Jedinstvena u Hrvatskoj - Crkva sv. Marka i prikazi Božića ( Repriza )

Jedinstvena u Hrvatskoj - Crkva sv. Marka i prikazi Božića ( Repriza )

Crkva sv. Marka u Zagrebu prepoznatljiva je po raznobojnom zvoniku i krovu na kojem su su grbovi grada Zagreba i grb Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, baroknoj lukovici i skladnom južnom pročelju na kojem je figuralno najbogatiji gotički portal u Hrvatskoj. Manje je poznato da je to crkva s najvećim djelom prikaza rođenja Isusa i Božića s hrvatskom simbolikom osebujnih autora: Joze Kljakovića, Ivana Meštrovića i Ljube Babića.

Restauracija crkve sv. Marka u Zagrebu prva je sveobuhvatna historicistička restauracija izvedena na području tadašnje Banske Hrvatske." Ova je obnova crkvi dala izgled, kakav danas znamo. Obnovu je započeo Friedrich Schmidt 1876. godine, a kasnije nastavio Herman Bollé.

Posebni radovi su izvedeni većinom 1936.-1937. godine.Dekorativno opremanje unutrašnjosti je započelo 1920-ih, a završilo početkom četvrtoga desetljeća 20. stoljeća. Na mjestu sakristije ponovno uspostavila kapela sv. Fabijana i Sebastijana.
Za likovni aspekt ove obnove pobrinuli su se istaknuti hrvatski umjetnici: Jozo Kljaković, Ljubo Babić i Ivan Meštrović. Jozo Kljaković oslikao je unutrašnjost crkve biblijskim i hrvatskim povijesnim temama u tri faze. Crkva sv. Marka Evanđelista zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

Jedinstvenost dodira s umejtničkim radovima se ne zaboravlja u hodu kroz jedno vrijeme ostavljeno za nas danas!

U realizaciji emisije zahvaljujem mons. Nedjeljku Pintarić, ravnatelju Dijecezanskoga muzeja i Riznice zagrebačke katedrale, ujedno i supsidijaru u Župi sv. Marka u Zagrebu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 04.10.2020. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 11.10.2020. 13:30 - 14:00

Poslušajte

Kraljevina Butan
Nedjelja, 27.09.2020 13:30

Madagaskar- otok nestvarne ljepote
Nedjelja, 20.09.2020 13:30

Kanada - Od Toronta do Vode koja grmi
Nedjelja, 13.09.2020 13:30

EUFRAZIJEVA BAZILIKA 2. dio - repriza
Nedjelja, 06.09.2020 13:30