Priče iz maslinika na Vodnjanštini - 2. dio

Priče iz maslinika na Vodnjanštini - 2. dio Priče iz maslinika na Vodnjanštini - 2. dio
Masline su ubrane i spremne za uljaru, foto: LŠ za Prstom po globusu Masline su ubrane i spremne za uljaru, foto: LŠ za Prstom po globusu
Vesna se okušala prvi put u berbi, foto:DL za Prstom po globusu Vesna se okušala prvi put u berbi, foto:DL za Prstom po globusu
Buža, foto: LŠ za Prstom po globusu Buža, foto: LŠ za Prstom po globusu
Šetnja Falašom s mikrofonom u ruci, foto: DL za Prstom po globusu Šetnja Falašom s mikrofonom u ruci, foto: DL za Prstom po globusu
Nastavak tradicije, s lijeva na desno - Stefano, Luka i Valter Šarić, foto: OP za Prstom po globusu Nastavak tradicije, s lijeva na desno - Stefano, Luka i Valter Šarić, foto: OP za Prstom po globusu
Prvo ulje, prerađeno isti dan nakon bere - ekstra djevičansko - foto: OP za Prstom po globusu Prvo ulje, prerađeno isti dan nakon bere - ekstra djevičansko - foto: OP za Prstom po globusu
Falaš, jedan od najljepših hrvatskih maslinika OPG Šarić, foto: OP za Prstom po globusu Falaš, jedan od najljepših hrvatskih maslinika OPG Šarić, foto: OP za Prstom po globusu

Rijetko ćemo vidjeti masline koje stoljećima rastu onako kako ih je priroda krojila i pustila da isprepliću grane jedna o drugu. Danas su maslinici odredili krajolike i kako se čovjek spušta prema moru, i slijeve i desne strane ceste možete uživati u posloženim, urednim i lijepima oku - maslinicima. Ograđeni su često suhozidima, tek da se zna čiji je koji maslinik u nepreglednosti drvoreda i i krošnji.

Nakon prvih objavljenih priča u masliniku kad su grane bile pune pupova,a tek tu i tamo provirivao je neki nestašni cvijetak koji kao da se požurio kako bi se nagledali i te ljepote, često sam čula upite slušatelja - hoće li nastati i priča - kad se beru plodovi?

Evo je nastala je u jednom od najljepših hrvatskih i istarskih maslinika na stanciji Falaš, na području Vodnjanštine, u društvu jednog od berača, dr.sc. Valtera Šarića. Radosno nas je dočekao, kako bi govorio o svojoj najvećoj ljubavi - o maslini, maslinicima i prvim kapima ulja. 

Dr.sc.Valter Šarić, ekonomski i financijski stručnjak i prijepodne je poslovan čovjek a popodne istarski težak kako zna za sebe reći. Rado će podučiti svakoga sve o maslinicima, maslinama i ulju.

Ruke su mu žuljave. Berači otiru često znoj sa čela, ne samo od napornog rada već i vrućine koja nikako nije pripadala koncu listopada, već više uzavrelom kolovozu.  Zuje pčele i ose, a zemlja crljenica čini se tvrđom no inače. 

Vlater Šarić - OPG Šarić, mali je proizvođač, ali jedan je od vodećih proizvođača ekološkog ekstra djevičanskog ulja, koji je više puta do sada višestuko nagrađivan u zemlji i svijetu. Ovogodišnje ulje po prvi puta nosit će i europsku zaštićenu oznaku izvornost, ZOI Istra.

A nakon berbe...

Masline i maslinici, miruju sada. Savijat će im grane vjetrovi, bura će ih derati, žarko sunce ih paliti. A one stameno stoje uz komad kamena nekog, u škrtoj zemlji ili uz malo trave i snivaju možda svoje snove. 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena je posebna Zahvalnica 2013. "Marco Polo" FiJET-a HR,  te Povelja  "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, 2016. 

 

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila radio putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

 

2017. uručena joj je međunarodna nagrada EUROPSKA POVELJA - FEST 2017., odlukom Europskog saveza turističkih novinara (FEST) iz Rima, za dugogodišnje etiku u promicanju turizma i baštine te autorstvo u radijskoj putopisnoj formi kao i angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. 

 

 

 

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Najave

Sinj u carstvu voda, polja i kamena - Repriza

Nedjelja, 16.08.2020. 13:30 - 14:00

Sinj ima sve! Nisu mu daleke planine, ni izvor Cetine, nije mu daleko ni more. Odoljeva vremenu i živi život u carstvu voda, polja i kamena. U staroj jezgri sve ...

Sinj u carstvu voda, polja i kamena - Repriza
Nedjelja, 16.08.2020. 13:30 - 14:04

Čudo u Vodnjanu REPRIZA
Nedjelja, 23.08.2020. 13:30 - 14:02

Sve najave
Poslušajte

Nima Solita do Splita - 2. dio - Repriza
Nedjelja, 09.08.2020 13:30

Nima Splita do Splita 1-dio - Repriza
Nedjelja, 02.08.2020 13:30

Pula 2. dio - Repriza
Nedjelja, 26.07.2020 13:30

Pula 1. dio - Repriza
Nedjelja, 19.07.2020 13:30