Radio na OLJK-u

Radio na OLJK-u

foto: OLJK / Marin Franov

Vremenske prilike mijenjaju i program Osječkoga ljeta kulture. Za sinoć najavljene ulične intervencije kod tramvajskog stajališta odgođene su za večeras u 19 sati, a OLJK će završiti u HNK-u umjesto u Tvrđi gostovanjem kazališta Komedija i HNK Varaždin s predstavom "Zaljubljeni Shakespeare".

NEDJELJA, 14. SRPNJA

PROGRAM

19.00 - URBANE INTERVENCIJE

Program Urbane intervencije je usmjeren na propitivanje prostornih odnosa spojem arhitekture i ulične umjetnosti te interakcije obnovljenog objekta i lokalne zajednice, a planirana je obnova i uređenje tramvajskog stajališta kod Perivoja kralja Tomislava. Uređenje i prenamjena napuštenog stajališta je koncipirano u stvaranje javne "ulične" galerije. Također, programom se pridonosi popularizaciji i razvijanju "ulične" umjetnosti (street art) u gradu. Projekt će biti javno predstavljen u 19 sati.

21.00 - „ZALJUBLJENI SHAKESPEARE“

Iznimno popularan filmski naslov iz 1998. koji uspješno kombinira komediju i izmišljenu romansu ponajvećeg dramatičara svih vremena, za pozornicu je 2014. adaptirao Lee Hall koji je slično već uspješno napravio i s hitom Billy Elliot. Predstava prikazuje ljubavnu aferu čuvenog dramskog pisca u vrijeme kada je pisao Romea i Juliju. Iako izmišljena, priča obiluje brojnim referencama na mnoge Shakespearove drame, a nekoliko je likova utemeljeno na njegovim stvarnim suvremenicima. Na audiciju za Romea u Shakespearovoj kazališnoj družini javi se mladić po imenu Thomas Kent kojem slavni bard povjerava naslovnu ulogu, ne sluteći da je ispod maske dječaka djevojka Viola, inače strastvena obožavateljica teatra i njegovih djela, želeći se okušati u tada za djevojke zabranjenom glumačkom zanimanju i približiti obožavanom autoru. U hrvatskoj inačici, premijerno izvedenoj u svibnju ove godine, glavne uloge tumače Filip Jurčić i Dajana Čuljak, režiju potpisuje Stanislav Slovak, a predstava je nastala u koprodukciji ZGK Komedija i HNK u Varaždinu. Zbog najavljene kiše predstava će biti odigrana u Hrvatskom narodnom kazalištu u 21 sat.

O emisiji Kulturtrend

Književnost, kazališna, filmska, likovna, glazbena i ostala umjetnost svoje minute u programu Radio Osijeka imaju svakoga petka od 18 sati i 15 minuta. Pratimo kulturna zbivanja i donosimo priče s izložaba, predstava, promocija i projekcija.

Pročitaj više

Kulturtrend
Kulturtrend

HRT – Radio Osijek — Kultura

Književnost, kazališna, filmska, likovna, glazbena i ostala umjetnost svoje minute u programu Radio Osijeka imaju svakoga petka od 18 sati i 15 minuta. Pratimo kulturna zbivanja i donosimo priče s izložaba, predstava, promocija i projekcija.

Sljedeća emitiranja

Petak, 05.03.2021. 18:05 - 19:00

Petak, 12.03.2021. 18:05 - 19:00

Petak, 19.03.2021. 18:05 - 19:00