Ivana Guljašević „Moja slavna prijateljica“

Ivana Guljašević „Moja slavna prijateljica“

Ivana Guljaševi\lang1050ć: Moja slavna prijateljica Redateljica: Stephanie Jamnicky, tonmajstor: Zoran Sajko glazbena urednica: Franka Meštrović, urednica: Nives Madunić Barišić. Glume: Marija Kolb, Vanda Winter, Biserka Ipša, Alen Šalinović, Petra Težak, Ivana Bićan, Sanja Drakulić Premijerno emitirano: 25.11. 2015. Dvije petnaestogodišnjakinje sanjaju o popularnosti, reflektorima i glazbi, no kada jedan od njih ostvari svoj san počinju problemi. Hoće li prijateljstvo opstati ili će ljubomora razbiti spone koje su ih vezale? Laži, pretvaranja, laskavci i manjak vremena te posve pogrešna slika koju stvaramo o sebi i drugima pitanja su kojima se bavi ova radioigra temeljena na istoimenom romanu Ivane Guljašević.\lang1033

Hoće li prijateljstvo opstati ili će ljubomora razbiti spone koje su ih vezale? Laži, pretvaranja, laskavci i manjak vremena te posve pogrešna slika koju stvaramo o sebi i drugima pitanja su kojima se bavi ova radioigra temeljena na istoimenom romanu Ivane Guljašević.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, tonmajstor:    Zoran Sajko,   glazbena urednica: Franka Meštrović, glume: Marija Kolb, Vanda Winter, Biserka Ipša, Alen Šalinović, Petra Težak, Ivana Bićan, Sanja Drakulić

 

 

Radioigra za djecu i mlade tijekom desetljeća prati recentnu produkciju domaće i svjetske književnosti za djecu. Na svome repertoaru ima  djela Charlesa Dickensa, Hansa Christiana Andersena, Charlesa Pearraulta, Victora Hugoa, braće Grimm, Jonathana Swifta, ali i Ivane Brlić Mažuranić, Augusta Šenoe, Grigora Viteza, Dinka Šimunovića, Vladimira Nazora, Mate Lovraka i drugih.

Glavnina repartoara temelji se na djelima suvremenih književnika za djecu poput Ane Đokić Pongrašić, Sanje Lovrenčić, Sanje Pilić, Mladena Kopjara, Hrvoja Kovačevića, Zorana Pongrašića, Melite Rundek...

Brojene radioigre nastale su kao dramatizacija svjetski poznatih romana kao što su "Gulliverova putovanja" J. Swifta, "Tri mušketira" A. Dumasa ili "Otok s blagom" R.L. Stevensona i "Heidi" J. Spyri.

S jednakom pažnjom pristupamo i dramtizacijama domaćih klasika poput romana  "Čudnovate zgode Šegrta Hlapića" I. B. Mažuranić, "Bijeli jelen" V. Nazora , "Bijeli kalun" D. Miloša, "Imaš fejs?" J. Tihi-Stepanić i sl.

Dramski izraz i radiofonska forma stvaraju specifičan  umjetnički izričaj, a emisija Radioigra za djecu i mlade nikada ne preslikava književnost na radio. Namjera autora jest da svaka emsija bude originalan, poticajan  i izrazito umjetnički proizvod koji radio pokazuje u novom svjetlu. Izvrsnost glume, bogatstvo zvuka, glazbena atraktivnost te jezična profiliranost odlike su svake emisije koja time zadvoljava visoke standarde javnog radija.

Emisija godinama sudjeluje na  svjetskim radiofonskim festivalima.

Na međunarodnom Festivalu radiodrame za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi ranijih godina nagrađene su emisije:

"Kako sam bježala" Vedrane Vrhovnik   i  "Tri mšketira" A. Dumasa

Na istom festivalu slovački ogranak IBBY-a nagradio je i emisiju "Imaš fejs?" J. Tihi-Stepanić za najbolju adaptaciju književnog predloška radiju.

POSEBAN PROJEKT - SLUŠAONICE

Radioigra za djecu i mlade i Dramski program HRA-a često organiziraju javna slušanja  emisija, prije svega onih posvećenih najmlađoj publici. Slušaonica Radioigre za djecu i mlade koncipirana je kao aktivno javno slušanje, uz razgovore urednice emisije i njezinih autora (režisera, ton majstora, pisaca) s publikom točno profiliranog uzrasta. Osim fotografija studija i razgovora o tehnici snimanja radijske emsije, s učenicima na slušaonici, koja je izrazito radioničkoga tipa, stvaramo jednu radijsku scenu, snimamo je i onda analiziramo njezine dijelove.

Osim u Zagrebu i okolici ove se slušaonice redovito organiziraju i na festivalu Mali Marulić u Splitu, Monte Libriću u Puli,  Festivalu bajki u Ogulinu te na Sajmu knjiga u Puli, na kojem je Dramski program HRA 2011. godine bio i poseban partner.

 

O emisiji Radioigra za djecu i mlade

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Pročitaj više

Radioigra za djecu i mlade
Radioigra za djecu i mlade

HRT – HR 1 — Djeca i mladi, književnost, dramski program

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Najave

Kazimir Klarić: KLONIMIR

Nedjelja, 07.03.2021. 16:05 - 16:45

Komedija Kazimira Klarića, “radio-igra za djecu,a protiv odraslih”, inspirirana je svima nam dobro poznatom temom ambicioznih roditelja. Priča je o Institutu znanosti, koji da ne bi propao, u podrumu, u ...

MILICA SINKAUZ I IVANA ĐULA MALI STRAH
Nedjelja, 14.03.2021. 16:05 - 16:32

Vedrana Vrhovnik : PASJI ŽIVOT
Nedjelja, 21.03.2021. 16:05 - 16:35

Sve najave
Poslušajte