Mata Hari

Mata Hari

Gradić Vincennes pokraj Pariza, 6 sati i 15 minuta, 15. listopada 1917. godina. Čvrsti drveni stup poboden u zemlju pred omanjim zemljanim nasipom, za njega je čvrsto zavezana visoka vitka ženska osoba od nekih četrdesetak godina, s crnim povezom preko očiju a pred njom na desetak koraka dvanaest vojnika s uperenim puškama. Slijedi zapovijed i dvanaest se hitaca prolama zrakom gotovo kao jedan. Ipak, od svih dvanaest tek jedan metak pogađa ženu u grudi, a drugi u koljeno. Ostalih deset prozujalo je pokraj nje i da nije bilo časnika koji joj je potom iz svog službenog revolvera iz neposredne blizine ispalio hitac u glavu, vjerojatno bi bila preživjela strijeljanje.

Priča naravno govori o najpoznatijoj špijunki svih vremena, Mati Hari, Nizozemki pravog imena Margaretha Geertruida Zelle.

Mata Hari, nakon propalog braka s jednim nizozemskim časnikom i godinama provedenih u u egzotičnim nizozemskim kolonijama, vraća se u Europu i u Parizu, u 27.godini nastoji postati glumica. No umjesto pred kamere, put je vodi na pozornice mnogobrojnih pariških noćnih klubova, gdje nastupa s egzotičnom pričom o rastrošnoj princezi lakog morala. U slijedećih nekoliko godina nastupa po svim većim gradovima Europe, a jedna od urbanih legendi kaže da je nastupala i u oficirskom kazinu u Puli, mada za takvo što nema nikakve potvrde.

Po izbijanja Velikog rata, Mata Hari boravi u Amsterdamu, kasnije u Parizu, a u međuvremenu često putuje u Španjolsku i Veliku Britaniju, uvijek u društvu visokih vojnih časnika zbog čega je neprestano pod prismotrom tajnih službi. Naposljetku joj francuski agenti postavljaju stupicu, informacije koje joj podastiru rezultiraju smrću jednog dvostrukog špijuna i za francusku stranu više nema dvojbe – Mata Hari je uhićena za izdaju pod optužbom da radi za njemačku obavještajnu službu. Na suđenju zapravo i nije bilo pravih dokaza u njenu eventualnu krivicu, ali suđena je pred vojnim sudom u vrijeme kad Nijemci napreduju na svim frontovima pa je i presuda bila brza i očekivana. Pogubljena je pet mjeseci kasnije, na današnji dan 1917. godine.

Priča o lijepoj špijunki toliko je bila atraktivna i zanimljiva javnosti, da je već 1920. samo tri godine od smrti, snimljen film s Astom Nielsen u glavnoj ulozi. Ubrzo nakon toga slijedi drugi film, s Magdom Sonjom u glavnom ulozi, da bi 1931. godine bio snimljen onaj najpoznatiji, u kojoj Matu Hari glumi najveća zvijezda ondašnje filmske industrije, Greta Garbo.

Mata Hari

Preuzmite datoteku

Mata Hari 2,3 MB

O emisiji Radio kalendar

U sklopu programa "Dobro jutro Istra" Radio kalendar je emisija koja se emitira uživo na HRT Radio Puli, i to od ponedjeljka do subote u 8 sati. Urednik i voditelj Elvis Mileta podsjeća na važne događaje koji su se dogodili baš na taj dan.

Pročitaj više

Radio kalendar
Radio kalendar

HRT – Radio Pula — Obrazovanje, društvo

U sklopu programa "Dobro jutro Istra" Radio kalendar je emisija koja se emitira uživo na HRT Radio Puli, i to od ponedjeljka do subote u 8 sati. Urednik i voditelj Elvis Mileta podsjeća na važne događaje koji su se dogodili baš na taj dan.

Sljedeća emitiranja

Ponedjeljak, 06.12.2021. 08:00 - 08:05

Utorak, 07.12.2021. 08:00 - 08:05

Srijeda, 08.12.2021. 08:00 - 08:05

Poslušajte

Davis kup
Subota, 04.12.2021 06:30

Dioklecijan
Petak, 03.12.2021 06:30

Franjo Josip
Četvrtak, 02.12.2021 06:30

Povaljska listina
Srijeda, 01.12.2021 06:30