Oda-birano

Oda-birano: Rezač vrpci Oda-birano: Rezač vrpci

Rezač vrpci portretna je priča o životu i radu Eugeniusza Rudnika (1932-2016), legendarnog majstora zvuka i vrpce, skladatelja i inženjera te pionira poljske elektroničke i elektroakustičke glazbe. Osim kao nagrađivani autor, Rudnik je radni vijek proveo i kao vrijedan suradnik nekih od najistaknutijih skladatelja 20. stoljeća. O suosnivaču Eksperimentalnoga studija Poljskog radija u dokumentarnom radu Eweline Karpacz-Oboladze slušamo kroz izjave njegova sina Krzysztofa te studijskog suradnika s Poljskog radija, Boleslawa Blaszczyka, uz isječke razgovora sa samin Rudnikom iz arhiva Poljskog radija.

Dokumentarni rad "Rezač vrpce" plasirao se u finale natjecanja Prix Italia 2018.

 

Oda-birano: Rezač vrpci
Autorica Ewelina Karpacz-Oboladze za Poljski radio
Prijevod i adaptacija: Karolina Rugle
Spikerska suradnja: Ivan Kojundžić, Željko Tomac i Ana-Marija Štorga
Tonsko oblikovanje: Miroslav Šeb i Renato Drvodelić
Odabrala urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović

 


Proteklih godina bilježi se jače zanimanje za umjetnički rad koji se odvijao u Poljskoj za vrijeme komunističkog režima, posebno za rad tamošnjeg Eksperimentalnog studija koji je djelovao pri Poljskome radiju. Eugeniusz Rudnik u centru je pažnje i nedavno osmišljene Crne sobe, eksponata pri varšavskom Muzeju moderne umjetnosti koji rekonstruira jedan od prvih svjetskih centara za elektroničku glazbu.
Činjenica da je za Rudnika dosad znao samo uzak krug sustručnjaka potvrđuje tvrdnje o akademskoj hijerarhiji koja skladatelje konvencionalno bilježenih djela klasične glazbe drži vrijednijima pažnje, dok su ostali uglavnom marginalno predstavljeni kao kuriozitet i neka vrsta egzotizma. Čak se u sklopu duge povijesti Varšavske glazbene jeseni Rudnik u programu našao svega dva puta.
Rođen 1932. godine, Eugeniusz Rudnik je 50-ih godina studirao na telekomunikacijskom odsjeku Tehničke akademije Poljske vojske. Zbog svađe s nadređenim bio je osuđen na jednogodišnji rad u rudniku, a nakon toga je pronašao posao na Poljskome radiju, pukim slučajem, kako sam objašnjava u izjavama koje ćemo čuti u emisiji. Nakon posla nadzornika tehnike na Poljskome radiju, ubrzo je dospio na mjesto koje će mu obilježiti život – eksperimentalni studio. Godine 1967. Rudnik je završio obrazovanje u području elektrotehnike, a u međuvremenu su europska umjetnička strujanja brojne skladatelje dovela u potrebu za upravo takvim profilom suradnika kakav je bio Rudnik.
Dok su u Parizu Schaeffer i Henry stvarali kolaže zvukova zabilježenih u okolini pod etiketom musique concrete, u Kölnu su Stockhausen i Eimert skladali tada kontroverznu serijalnu glazbu. U takav je glazbeni kontekst Eugeniusz Rudnik ušao godine 1955.
Tijekom 1960-ih godina skladao je poznato djelo Skalary te prvu poljsku kvadrofonsku skladbu Vox Humana. Producirao je desetke djela velikih skladatelja, uključujući Ekecheiriju Krzysztofa Pendereckog koju je Penderecki skladao za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Münchenu, 1972. godine. Među ostalim, Rudnikov rad koji valja istaknuti ogleda se u skladbama: Mobil za vrpcu, Ptacy i ludzie, Ars Acustica za vrpcu, Homo Ludens a Radio Ballet te brojnim drugim.
Kao producent, surađivao je sa skladateljima kao što su: Andrzej Dobrowolski, Krzysztof Penderecki i Bogusław Schaeffer, ali i naš Dubravko Detoni. Kao skladatelj, autor je otprilike 95 djela nastala u studijima za elektroničku i elektroakustičku glazbu u Varšavi, Stockholmu, Kölnu, Parizu, Bruxellesu i Gentu. Djela su mu putem radijskog etera dopirala do brojnih slušatelja diljem svijeta, a izvođena su i na festivalima u Poljskoj i inozemstvu. Za svoj je rad Rudnik za života nagrađivan brojnim nagradama, primjerice 1968. godine na 1. Međunarodnom natjecanju elektroničke glazbe u Sjedinjenim američkom državama, zatim je osvojio i prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju elektroakustičke glazbe u Francuskoj te brojne druge nagrade, zaključno s odličjem viteza reda Polonia Restituta koje je Rudniku dodijeljeno 2000. godine.
Do kraja života bio je popularan među mlađom generacijom DJ-a, performera i kompozitora.
(iz uvoda emisije, Karolina Rugle)
 

O emisiji Oda-birano

Odabrani glazbeni dokumentarci (vlastite produkcije i adaptacije inozemnih iz razmjene EBU-a), razgovori s glazbenicima, birana glazba i glazbeno-dokumentarne priče .

Pročitaj više

Oda-birano
Oda-birano

HRT – HR 1 — Glazba, kultura, umjetnost, dokumentarni program

Odabrani glazbeni dokumentarci (vlastite produkcije i adaptacije inozemnih iz razmjene EBU-a), razgovori s glazbenicima, birana glazba i glazbeno-dokumentarne priče .

Najave

Oda-birano: "Number Stations" - Stanice brojeva

Utorak, 27.08.2019. 18:15 - 18:55

Oda-birano na Prvom ekskluzivno predstavlja norvešku dokumentarno-glazbenu priču "Number Stations" - Stanice brojeva u kojoj autorica Karen Frivik istražuje kako je poznati jazz glazbenik i skladatelj John Surman sjećajući se ...

Oda-birano
Utorak, 03.09.2019. 18:15 - 18:55

Sve najave
Poslušajte
Utorak, 20.08.2019 18:15

Utorak, 20.08.2019 18:15

Utorak, 13.08.2019 18:15

Utorak, 13.08.2019 18:15

Utorak, 06.08.2019 18:15

Utorak, 06.08.2019 18:15

Utorak, 30.07.2019 18:15

Utorak, 30.07.2019 18:15