. U emisiji pratimo tijek suđenja. U ponovljenom postupku okrivljenici su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, ali za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva nisu odgovarali, jer su pobjegli na teritorij Republike Srbije. Obojica su hrvatskom pravosuđu nedostupni. U emisiji gostuju spisateljica Julienne Eden Bušić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, stručnjak za međunarodno pravo u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Toma Galli, saborski zastupnik i psihijatar Goran Dodig, doktorica Vesna Bosanac i čikaška Hrvatica, koja se za vrijeme Domovinskoga rata preselila u Hrvatsku kako bi pomagala silovanim ženama, Mary Ann Rukavina. Tražimo odgovore neshvatljive moralne ravnodušnosti. Zašto su institucije više od dvadeset godina dopustile da žrtve silovanja šute? Zašto zločini nisu procesuirani? Zašto počinitelji nisu kažnjeni? Tko je odgovoran? Uz ostalo, istražujemo primjenu instituta izručenja i njegovo funkcioniranje na području bivše SFRJ i primjenu Zakona iz 2015. godine o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu. Autorice: Ivana Perkovac i Antonija Tomičić. Urednik: Krešimir Čokolić.

O emisiji Istina na vjetrometini povijesti

Istina na vjetrometini povijesti - dokumentarna je emisija u kojoj tragamo za skrivenom i često puta prešućenom istinom koja zaslužuje izaći na svjetlo dana... Urednik emisije je Zdravko Fuček.

Pročitaj više

Istina na vjetrometini povijesti
Istina na vjetrometini povijesti

HRT – HR 3

Istina na vjetrometini povijesti - dokumentarna je emisija u kojoj tragamo za skrivenom i često puta prešućenom istinom koja zaslužuje izaći na svjetlo dana... Urednik emisije je Zdravko Fuček.

Poslušajte

Tko je Marijan Gubina?
Nedjelja, 29.12.2019 14:00

Vukovar 2019
Srijeda, 27.11.2019 14:00

Marija Jurić Zagorka
Srijeda, 27.03.2019 14:00

Emisija 30.01.2019.
Srijeda, 30.01.2019 14:00