Razgovor s Želimirom Mesarićem

Razgovor s Želimirom Mesarićem

Hrvatski kazališni, televizijski i radiodramski redatelj Želimir Mesarić studirao je klasičnu filologiju i engleski jezik na Filozofskome fakultetu u Zagrebu i 1972. diplomirao kazališnu režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Nakon uspješnih režija 1975. postao je stalnim redateljem Dramskoga kazališta Gavella u kojem je režirao Gartlic kajkavski; Carevu kraljevinu, A. Cesarca; Kruh , Č. Prica, Sablasnu sonatu, A. Strindberga, Amadeusa, P. Shaffera itd. U dosadašnjoj karijeri režirao je oko dvjesto režija u zagrebačkim kazalištima i družinama - Zagrebačko kazalište mladih, Komedija, Kerempuh, HNK, Histrioni, Iza zavjese - u Osijeku, Varaždinu, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Mariboru, Pečuhu, Celju. Bio je ravnatelj Drame osječkoga HNK-a 1992/3. i zagrebačkoga HNK-a; profesor glume na Akademiji dramske umjetnosti i sveučilištu Libertas u Zagrebu. Uprizorio je i dramatizirao romane: Orden, S. Čuića; Vuci, M. Cihlar Nehajeva; Kletvu A. Šenoe, režirao djela iz hrvatske dramske baštine; Povratak, S. Tucića; Mamino srce, J. Polić Kamov;Matijaš grabancijaš dijak ,T. Brezovački, Ljubica), A. Šenoe itd.. Režirao dramska djela suvremenih hrvatskih dramatičara D. Jelačića Bužimskog, S. Šnajdera, N. Škrabea itd. Također je režirao za televizijske i radio drame. Režija dramskog komada Mali noćni razgovori ljevice i desnice, nastalog prema istoimenom romanu Tihomira Dujmovića, koji na zanimljiv dramski i kazališni način predočava povijesne sukobe i polarizacije povod je i tema razgovora s redateljem Mesarićem. Urednica emisije je Manuela Frkić Žaja, a autor i voditelj razgovora Andrija Tunjić.

O emisiji Razgovor s povodom

Emisija svakog tjedna ugošćuje književnike, znanstvenike i umjetnike, koji predstavljaju svoje aktualne projekte i objavljene književne radove. Autor emisije: Andrija Tunjić. Urednica emisije: Manuela Frkić Žaja. .

Pročitaj više

Razgovor s povodom
Razgovor s povodom

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost, znanost

Emisija svakog tjedna ugošćuje književnike, znanstvenike i umjetnike, koji predstavljaju svoje aktualne projekte i objavljene književne radove. Autor emisije: Andrija Tunjić. Urednica emisije: Manuela Frkić Žaja. .

Najave

Razgovor s povodom

Nedjelja, 17.11.2019. 16:03 - 16:35

Živimo li u vremenu mahnita čovjeka, tko je i kakav je taj čovjek? Na ta i brojna druga pitanja iz prošlosti i sadašnjosti, svjetske i naše, u emisiji Razgovor s ...

Razgovor sa Stjepanom Štercom
Ponedjeljak, 18.11.2019. 10:30 - 10:59

Razgovor s Ratkom Cvetnićem
Ponedjeljak, 25.11.2019. 10:30 - 10:59

Sve najave
Poslušajte

Razgovor s Davorom Velnićem
Ponedjeljak, 11.11.2019 10:30

Razgovor s Borisom D. Biletićem
Ponedjeljak, 04.11.2019 10:30

Razgovor s Mariom Grčevićem
Ponedjeljak, 28.10.2019 10:30

Razgovor s Dubravkom Vrgoč
Ponedjeljak, 21.10.2019 10:30