Marina Abramović, Oscar Murillo, Ben Cain

Marina Abramović, Oscar Murillo, Ben Cain

Ben Cain: s izložbe Matter-Bound-Bodies and Hard-Working-Objects Speaking in Some Human Voice u Galriji Greta, Zagreb, foto: Marko Ercegović

Izložba Marine Abramović u firentinskoj palači Strozzi prva je veća retrospektiva posvećena toj autorici na talijanskim prostorima. Na izložbi je pokazano stotinjak radova Marine Abramović - ponajprije videa, videoperformansa, fotografija, dokumentacija performansa, ranih manje poznatih slika, te niz predmeta i instalacija, koji pokrivaju umjetnički put Marine Abramović od 1960-ih do 2000-ih. Izložba je prije Firence u sličnom obimu bila predstavljena u stockholmskom muzeju Moderna Museet, a spominju se još i danski Louisiana Museum i Bundeskunsthalle u Bonnu kao izložbeni partneri. Poslušajte osvrt Ivane Meštrov.

U Zagrebu je u sklopu programa WHW Akademije kustoskog kolektiva Što kako i za koga gostovao umjetnik Oscar Murillo. Praksa toga umjetnika odlikuje se, kako napominju u najavi, "eksperimentalnošću, procesualnošću i otvorenošću forme koja nadilazi ograničenja medija i jasno određenih umjetničkih kategorija. Tematski, njegova praksa obuhvaća niz pitanja poput migracija, globalizacije, putovanja, rada, proizvodnje, uloge umjetnika te njihovih manifestacija na mikro i makro razini." O performansu “Industrijski park” koji je izveden u Zagrebu poslušajte osvrt Irene Bekić.

U Galeriji Greta svoj izložbu postavio je umjetnik i predavač teorije umjetnosti Ben Cain. Nastavljajući se na svoje dosadašnje izložbene projekte, ponovno pomoću raznolikih svakodnevnih predmeta i njihovih krhotina, Ben Cain oblikuje sveobuhvatan ambijent. Osvrt je pripremio Boris Greiner.

O emisiji Triptih

Kritički osvrti na recentna zbivanja u sferi suvremenih vizualnih umjetničkih praksi, te povjesnoumjetničkih pojava i pojedinih autorskih opusa .

Pročitaj više

Triptih
Triptih

HRT – HR 3 — Umjetnost

Kritički osvrti na recentna zbivanja u sferi suvremenih vizualnih umjetničkih praksi, te povjesnoumjetničkih pojava i pojedinih autorskih opusa .

Najave

Triptih

Utorak, 24.09.2019. 16:03 - 16:35

Venecijanski bijenale kao najveća međunarodna smotra suvremene umjetnosti s velikom središnjom koncepcijskom izložbom zadržao je i svoju povijesnu strukturu. Izložbu nacionalnih selekcija koje se prezentiraju u zasebnim paviljonima. Osim paviljona ...

Triptih
Utorak, 01.10.2019. 16:03 - 16:35

Damir Očko, Neven Bilić; PhotoEspana
Utorak, 08.10.2019. 16:03 - 16:33

Sve najave